Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Wątek: E-510... makro ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    napisał J.Graph

-Juz o tym było ...
    Dużo osób używa 70-300 + Raynox DCR-250 ...
    Efekty boskie

ja zapytałem -a jakosc lepsza niz z sigmy 105 mm lub olka 50mm ??

cenowo ciekawe rozwiązanie

@ grizz jakie głupoty napisałem ?????

mam 40 -150 i nawet gdybym zakupił raynoxa 250 to daleko takiemu zestawowi , do sigmy105 czy olympus 50 mm w makro

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psemo Zobacz posta
    mam 40 -150 i nawet gdybym zakupił raynoxa 250 to daleko takiemu zestawowi , do sigmy105 czy olympus 50 mm w makro
    No bo to jest takie rozwiązanie które nie bije po kieszeni

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psemo Zobacz posta
    napisał J.Graph

-Juz o tym było ...
    Dużo osób używa 70-300 + Raynox DCR-250 ...
    Efekty boskie

ja zapytałem -a jakosc lepsza niz z sigmy 105 mm lub olka 50mm ??

cenowo ciekawe rozwiązanie

@ grizz jakie głupoty napisałem ?????

Taki maly Offtopik, ale...

Uzywaj cytowania, bedzie latwiej i nie bedzie nieporozumien, co kto napisal i gdzie jest pytanie a gdzie stwierdzenie Przy poscie masz, w prawym dolnym rogu ["cytuj", lewy] albo 4ta ikona od konca w drugiej linii przy pisaniu odpowiedzi.

Co do tematu, 40-150 + R = tak, 70-300... Za Grizzem, nie wyobrazam sobie tej GO...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    A czy ktoś tego próbował, bo mi trudno sobie to wyobrazić, a chciałbym. Próbowałem na 150mm z DC250 i wiem jak mała jest GO. Pomijając to powiększenie powinno być niezłe tylko czy to w ogóle coś pozwoli zobaczyć
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jakby kogoś to interesowało zrobiłem dzisiaj testy 70-300mm z Raynox DCR-250. Dyfuzor miałem stary zrobiony dla Fuji s6500fd i musiałem przy nim palcem podtrzymywać lampę, żeby się nie sklapnęła, ale coś mi się tam udało próbnie zrobić. Poniżej tylko jedno zdjęcie, bo na pozostałe nie mam czasu (zresztą tylko te jedno jest technicznie OK, sporo miałem poruszonych itp.)
    Wnioski:
    - GO jest mała, ale jak się nie szaleje z powiększeniem i doświetli lampą, to może być całkiem znośnie.
    - na 70mm można przy ok. ISO400, dość dobrym świetle i włączonym IS zrobić zdjęcie z ręki z możliwym do przyjęcia GO.
    - Uzyskiwane powiększenie (oceniałem z wizjera na kratkach w zeszycie):
    --- 70mm+raynox to od 1:2 do 1:1
    --- 300mm+raynox to szaleństwo, daje od połowy szerokości sensora (czyli chyba 4:1?) do pojedynczej kratki w zeszycie (czyli 0,5cm x 0,5cm), przy czym tutaj już ciężko o znośne GO.

Przy ok. 1:1 i więcej na f22 było nawet znośnie, tylko lampa + dyfuzor była już za słaba (zapewne powodem był wysunięty obiektyw, który zasłaniał mój bardzo krótki dyfuzor).

Przykładowe zdjęcie (EXIF mogło wyciąć):
    - 1/180s (bo z lampą)
    - f16
    - ogniskowa 96mm (ale wyostrzone na nieskończoność zdaje się albo blisko nieskończoności)
    - ISO100

Fotki proszę nie oceniać za kadr itp. wrzucam tylko, żeby pokazać, że to działa. Zdziwiłem się, bo Raynox nie daje na 70-300 winietowania, a spodziewałem się sporego.

http://picasaweb.google.com/magnesus...16687898233330 - tutaj większa wersja, sorry że nie maksymalna, ale śpieszyłem się, czasu mi brak na coś lepszego.

PS. Zdjęcie wyszło trochę za ciemne sądząc po histogramie, nie chciało mi się tego poprawiać.
    PS.2. Przy f22 przy powiększeniu, które koncentruje się na głowie osy (1/4 zdjęcia to głowa), ujęcie z boku, GO jest na około szerokość połowy tej głowy. Zdjęcie mi nie wyszło, bo lampa już nie docierała i oceniam tylko na tym co wyciągnąłem z cieni. W przyszłości, może już weekend, zrobię więcej testów. Ogólnie w przedziale 70-150 szkło powinno zachowywać się podobnie do 45-150.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 31.07.08 o 19:21

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Raynox winietuje od średnicy filtra ok. 60 - 62. 67mm na pewno
    Dlatego w 40-150 o filtrze 58mm nie ma winiety. Pewnie dlatego też nie ma w 70-300mm.

Awatar logimen
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak, kupilem DCR'a 250, ale cos widze ze z moim wzrokiem to nie bede mial ostrych zdjec tym zestawem. Chyba jednak musze zbierac na ZD 35 lub 50 :/

Jak by co to moge opylic nowke Raynoxa, uzywany kilka razy, caly komplet bez zadnych sladow uzytkowania. Pisac na PW
    E-510 || ZD 14-42 ED || ZD 40-150 ED || Sandisk CF Extreme III 4Gb || 2x UV HAMA || Tamrac Velocity 5767 || Velbon CX-660

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez logimen Zobacz posta
    Tak, kupilem DCR'a 250, ale cos widze ze z moim wzrokiem to nie bede mial ostrych zdjec tym zestawem. Chyba jednak musze zbierac na ZD 35 lub 50 :/

Jak by co to moge opylic nowke Raynoxa, uzywany kilka razy, caly komplet bez zadnych sladow uzytkowania. Pisac na PW
    wiekszość amatorów Olków w macro przechodzi taką właśnie drogę - na Allegro widziałem ZD35 za 500 zł wiec do zbierać i focić - komfort pracy o wiele lepszy niż DCR-250.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziekan Zobacz posta
    komfort pracy o wiele lepszy niż DCR-250.
    Ale z DCR jaka fajna zabawa.
    Aktualnie konstruuję nowy dyfuzor, bo z testów wynika że lampa wbudowana nawet z f22 na największym powiększeniu sobie poradzi, o ile dobrze doprowadzę jej światło w prawidłowe miejsce. Testowa wersja jest giętka, zrobiona z pustego, pogiętego opakowania po ciastkach z doklejonym kawałkiem papieru śniadaniowego, jutro muszę to zrobić porządnie i usztywnić.
    Niestety faktem jest, że wzrok trzeba mieć OK (albo odpowiednio skorygowany okularami), żeby dobrze wyostrzyć. I sporo szczęścia.

fotolek
    Gość
    Witam.
    Przeczytałem cały ten wątek i obejrzałem dołączone fotki. jakoś nikt nie pisze o wykorzystaniu szkieł M42. A oto moje trzy grosze w tej materii. Jeżeli to conapiszę nie warte jest uwagi proszę zignorować.
    Za 180 zł kupiłem w celu eksperymentowania obiektywy Helios 2/58, Jupiter37A 3.5/135, 3 pierścienie razem 58mm i przejściówkę 42 na 3/4. Przejsciówka o grubości 7mm umożliwia wykorzystanie całej gamy obiektywów Zenit, Praktica iinnych z wykorzystaniem skali odległości i nieskończoności.
    Wykorzystanie pierścieni w wypadku Heliosa daje podwujny wyciąg. A przy Jupiterze pzwala zbliżyć obiektyw do ok. 40cm. Oba obiektywy mają rozdzielczość (wg testów do 100 linii/mm) co jest wielkościa porównywalną ze szkłami lepszych marek. Przysłony obu obiektywów pozwalają na kreatywne kształtowanie GO. Nie mam niestety cierpliwości do robaczków, ale próby przeprowadzone na na detalach dały pozytywny wynik.
    Fotek nie zamieszczam aby nie wywoływać dywagacji że ta śrubka na drugim planie jest za mało ostra, a groszówka nie jest w mocnym punkcie.
    Powyzse podaję pod rozwagę dla tych co chcą poćwiczyć malym kosztem.

Pozdrowienia łączę.