www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Witam właścicieli E-520
Mam drobny problem: waham sie między kupnem E-520 a E-510.
Ten starszy mam w pracy i wim co umie, natomiast chciałbym poznać możliwości młodszego. Przy takich zakupach zwykle wspomagam się instrukcją. Niestety nie udąło mi się dorwać takowej do ...20.
Będe wdzięczny za pokazanie gdzie gdzie można ją znakeźć, po polsku. Oczywiście w postaci elektronicznej.
Pozdr.
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Tu masz do 520 : http://www2.olympus.pl/consumer/208_...odID=MN3126492
![]()
www.pledwon.unl.pl
OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R
sugerowalbym zakup E-520, sam mialem wczesniej pol roku e-510, jest pare fajnych usprawnien: wiekszy i czytelniejszy wyswietlacz(w sloncu da sie zobaczyc fotke) i mozna regulowac temp. barw, menu zostalo duzo bardziej dopracowane, auto iso wkoncu mozna ustawic wiecej niz iso400, sat jak dla mnie bardzo duzy plus (zawsze mozna recznie na kompie) zaoszczedza troche czasu, automatyczny balans bieli mozna powiedziec ze dziala (teraz juz mam praktycznie caly czas ustawiony na auto) w e-510 nie dziala za dobrze, pokretlo od regulacji chodzi plynniej, ciut nizsze szumy, struktura szumu jest bardziej ziarnista i latwiejsza do usuniecia, oczywiscie zostaje jeszcze usprawnione live view, sterowanie lampami rc, 3 tryb stabilizacji itd.
E-520 / ZD 14-42,ZD 14-54,ZD 50-200,EC-14,FL-50,ME-1,Marumi DHG CPL,SlingShot 200AW i inne akcesoria
Miałem okazje porównać E510 i E520.Jeśli chodzi o jakość zdjęć to nie ma różnicy między tymi dwoma modelami ale już na przykład w lipcowym numerze DFV jest test 15 lustrzanek między innymi właśnie tych dwóch.Wynika z niego że E520 ma większy poziom szumów,mniejszą dynamikę,średnie odchylenie koloru i mniej dokładny balans bieli.
Ktoś tu pisze że szumy w E520 mają bardziej ziarnisty charakter,nic podobnego są takie same jak w E510 i tu też odsyłam do DFV w sierpniowym numerze jest test E520.
Wciąż pozostaje bolączka każdego olympusa czyli mały zakres dynamiki przy silnym oświetleniu co owocuje częstym występowaniem przepaleń przy mocno kontrastowych scenach.
Kompensacja cienia działa bardzo subtelnie i lepszy efekt daje regulacja w photoshopie,nie jest też uruchamiana przez osobną funkcje a jedynie działa gdy gradacja ustawiona jest na auto.
Jedyna widoczna róznica to menu stylizowane na te z E3 i nowe ładniejsze pokrętła.
Czyli tak, jak się spodziewałem. Żadnej nowej matrycy nie ma. Co najwyżej w elektronice coś pogrzebali.