Heh, miałem dokładanie ten sam problem z moim 14-54mm, co alakin, tyle że podpiętym do 14-54mm. Przy pełnym słońcu na ISO 100, f7.1 (albo kurcze nawet f14; usunąłem zdjęcia z memorki, więc nie mam jak sprawdzić) i priorytecie przysłony aparat dobierał mi czasy rzędu 1/15-1/25. Padaka. Wszystko było przepalone, chyba że dałem korektę ekspozycji na -1EV.
Po wcześniejszych perypetiach z obiektywem byłem cholernie wkurzony. Jednak przypomniałem sobie, co jack warsztatach w Tarnowskich - reset! Najpierw zapisałem punkt wyjściowy do późniejszego resetu, a potem dałem pełny reset ustawień (do ustawień fabrycznych). Na końcu reset do puntu wyjściowego i działa.
Kilka kroków dalej aparat dobierał już czasy rzędu 1/250-1/320.
PS. Dzięki temu felerowi zrobiłem jednak dobrze naświetlone zdjęcia czemuś takiemu:
http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_300_(Isetta)
"There's no such thing as free titties"
U mnie poki co wszystko gra, jednak...
Zauwazylem podczas robienia zdjec z lampa zewnetrzna, raz czy dwa, ze po zrobieniu zdjecia w wizjerze jakby pociemnialo. Przy kolejnym zdjeciu obraz znow sie rozjasnil. Nie bylo slychac pracy przyslony.
Innym razem, poki co tylko raz sie to zdarzylo, podczas sprawdzania glebi ostrosci przyslona sie zamknela... i tak jej juz zostalo (przy starym 40-150). Musialem dwa lub trzy razy wlaczyc i wylaczyc aparat, zeby dziura sie otworzyla. Od tamtej pory jest juz wszystko ok.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Witam!!
Nie straszcie ludzie
Pozdrowionka !!
Przeczytałem ten wątek i troche mnie zmartwił gdyż mam kupić puche E-3 a mam przy swoim E-500 szkło 14-54 i bede przewaznie tego szkła uzywal. Bym nie był zadowolony jak na wejsciu bym mial taki problem. Macie dalej problemy z tym zestawem??? Polecacie czy lepiej uniknac spotkan E-3 z 14-54?
Focę już tym zestawem od kwietnia tego roku i nie miałem z nim żadnej niemiłej przygody.
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R