Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Pierwsze fotki z analoga...

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Fujicolor 200 to badziewie. Jeśli już to proponuję Superię 200. Daje dużo lepsze wyniki. Te Fujicolory, Kodakcolory, produkowane są Bóg wie gdzie i rozrzut parametrów potrafi być znaczny.
    Jeśli chodzi o jakość kolorystyczną, wyostrzenie to wiele zależy od tego na jakim labie były naświetlane odbitki. Czy w pełni cyfrowym, gdzie negatyw jest skanowany i odbitka będzie bardziej "cyfrowa" w wyglądzie ale jest możliwość szerszej korekcji, w tym WB, wyostrzenia, redukcji ziarna ale i szumów skanowania. Wiele zależy tu od operatora. Lab analogowy czy hybrydowy naświetla tradycyjnie z negatywu, ze wszystkimi wadami (umiarkowana możliwość WB i korekcji kolorystycznej, brak możliwości zwiększenia kontrastu ale za to niewspółmiernie większa rozpiętość tonalna i jakaś trudna do wyrażenia ale odczuwalna dla mnie głębia zdjęcia. Z trudem i powoli przestawiam się cyfrę.
    A jak mój E-510 z jasnego kapelusza robi świecącą białą plamę podczas gdy nawet przeciętny negatyw nie miałby żadnej trudności z ropiętością tonalną i właściwym odtworzeniu faktury materiału, to raz mnie trafia szlag a innym razem żal że to se ne vrati
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Chomsky, piszesz o slajdach. Przy filmach negatywowych to nie ma znaczenia. Temperaturę barwną koryguje się na powiększalniku filtrami, albo maszyna w labie poprawia.
    Jak najpowazniej pisze o negatywach! Oczywiscie dotyczy to tym bardziej slajdow, ktore nie daja sie w zasadzie korygowac.
    Natomiast laby zawsze knocily zdjecia zrobione w swietla zarowek, czy halogenow, ze nie wspomne o swietlowkach. Byc moze gdyby sie komu chcialo przylozyc poprawilby to i owo, jednak korekcja filtrami, lub zastosowanie filmu do swiatla sztucznego to byla podstawa.
    Nawet dzis w cyfrowkach WB nie radzi sobie zupelnie ze sztucznym oswietleniem.
    Czesc.ch.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fr3dzia Zobacz posta
    Bardziej chce wiedzieć co z tym WB żeby nie zjechać gościa za niego niepotrzebnie. fujicolor C200
    Goscia masz zjechac i to ostro.Na WB w negatywie wplywa korekcja filmu,maski i papieru uzytego.Poprzez dodawanie i odejmowanie trzech podstawowych barw(zolty,purpurowy,pawi) otrzymujesz prawidlowe barwy.Gostek w labie sie nie popisal i polecial z automata-ma zrobic jeszcze raz z prawidlowym BB .Na C200 otrzymasz tez fotki o prawidlowych kolorach,moze to nie profi,ale ma byc dobrze.Chociaz jest jeszcze mozliwosc,ze film lezal za dlugo w cieplym miejscu i juz sam w sobie jest do d...y,ale to raczej 5% mozliwosci.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ja mogę polecić fuji X-tra 400 - zdjęcia na prawdę dobrze wychodzą, a do tego ten film świetnie się skanuje ( i nie mówię o labach, lecz o domowym epsonie v350 - jest kolosalna różnica w stosunku do podstawowej superii ) .

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Goscia masz zjechac i to ostro.Na WB w negatywie wplywa korekcja filmu,maski i papieru uzytego.Poprzez dodawanie i odejmowanie trzech podstawowych barw(zolty,purpurowy,pawi) otrzymujesz prawidlowe barwy.Gostek w labie sie nie popisal i polecial z automata-ma zrobic jeszcze raz z prawidlowym BB .Na C200 otrzymasz tez fotki o prawidlowych kolorach,moze to nie profi,ale ma byc dobrze.Chociaz jest jeszcze mozliwosc,ze film lezal za dlugo w cieplym miejscu i juz sam w sobie jest do d...y,ale to raczej 5% mozliwosci.
    Zaraz zjechać - Kolega napisał że robił we wnętrzu przy świetle żarówek na byle jakim negatywie (chociaż najlepszy niewiele pomoże). Takich zdjęć nie wykoryguje się tak aby futryna była biała, twarz brązowawa a coś tam jeszcze w kolorze z wyobrażeń. Bo właśnie są to barwy jakie generuje nasz mózg podczas gdy obiektywnie zarejestrawane będą inne. Oczywiście nie mozna wykluczyć niekompetencji labu ale na końcowy wynik mają wielki wpływ warunki oświetlenia w jakich było wykonywane zdjęcie a również parametry zdjęcia. Nieprawidłowe naswietlenie w wypadku kiepskiego negatywu bardzo potrafi przesunąć równowagę barw. Ciężko wyrokować nie widząc odbitek.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Zaraz zjechać
    Alez Misiaczku.Zjechanie bardzo pomaga w pracy.Jesli siadam przed maszyna i mam 300 rolek po jednej z klatki w 10x15,to dla mnie typowa amatorka.Jade z automata i nie bawie sie w korekcje.Jesli ma rolke i mam zrobic rozne ilosci i wielkosci to niestety trzeba posiedziec dluzej,bo moze byc reklamacja.Wiec zjechac po prostu za automatyczne podejscie i brak szacunku dla klijenta.Bo to dzieki klijentowi ja mam prace,a nie odwrotnie.
    Kwestja kalibracji w tym przypadku to pare minut i wszystke kolory graja,bo procz tych trzech podstawowych mozna bursztynowy uruchomic(potocznie brazowy).

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Alez Misiaczku.Zjechanie bardzo pomaga w pracy.Jesli siadam przed maszyna i mam 300 rolek po jednej z klatki w 10x15,to dla mnie typowa amatorka.Jade z automata i nie bawie sie w korekcje.Jesli ma rolke i mam zrobic rozne ilosci i wielkosci to niestety trzeba posiedziec dluzej,bo moze byc reklamacja.Wiec zjechac po prostu za automatyczne podejscie i brak szacunku dla klijenta.Bo to dzieki klijentowi ja mam prace,a nie odwrotnie.
    Kwestja kalibracji w tym przypadku to pare minut i wszystke kolory graja,bo procz tych trzech podstawowych mozna bursztynowy uruchomic(potocznie brazowy).
    Jezusiczku a skąd ty masz w dzisiejszych czasach 300 negatywów? Właściwie to nigdy nie robię na automacie. Prawie zawsze z palca (i analog i cyfrę). Ale jeżeli naświetlamy coś co było sfotografowane przy 2500K to nie może być mowy o bieli bo jej nie ma. Tak naprawdę staramy się tylko uzyskać miły dla oka obraz. Zgodzisz się ze mną?

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    dodaje skany odbitek, niestety u mnie na monitorze są dużo mniej żółte niż na odbitce nic nie ruszane w szopie tak jak wyszły ze skanera tak są.

pierwsza i druga fotka pokazuje tą żółć trzecia była robiona na dworze

a tu fotka która mi sie wydaje ze jest odpowiednio wywołana (czyt. prawidłowe kolory)

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    No mnie tak wychodzi.Tak,ze chyba mozna poprawic,tylko nie wiem czy negatyw czy scaner taki czysty

| OlyJedi Awatar Fr3dzia
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No mnie tak wychodzi.Tak,ze chyba mozna poprawic,tylko nie wiem czy negatyw czy scaner taki czysty

Skaner taki czysty, wiem ze można poprawić na komputerze ale tu chodzi o to ze zrobił takie odbitki żółte, jak by zmienić odcień na brązowawy to bym pomyślał ze sepia. Jutro i tak idę z reklamacją napisze jak sie to zakończyło.