Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 201

Wątek: 5D i E3 (FF i 4/3) - doświadczenia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    T

Dodaj do tego opinie, ze niektore szkla z IS sa gorsze optycznie niz te bez...

w 70-200 f/4 IS jest dokładnie odwrotnie jest to jedno najostrzejszych szkieł w C wiem bo mam i nie odbiega on od zuiko ma wage około 700 g wewnętrzne ogniskowanie i jest uszczelnione jakość wykonania to bajka nie podniecam sie tym szkłem ale wersja IS jest naprawdę udana

poniżej 280 mm (extender 1.4x) f5.6 1/160 iso 800
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	muf.jpg
Wyświetleń:	146
Rozmiar:	396,9 KB
ID:	6374  
    Ostatnio edytowane przez geo ; 4.08.08 o 20:49
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Dodaj do tego opinie, ze niektore szkla z IS sa gorsze optycznie niz te bez...
    W canonie jeszcze o takim przypadku nie slyszalem, narazie wszystkie szkla ktorymi sie interesowalem w wersji z IS sa lepsze, czesto poprostu IS jest dodawany jako modyfikacja mkII obiektywu. Nie kojarze by ktorykolwiek obiektyw zostal jednoczesnie wypuszczony na rynek jako z/bez IS

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    I teraz pytanie do Was (pomijając ideologiczne zabarwienie): odczuwalibyście potrzebę czegoś jeszcze? Ale nie na zasadzie - bo gdzieś jest coś innego, tylko tak z tego, co sami strzelacie.
    Ja to bym jeszcze 3/4 menu wywalił. Mam dwie rolki, środkowy AF i chyba nic mi więcej w body nie potrzeba. W sumie po ustawieniu wszystkiego w menu nie dotykam guzików, oprócz podglądu, kasowania i ISO.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    I teraz pytanie do Was (pomijając ideologiczne zabarwienie): odczuwalibyście potrzebę czegoś jeszcze? Ale nie na zasadzie - bo gdzieś jest coś innego, tylko tak z tego, co sami strzelacie.
    Bracketing 5-7 klatek odstęp 0.3 .... 2 EV, potwierdzenie ostrości na szkłach manualnych (w każdym body), paręnaście ustawień użytkownika w każdym body (po kiego limit do 2 w E-400/510?), możliwość wybrania presetów usera przyciskiem Fn.

To tyle chyba jak dla mnie.

Strasznie mnie boli ze marketing Olympusa robi ograniczenia softwarowe, bo z mojego punktu widzenia segmentacja rynku jest wystarczająca poprzez różnice w hardware każdego z body.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 4.08.08 o 21:32

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    [QUOTE=Michu (Pentax);208165]
    Dla mnie np. ideałem byłoby umieszczenie w E420 matrycy z 5D z jego wizjerem. Do tego jeden punkt AF. Nie potrzebuję na body więcej przycisków, liveview, większego LCD, dodatkowego gripa. Nie musi mieć najszybszego AF, stabilizacji, czy auto ISO, wystarczą 3 fps. Gdyby jeszcze w ofercie znalazło się 28/2.0, 85/2.0, ewentualnie uzupełnione o 20/2.8, 35/2.0, 50/1.4 i 135/2.8, to z miejsca sprzedaję wszystkie swoje graty i wchodzę w to.
    [QUOTE]

Podpisuję się rękami i nogami pod tym. Choć niekoniecznie trzeba go kastrować z punktów AF (zmieści ich się trochę na dużym wizjerze), a szybkim AF nie pogardzę. Ewentualny LV ale tylko z odchylanym LCD nie zaszkodziłby. Nawet (szczególnie) do pracy ze statywem, oraz dla street-photo (można robić fotki znienacka, nawet nie podnosząć apartu do oka). Tylko obiektywy muszą być nieduże, żeby nie pożarły zalety małych rozmiarów zestawu.

Co do 70-200 f/4L IS to potwierdzam - świetny obiektyw. Budowa lepsza niż Zuiko PRO, solidny, nie zmienia rozmiarów, ostry, szybki, mód i orzeszki. Akurat gdy mam go przypiętego do body, to wolę taki IS - w obiektywie. Zmieniam zdanie gdy przypinam 17-40 f/4L który IS nie ma. Podobnie jak kupię portretówkę, też pewnie czasem zatęsknię za IS. Nie zawsze jest dobre światło albo statyw (który na wakacjach nosiłem nawet w 46 stopniowym upale, bo daje nie tylko stabilizację, ale też powoduje że staranniej, na spokojnie układamy kadr, bo trzeba go rozstawić, ustawić, jest czas pomyśleć).
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    BTW> wyłączoną masz reputację, a ja CI punkty chce słać, uhhhhhh
    Sorry - nie mam pojęcia, co to są pkt reputacji, ale profilaktycznie włączyłem toto. Mam tylko nadzieję, że nie spowoduje to zmian w prędkości obrotowej wentylatora zasilacza, ani nie zajdę od tego w ciążę...

Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Tak, ja bym odczuwala, tak z tego, co sama fotografuje.
    Właśnie o tym pisałem. Każdy ma inną wizję swego sprzętu - zawsze będzie komuś czegoś brakowało. Piotr_602 poszedł na całość i wymienił Olka na coś, do czego wzdychał od wielu, wielu postów. I co? I jajco. To nadal nie jest to. Jestem pewien, że gdyby zamiast Camunia kupił E3, byłyby też narzekania. Czy więc warto? Może jednak lepiej po prostu zaakceptować to, co mamy? Wyjdzie taniej, zdrowiej (nerwy!) a i może od czasu do czasu uda się zrobić jakieś zdjęcie, któe bęzie można pokazać i o nim pogadać...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No i zaczęło się jojczenie. O czym Wy mówicie. Ile jest takich sytuacji, w których nie da się zrobić fotki jednym czy drugim aparatem. Ja wiem, że fajnie jest mieć aparat z tym czy owym, ale DOBRE zdjątka daje się robić kazdym wspóczesnym lusterkiem w PRAWIE każdej sutuacji.
    Gdy sobie poczytałem, jak pracowali fotoreporterzy przed wojną i jakie obrazki robili to wstydzę się robić OM-ką i tego, że nie potrafię jak oni.
    Reszta to tylko technika. Za 5 lat to będie staroć i te wszystkie dyskusje będą diabła warte. W końcu i tak najważniejszą częścią okazuje się to co jest między uszami.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    No i zaczęło się jojczenie. O czym Wy mówicie. Ile jest takich sytuacji, w których nie da się zrobić fotki jednym czy drugim aparatem. Ja wiem, że fajnie jest mieć aparat z tym czy owym, ale DOBRE zdjątka daje się robić kazdym wspóczesnym lusterkiem w PRAWIE każdej sutuacji.
    To nie kwestia braku możliwości wykonania zdjęcia, tylko wygody użytkownika.

diabolique
    Gość
    Swoją drogą, gdyby cały sprzęt świata był jednosystemowy, jakieś 3/4 postów na forum (tzw. wątki terapeutyczne) by nie istniało
    Na co byśmy wtedy narzekali? Chyba na zdzierających z nas monopolistów...

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    No fajne porównanie: najlepszy obiektyw Olympusa kontra jakiś niezidentyfikowany kit Nikona.
    Najlepszy? w czym?