Witam.
Mam takie pytanie czy warto dopłacić te 400zł i kupić E-520 w dual kicie czy nie przepłacać i brać E-510?
Mam nadzieję że ktoś z forum posiada E-520 i odpowie mi na to pytanie.
Za odpowiedź z góry dziekuję.
Witam.
Mam takie pytanie czy warto dopłacić te 400zł i kupić E-520 w dual kicie czy nie przepłacać i brać E-510?
Mam nadzieję że ktoś z forum posiada E-520 i odpowie mi na to pytanie.
Za odpowiedź z góry dziekuję.
Raczej nikt jeszcze nie posiada i osobiscie uważam, że nie ma sensu dopłacac![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Te dwa modele różnią się głównie wyświetlaczem. W 520 jest nowy wyświetlacz Hyper Cristal II, który ma większy kąt oglądania i jest to 176'. Ten większy kąt oglądania daje Tobie więcej możliwości w przypadku robienia zdjęć za pomocą Live View (podgląd na żywo), np. robienie zdjęć na koncertach muzycznych nad głowami ludzi lub robienie zdjęć z ziemi. Musisz sobie teraz odpowiedzieć czy będziesz robił takie zdjęcia i czy warto jest za to zapłacić.
Ostatnio edytowane przez Drughi ; 30.06.08 o 12:35
Witam.
Z tego co widziałem to jest tam trochę więcej zmian, a jeżeli chodzi o kąt widzenie na wyświetlaczu to dość przydatne z powodu braku uchylnego wyświetlacza no i w końcu nowsza konstrukcja. Ciekawe jeszcze czy poprawili w nim szybkość. Szkoda że tak mało opinii jeszcze o nim jest, bo z deczka pali mi sie z zakupem z powodu wyjazdu w góry a mam jeszcze tylko 3-tygodnie a jakby nie było trzeba się z aparatem zaznajomić.
Sprowadzanie różnic jedynie do wyświetlacza, to herezje. E-520 jest nowszy, dlatego jest szybszy (3.5 fps i 8 raw'ów w serii, E-510 3 fps i 7 raw'ów w serii), ma bajer zwiększający zakres tonalny (dynamic range), potrafi się dogadać z bezprzewodowymi lampami, itp. Ma też parę wodotrysków, typu rozpoznawanie twarzy.
http://www.digital-slr-guide.com/oly...0-vs-e510.html
Jeżeli pojawi się w sprzedaży w zapowiadanej cenie, to raczej proponuję łaskawym okiem spojrzeć właśnie na ten model.
Temat juz byl poruszony w eątku o 520
- pół klatki więcej w serii
- bezprzewodowe sterowanie lampami
- AF przy live view jak w kompaktach - detekcja kontrastu
moim zdaniem nie warto dopłacać bo 510tka jest udana
Witam.
Nikt nie twierdzi że E-510 nie jest udane, myślałem że ktoś może ma E-520 i podzieli sie swoim spostrzeżeniami. Ale wyglada na to że będę pierwszy już zdecydowałem:
Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED
SanDisk Extreme III CompactFlash 4 GB
Hoya filtr polaryzacyjny HMC SUPER 58mm
Hoya filtr UV HMC SUPER 58mm
Plecak Naneu Pro Military Echo Black lub Lowepro SlingShot 100 AW
Mam nadzieje że to bedzie dobry wybór.
Pozdrawiam.
Ja bym wziela 520 z wzgledu na SAT [to rozjasnianie], no i nowa matryca - 400zl to nie jest imho duzo jak na taka kwote, jaka wiaze sie z wejsciem w swiat luster.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
nowy model = obniżka cen starego
ja bym poczekał z miesiąc / dwa aż różnica w cenie będzie większa niż 400zł i brał 510 (bardzo udane body)..