Chodzi o to iż wiele osób twierdzi, że nie ma róznicy czy IS jest w body czy w obiektywie, bo N i C nadrobią obiektywami to że inni mają IS w body. I nawet lepiej, bo dadzą stabilizację także w wizjerze.
Otóż nie do końca to prawda, bo na razie nie nadrobią albo zajmie im to lata.
Obiektywy z IS to na razie dużo mniejsza część oferty. Podałem przykład (często osoby siedzące w danym systemie nie znają oferty innego systemu).
Z racji zakupu 5D rozważam ostatnio różne opcje uzupełnienia mojego zestawu, ale IS-u brakuje. Chwalony 24-70 f/2.8 go nie ma. Portretowe stałki także. Trochę mnie to wnerwia. Mam nadzieję że potwierdzą się plotki o wypusczeniu na jesieni wersji 24-70 z IS. Choć pewnie 85 f/1.8 z IS się nie doczekam...
Chwalona na wszystkich forach szeroka oferta obiektywów C i N wcale nie jest taka szeroka jeśli chcemy IS. Ta uboga (wg powszechnej opinii) oferta obiektywów 4/3 ma IS dla każdego obiektywu (dzięki body).
Porównując 5D i E3 to też trzeba wziąć pod uwagę.
A Nikon nawet w swoich najnowszych zoomach nie-tele nie oferuje IS.
Zestaw podróżny z FF jest więc jeszcze tym cięższy od 4/3 (albo Pentaxa lub Sony) że trzeba doliczyć często wagę (niezbędnego) statywu, z którego czasem można zrezygnować mająć IS.

Odpowiedz z cytatem