Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Test Zuiko Digital ED 70-300 mm f/4.0-5.6 na optyczne.pl

piotrek204
    Gość
    Chcialbym przypomniec ze ten pozornie procanonowski portal byl przez niektorych chwalony jak kiepsko w testach wypadl 16-35 canona.

Co do wymiarow i wagi uwazam ze maja racje. Co do cropa? Nikon przeciez tak robi w lustrzankach FF, zakladamy obiektyw cropowy i korzystamy z fragmentu matrycy, wiec tez prawda.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Nie zgadzam się z porównywaniem do innych 70-300. Napisali, że crop daje "tylko" inny kąt widzenia. Ja głupi myślałem, że o to właśnie chodzi by mieć większe tele...

Kolejny raz portal pro Canonowski pokazuje swoje ząbki.
    Ale przecież nie masz większego tele po cropie! Zbliżenie przy 300mm masz dokładnie takie samo jak w APS-C Canona/Nikona/etc przy 300mm. To tylko pozorne zwiekszenie ogniskowej. Pozorny "przyrost" ogniskowej jest ew. zaletą gdy porównujemy aparaty z taką samą matrycą jeśli chodzi o rozdzielczość. Mając założmy te 8mgpxl (E-500) i 15mpxl (50D), równie dobrze możemy sobie wyciąć fragment ze zdjęcia Canona do dokładnie takich samych wymiarów, mając to samo powiększenie. Zaletą jest wtedy to, że mamy większe pole widzenia, przez co mniejszy strach że coś obcieliśmy. W razie czego mozna obciąć. Dorysować tego czego brakuje już trudniej...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Zastanawiam się nad stwierdzeniem na temat, olympusowego cropa który uniemożliwia produkcję małych obiektywów szerokokątnych. Ciekawe jak będzie się sprawa miała po premierze 9-18mm?

Ponadto, umysłem ścisłym nie jestem i może się nie znam, ale jeśli porównuje się ekwiwalent 600 mm do ekwiwalentu ok. 450 jest śmieszny. I jeśli nawet posiadacze innych firm mogą sobie przyciąć zdjęcie do 4/3 i uzyskać efekt 600mm, to przecież stracą na jakości. Nie od dzisiaj wiadomo, że matryce Olympusa są gęściej upakowane niż u innych producentów, stąd też przycięcie matrycy APS-C zaowocuje spadkiem rozdzielczości. Wszystko wskazuje na to, że jak chce się uderzyć psa to kij zawsze się znajdzie.

Natomiast trzeba docenić Optyczne, za to że w ostatnich miesiącach skupili się na Olympusie i dokonali wielu testów. Można oczywiście się zastanawiać, czy są one obiektywne czy też nie, ale żaden inny serwis nie oferuje po polsku tak przejrzystej i obszernej informacji.
    MK

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    piotrek204 nie napisałem, że każdy ich test jest zły. Jednak pierwszy raz w swoich testach ignorują cropa!

S4INT ale co to za różnica czy to "pozorny" przyrost ogniskowej czy nie? Każdy system jest tworzony jako CAŁOŚĆ i jedynie ocenianie go na JEGO zasadach ma sens. Tak było tam dotychczas - choć przy każdej okazji pluli na matryce 4/3 - aż do teraz.

Możemy sobie coś wyciąć
    Możemy dodać korekcję winiety
    Możemy dodać korekcję aberracji
    Możemy dodać super soft do odszumiania również w RAWach

Tak ma to wyglądać? Po co wiec testować obiektywy. Lepiej ograniczyć się do kitowego plastiku za 200zł i jechać z coraz lepszym softem do body...

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Ponadto, umysłem ścisłym nie jestem i może się nie znam, ale jeśli porównuje się ekwiwalent 600 mm do ekwiwalentu ok. 450 jest śmieszny. I jeśli nawet posiadacze innych firm mogą sobie przyciąć zdjęcie do 4/3 i uzyskać efekt 600mm, to przecież stracą na jakości. Nie od dzisiaj wiadomo, że matryce Olympusa są gęściej upakowane niż u innych producentów, stąd też przycięcie matrycy APS-C zaowocuje spadkiem rozdzielczości.
    Zgadza się, napisałem, że przy porównaniu takich samych matryc pod względem rozdzielczości dla niektórych crop bedzie plusem. Zobaczymy jak Olek pójdzie dalej z rozdzielczością matryc - czy zatrzyma sie na tych 10-12 czy pójdzie jakoś dalej. W obecnej sytuacji wycianając z mtrycy 1,5 raza większej możemy uzyskać to samo co w miejszej olkowej matrycy, taką samą rozdzielczość. Więc spadkek rozdziałki będzie ale w stosunku do APS-C a nie Olka.

Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    S4INT ale co to za różnica czy to "pozorny" przyrost ogniskowej czy nie?
    No zasadnicza. 600mm rzeczywiste to dwa razy większe zbliżenie niż cropowane 300. Taki sam mają tylko i wyłącznie kąt widzenia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    600mm rzeczywiste to dwa razy większe zbliżenie niż cropowane 300.
    Co to jest 600 mm rzeczywiste?

S4INT
    Gość
    Obiektyw o ogniskowej 600

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Z jakim kołem obrazu?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Jeśli inni producęci mogą cropować do ekw. 600 mm to Olympus może spokojnie cropować do ekw. 800 mm

Trzeba natomiast autorowi testu przyznać, że odważnym człowiekiem jest i nie zląkł się świętego gniewu Oly-talibów
    MK

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Everything is all right

Oczywiście to działa również w innych przypadkach -np:

Kto zaskarży ich za kłamstwo ? -to nie 400mm a 101,5mm.
    i do fotografowanie ptaków na wyspie oddalonej o parędziesiąt metrów można z powodzeniem używać np 20D z EF 28-105 a potem wyciąć sobie prostokącik ze środka kadru i powiększyć do A3.
    Wróżę kompletom 50D + sigma 10-20 Niezwykłych sukcesów wśród ornitologów z zacięciem fotograficznym.
    Łapiemy sobie całe stado gęsi w jednym kadrze a potem z zaciszu domowym wykonujemy cały album odbitek wystawowych powiększając wycinki.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 6.09.08 o 13:48