Ja kupiłem dzisiaj E-520 dual kit za 2099zł w krakowskim Saturnie. Miałem kupić E-510 za 1900zł, ale pomyślałem, że warto dołożyć 200zł, dodam że w innych sklepach różnica to ok 500zł.
Mam nadzieję, że będzie działał ok...
Ja kupiłem dzisiaj E-520 dual kit za 2099zł w krakowskim Saturnie. Miałem kupić E-510 za 1900zł, ale pomyślałem, że warto dołożyć 200zł, dodam że w innych sklepach różnica to ok 500zł.
Mam nadzieję, że będzie działał ok...
Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R
Ja kupiłem dzisiaj E-520 dual kit za 2099zł...
Czy z tą ceną nie pomyliłeś się???? Czy zamiast 0 nie powinna być jakaś cyferka z przedziału od 3 do 8 ??? Co to za turbo promocja... niestety nie mogę dodzwonić się do Saturna...
Te promocje nie zawsze dotyczą całej sieci sklepów, tylko poszczególnych miast.
Dokładnie. Miałem kiedyś możliwość pracować w Media. W dużej mierze zależy to od polityki kierownika i jego widzimisię. Często przecenia sprzęt z uwagi na to, że jest mała sprzedaż albo na to, że np zostaje mu za dużo sztuk w tym miesiącu o musi to szybko sprzedać - bo będzie miał pojechane po wypłacie.
Mam pytanie dotyczące rozdzielczości w E520 i E510. Zaskoczyło mnie, że niektórzy piszą o rozdzielczości powyżej 11Mpix a niektórzy 10Mpix. Przyjrzałem się temu uważniej.
Na oficjalnych stronach olyego przy modelu e-520 napisano:
Sensor obrazu:
Efektywna liczba pikseli 10 Megapikseli
Pełna rozdzielczość 11,8 Megapikseli
przy e-510
Efektywna liczba pikseli 10 Megapixels
Pełna rozdzielczość 10.9 Megapixels
Moje pytanie: jaki ma wpływ większa pełna rozdzielczość na efektywne zdjęcie w maksymalnej rozdzielczości 3648 x 2736?
Wiadomo, że jest to inna matryca w tych dwóch aparatach. Która jest lepsza?
Czy większa liczba efektywnych pikseli ma wpływ na zmniejszenie szumu w ISO 100?
W testach na optyczny.pl ktoś się wypowiada, że ISO 100 dla E-510 to tak naprawdę ISO-125. Czy w nowym E-520 jest to już naprawdę ISO 100?
Czy nowsza technologia (a tak domniemam, że w przypadku e-520 jest) ma istotny wpływ na to aby dorzucić 500PLN przy zakupie nowej puszki?
Czy firmware będzie w stanie wykonać zdjęćie w pełnej rozdzielczości, prawie 12 Mpix? Gdyby tak było Canony z 12Mpix nie byłyby pod względem tego parametru dużo bardziej atrakcyjne.
Czytałem o rewelacyjnej matrycy kodaka 8Mpix w mojej puszce E-300. Czy warto ją zmieniać dla nowej matrycy? Szczerze, dla mnie najbardziej kusząca jest stabilizacja obrazu w E-5x0, ale chciałbym mieć równie dobrą matrycę jak w mojej starej E-300.
W mojej starej E-300 mogłem za pomocą menu serwisowego zmniejszyć czułość do ISO 80. Czy w nowym E-520 lub starszym E-510 jest możliwość dokonania tego samego?
Czy E-3 ma tą samą matrycę co E-510? Czy nowe modele E-3 będą miały matrycę tą samą co E-520?
Reasumując, czy nowy firmware dla E-520 (w tej chwili zapewne jest dziedziczony po E-510) ze względu na nowe możliwości sprzętowe będzie mógł w przyszłości uzyskać (pewnie wymaga to czasu, bądź testów w odbiorze przez konsumentów) takie funkcje jak mniejsza czułość, czy wieksza rozdzielczość? Czy ograniczenia oprogramowania, nie sprzętu podyktowane są marketingiem, aby nie okazało się że E-520 jest lepsza pod względem matrycy/oprogramowania procesora (TruePic III - wygląda pozornie bez zmian) od E-3?
EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.
Brak wpływu. Efektywnie pikseli będzie używanych tyle samo.
E-520 powinien mniej szumieć, ale to raczej zmiana technologii niz ilosci pix na matrycy.
edit:
Nie miałem możliwości porównywania RAWow miedzy E-510 a E-520 wiec to tylko przypuszczenie.
Ostatnio edytowane przez qbic ; 1.08.08 o 11:24
E-510 też ma 11,8 mpx, jeśli chodzi o pełną ilość punktów na matrycy. Przynajmniej tak piszą w jego instrukcji obsługi.
Żaden, bo ten nadmiar "pikseli" nie bierze udziału w rejestracji obrazu.
No właśnie nie wiadomo
Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś udowodnił, że one się w ogóle czymś różnią. Na pewno ta "nowsza" ma mocniejszy filtr AA, przez co trochę traci się na ostrości zdjęć.
Jeśli większa liczba "pikseli" ma na cokolwiek wpływ, to na zwiększenie szumów, a nie na zmniejszenie.
Nie mam pojęcia.
Istotny wpływ na dorzucenie 500 zł może mieć nawet kolor paska - na każdego człowieka wpływa co innego.
Nie, bo te pozostałe piksele są poza polem rejestracji matrycy. Pomyśl, że ich po prostu nie ma...
A jest w ogóle bardziej atrakcyjne?
To wie tylko wróżka i grono pracowników Olympusa.
Jak wyżej. Ale rozdzielczości to Ci nic nie zwiększy.
A więć tak - według testów - e-520 ma ok 1 ev większą rozpiętość tonalną, może to wynikać z lepszego opanowania matrycy, b) z innej matrycy c) z przepropogramowania kontrastu,.. co niekorzystnie wpływa na ostrość.. wiadomo czym większy kontrast tym większe wrażenie ostrości oraz mniejsza rozpiętość tonalna... oczywiście zmiany są przed robieniem pliku raw, stąd większe możliwości wyciągania RAW w e-520 (dpreview - są zdziwieni jak wiele można wyciągnąć w programie OM z e-420)
b) lepsza stabilizacja..
c) słynny filtr AA - znacznie mocniejszy , przez co zdjęcia są mniej ostre. ale lepiej się wyostrzają, oraz moim zdaniem mają bardziej plastyczny wygląd, lepsze są przejścia tonalne między aparatami
Czytałem dwie sprzeczne opinie (dpreview) użytkowników.. jeden mówi ze należy zmieniać e-510 na e-520, a drugi ze różnice są niewarte zachodu![]()