Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Pierwsze fotki z analoga...

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Pierwsze fotki z analoga...

Odebrałem dzisiaj pierwsze fotki z OM-30 + zuiko 50mm f1.8 i przezyłem szok jak zobaczyłem je w domu. Pomijając fakt ze większość poruszona to na niektórych mam skopany WB, zazwyczaj w mieszkaniu, czy lab ma na to wpływ czy po prostu tak wyszło przez żarówki. Druga sprawa wcale te fotki nie wyglądają jak by były robione tymże obiektywem, są dużo gorszej ostrości niż gdy podpinam obiektyw pod e510. Czy na ostrość ma wpływ sprzęt którym robi odbitki lab, czy po prostu tak jest ze przy odbitkach 10x15 wcale tej ostrości nie będzie widać jak z cyfry?

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja też miałem z tym problem. Pomogła wymiana filmu. Na czym robiłęś ? Na jakim filmie ? Skany też moga dać w kość. Przy zbyt małej rodzielczości poleci ostrość. W jakiej rozdzielczości skanowane ?
    Ostatnio edytowane przez Morlok ; 19.08.08 o 19:22
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Może masz rozjustowany obiektyw? A nie poruszyłeś zdjęć czasami? Kiepski WB to wina labu. Maszyna powinna wziąć poprawkę na światło żarówek. Wszystkie foty nieostre, czy pojedyncze są ostre?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fr3dzia Zobacz posta
    Odebrałem dzisiaj pierwsze fotki z OM-30 + zuiko 50mm f1.8 i przezyłem szok jak zobaczyłem je w domu. Pomijając fakt ze większość poruszona to na niektórych mam skopany WB, zazwyczaj w mieszkaniu, czy lab ma na to wpływ czy po prostu tak wyszło przez żarówki. Druga sprawa wcale te fotki nie wyglądają jak by były robione tymże obiektywem, są dużo gorszej ostrości niż gdy podpinam obiektyw pod e510. Czy na ostrość ma wpływ sprzęt którym robi odbitki lab, czy po prostu tak jest ze przy odbitkach 10x15 wcale tej ostrości nie będzie widać jak z cyfry?

Winna jest mniejsza glebia ostrosci!! Lagodne przejscia, brak ostrych, " cyfrowych" krawedzi. Powoduje wrazenie braku ostrosci. Czasem swiat tak wlasnie wyglada, analogowo. Nie ostro- cyfrowo.
    W analogu nie funkcjonuje pojecie WB, we wnetrzach stosuje sie filmy do swiatla sztucznego, lub zwykle DL ale z fitrami korygujacymi inna niz 5500 st. K temperature barwna swiatla. Zreszta stosujemy je o wschodzie i zachodzie slonca, w cieniach itp.
    To wyzsza szkola jazdy. W wiekszosci lab da Ci zolte fotki z niskim kontrastem i to on spowoduje wrazenie braku ostrosci.
    Lekarstwo- moze odsunac firanki, otworzyc balkonowe drzwi i wpuscic sporo swiatla, postacie wyciagnac ku oknom.
    50mm jest dosc waski jak do wnetrz- mala GO. Moze raczej 35mm? Bardziej uniwersalny.
    czesc.ch.

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pi-er nie skanowałem tylko robiłem odbitki 10x15 chciałem zobaczyć jak wygląda a film to jakiś fujicolor C200

Rafale te co są poruszone to widzę od razu ze nie mają być prawa ostre ale są i takie które nie poruszyłem a nie są ostre tak jak na cyfrze, może to moja wina i nie wpasowałem się w GO nie wiem co mam o tym myśleć, ale po takim czymś nieźle można sie wystraszyć i już do analoga nie sięgać

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    W analogu nie funkcjonuje pojecie WB, we wnetrzach stosuje sie filmy do swiatla sztucznego, lub zwykle DL ale z fitrami korygujacymi inna niz 5500 st. K temperature barwna swiatla. Zreszta stosujemy je o wschodzie i zachodzie slonca, w cieniach itp.
    To wyzsza szkola jazdy.
    Chomsky, piszesz o slajdach. Przy filmach negatywowych to nie ma znaczenia. Temperaturę barwną koryguje się na powiększalniku filtrami, albo maszyna w labie poprawia.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 19.08.08 o 19:44
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    I kto ma racje? Jutro i tak idę się kłócić bo oprócz żółtych trzech zdjęć mam rysy od gilotyny, tylko pytanie czy mam dorzucać te trzy zdjęcia z kopanym WB, film tak jak pisałem fujicolor c200 światło 5 żarówek energooszczednych a futryna na zdjęciu wyszła żółta mimo ze pomalowana jest na biało

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Bardziej niż o zafarby martwiłbym się brakiem ostrości. Ustawiałeś na klin, czy na potwierdzenie diodą? W jakimś wątku pisałeś zadaje się, że rozmijają ci się te dwa ustawienia. Może tu jest problem?

Film, który kupiłeś jest tani i kiepski. To też zdjęciom nie pomogło.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Bardziej niż o zafarby martwiłbym się brakiem ostrości. Ustawiałeś na klin, czy na potwierdzenie diodą? W jakimś wątku pisałeś zadaje się, że rozmijają ci się te dwa ustawienia. Może tu jest problem?

Film, który kupiłeś jest tani i kiepski. To też zdjęciom nie pomogło.

Ostrzyłem na klin. Pisałem gdzieś, że sie rozjeżdża ale po przestawieniu tego magicznego przełącznika na f2 już było lepiej, aczkolwiek nie wiem skąd on bierze tą ostrość, wiec może tylko mi sie wydaje że się rozjeżdża. Ogólnie chyba należę do dzieci ery cyfrowej i analoga zostawię bardziej doświadczonym. Bardziej chce wiedzieć co z tym WB żeby nie zjechać gościa za niego niepotrzebnie. Ogólnie nie polecam zakładu na kościelnej w sosnowcu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fr3dzia Zobacz posta
    Pi-er nie skanowałem tylko robiłem odbitki 10x15 chciałem zobaczyć jak wygląda a film to jakiś fujicolor C200

Rafale te co są poruszone to widzę od razu ze nie mają być prawa ostre ale są i takie które nie poruszyłem a nie są ostre tak jak na cyfrze, może to moja wina i nie wpasowałem się w GO nie wiem co mam o tym myśleć, ale po takim czymś nieźle można sie wystraszyć i już do analoga nie sięgać
    Ja tak miałem, jak się przerzuciłem z analoga na cyfrę, teraz gdy biorę analoga też robię nieostre zdjęcia.
    Potrenuj trochę i zaczniesz trafiać

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Chomsky, piszesz o slajdach. Przy filmach negatywowych to nie ma znaczenia. Temperaturę barwną koryguje się na powiększalniku filtrami, albo maszyna w labie poprawia.
    ???