Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Pierwsze fotki z analoga...

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta

Film, który kupiłeś jest tani i kiepski. To też zdjęciom nie pomogło.
    Popieram zdanie Rafała. Ja jak kupiłem szkło do OM-ki i film super-hiper-internacjonal, podobno Fuji to też miałem nieostro. Myślałem, że szkło do bani. Po wymianie filmu problem zniknął.
    Tylko ja miałem nieostre wszystko ( nieporuszone ). Pierwszy i drugi plan.
    Zapnij porządny film i dopiero sprawdź. Gówienne filmy potrafią mieć naprawdę b. marnę rozdzielczość, poniżej 50 l/mm. Podobno jest sporo podóbek z Indii. Takie opinie słyszałem w labie od faceta, który robi fotki, jak go pamiętam, od zawsze.
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez -M Zobacz posta
    Ja tak miałem, jak się przerzuciłem z analoga na cyfrę, teraz gdy biorę analoga też robię nieostre zdjęcia.
    Potrenuj trochę i zaczniesz trafiać
    Masz rację, trening czyni mistrza. Wziąłem dwie najostrzejsze fotki pod lupę i to chyba jednak moja wina z nietrafieniem w GO
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    Popieram zdanie Rafała. Ja jak kupiłem szkło do OM-ki i film super-hiper-internacjonal, podobno Fuji to też miałem nieostro. Myślałem, że szkło do bani. Po wymianie filmu problem zniknął.
    Tylko ja miałem nieostre wszystko ( nieporuszone ). Pierwszy i drugi plan.
    Zapnij porządny film i dopiero sprawdź. Gówienne filmy potrafią mieć naprawdę b. marnę rozdzielczość, poniżej 50 l/mm. Podobno jest sporo podóbek z Indii. Takie opinie słyszałem w labie od faceta, który robi fotki, jak go pamiętam, od zawsze.
    Pozdr.

Ok, wypróbuje jeszcze raz swoich sił w analogu, jaki film polecacie? Szukałem na necie i bardzo mi sie spodobała superia 400 czy to warte uwagi ?
    Ostatnio edytowane przez Fr3dzia ; 19.08.08 o 20:10 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fr3dzia Zobacz posta
    Ok, wypróbuje jeszcze raz swoich sił w analogu, jaki film polecacie? Szukałem na necie i bardzo mi sie spodobała superia 400 czy to warte uwagi ?
    Hm, raczej nie bardzo. Jeśli chcesz kolor, to zapodaj Fuji Superia REALA 100. Bardzo dobry negatyw.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Superia 400 to mój ulubiony negatyw. Nie nadaje się co prawda do fotografowania pejzaży, ale do portretów już jak najbardziej. Lubię jego ciepłe zabarwienie.
    Ponadto ma pewną cechę szczególną - warto go prześwietlić o 0,5-1 działkę.
    W zasadzie większość negatywów warto lekko prześwietlić

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez -M Zobacz posta
    Superia 400 to mój ulubiony negatyw. Nie nadaje się co prawda do fotografowania pejzaży, ale do portretów już jak najbardziej. Lubię jego ciepłe zabarwienie.
    I to jest dowód na to, że sam musisz znaleźć taki film, który Tobie będzie pasował. Każdy lubi co innego

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    I to jest dowód na to, że sam musisz znaleźć taki film, który Tobie będzie pasował. Każdy lubi co innego
    Byle nie film za 13 zł. za trzy rolki. A tyle kosztuje film, który kolega założył do aparatu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Byle nie film za 13 zł. za trzy rolki. A tyle kosztuje film, który kolega założył do aparatu.
    Z jednej strony tak, ale z drugiej... Jeśli chcesz uzyskać dość agresywne kolory, bo fotografujesz np. kiczowate w twoim mniemaniu miasto, to taki film będzie akurat. Nie założysz do tego delikatnego negatywu, bo mniej skupi on uwagę widza na tym, co fotografujesz. Oczywiście, trzeba wiedzieć, co chce się osiągnąć.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    I poszukaj porządnego labu. To niestety może być słabe ogniwo. Warto za tym troszkę pochodzić. Ja chodziłem kila miesięcy, aż wreszcie znalałem kobitkę co naprawdę to lubi robić, a do tego umie.I skończyły sie kłopoty.
    Pozrd.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Z jednej strony tak, ale z drugiej... Jeśli chcesz uzyskać dość agresywne kolory, bo fotografujesz np. kiczowate w twoim mniemaniu miasto, to taki film będzie akurat. Nie założysz do tego delikatnego negatywu, bo mniej skupi on uwagę widza na tym, co fotografujesz. Oczywiście, trzeba wiedzieć, co chce się osiągnąć.
    Tak tylko jest ryzyko, że będziesz miał ostrość jak Łomo po stosunku z butem Wani
    Ostatnio edytowane przez Morlok ; 19.08.08 o 21:33 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Największą wadą tanich i kiepskich filmów jest marna rozpiętość tonalna. Ta legendarna rozpiętość dotyczy tylko dobrych filmów.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    najgorsze będzie z tym labem, bo film już wiem jaki będzie następny. Może ktoś wie gdzie w sosnowcu w centrum albo w dąbrowie górniczej dobrze robią to co powinni. Moim zdaniem takie laby powinny mieć jakieś kontrole bo to jest paranoja żeby było tyle ich w koło a tylko mały % robił dobrze.