Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: E-510... makro ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    W tej nasadce(raynox) jest wstawiona soczewka chromatyczna-nic wiecej.Wiec jakosc sama mowi za siebie.To samo dotyczy tanich uniwersalnych nakretek.Do domowej zabawy czasem wystarczy.Jednak trzeba cropowac.Chcac uzyskac wieksza GO pzy zabawie z odpowiednim oprogramowaniem robi sie nudno.Mnie wychodzi,ze obojetnie z jakim szklem nasadka to tylko polsrodek.
    dokładnie to są to dwie sprasowane soczewki, a to już gigantyczna różnica. Jakość jest sporo lepsza od tandetnych nakrętek/soczewek +ileś tam dioptrii, które dają ostry obraz tylko w samym środku kadru i potęgują wady szkła dodając jeszcze swoje. Raynox nie dodaje wad i nie potęguje obecnych i zgrywa się idealnie w 40-150, zarówno nowym jak i starym. Zresztą działa inaczej niż soczewki +D, bo nie zmienia tak mocno odleglości od obiektu, dając jednocześnie duże jego powiększenie. W moim wątku przykłady:
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=524
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=528
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 11.02.09 o 16:51

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Mógłbyś rozwinąć tę myśl?
    Strata światła z Raynoxem? Kto naopowiadał Ci takich "rewelacji"?
    Stratę światła będziesz miał z konwerterem zakładanym między korpus a obiektyw lub z pierścieniami pośrednimi czy mieszkiem ale nie z soczewką nasadkową, jaką jest Raynox.
    Nie ma żadnych strat
    Jeśli powiększa fragment obrazu, to strata światła musi być moim zdaniem. Jeśli się mylę, to OK. Tak mi się jednak obiło o uszy. Telekonwertery działają podobnie i podobnie powodują stratę światła. Dlaczego Raynox miałby być wyjątkowy?
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    bzdura, czasy naswietlania nie różnią się kompletnie z i bez raynoxa. Poza tym to kawał szkła (średnica) więc raczej nie zabiera światła, a jeśli już to promile.

TC podpina się z innej strony, mają określoną grubość i soczewki mają swoją niewielką zazwyczaj średnicę. Wydłużają znacząco drogę optyczną. Raynox to praktycznie jak filtr UV, a nawet lepiej, jak kawałek szkła chroniącego obiektyw. Dobra UVka zabiera do 5% światła, czyste szkło pewnie nie przekracza 0,5%.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 11.02.09 o 17:01

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Ta strata światła przyszła pewnie na myśl z racji takiej, że z założonym Raynoxem, z ręki, jest ogromnie trudno zrobić nieporuszoną fotkę (przynajmniej na 150mm). Przy takim powiększeniu lekkie drgnięcie ręki i ostrość przelatuje sobie 20 cm przed/za obiekt

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    89
    Moja galeria
    no dobra, da się robić fotki, prawdziwe pstryki na szybko - kupon lotto oświetlony lampką biurkową - ostrość raz potwierdzał raz nie, często jeździł jak szalony: 70,, 300mm ogólnie dość trudny temat, na ruchomy cel jeszcze gorzej.

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    wiadomo, że AF to się z raynoxem nie używa używa się dochodzonego AF czyli ostrzy zmieniając ręcznie odległość aparatu od obiektu. Raynox to bardzo wdzięczny dodatek, spisuje się świetnie. Jak kogoś nie stać na którąś z sigm (105, 150) czy zuiko (35, 50) to zdecydowanie polecam. Niewiele to droższe od soczewek, a jakość szkła świetna i obraz bardzo dobry.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    89
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    wiadomo, że AF to się z raynoxem nie używa używa się dochodzonego AF czyli ostrzy zmieniając ręcznie odległość aparatu od obiektu..
    dla kogo wiadomo to wiadomo, jako laik sprzętowy teraz już wiem
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    OK, przetestowane, czasy faktycznie się nie różnią. Jakoś przyjąłem, że działa to jak telekonwerter i nigdy nie sprawdzałem. W takim wypadku obiektyw makro niewiele daje korzyści w porównaniu do Raynoksa, szczególnie patrząc na różnicę ceny.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 11.02.09 o 23:40
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    obiektyw makro daje dużo (np taka sigma 105 czy 150 działają ze sporej odległości, a to jest nie do przecenienia). Jednak jak się nie potrzebuje wypasionej jakości, lub nie ma się za dużo kasy to raynox spokojnie da radę

| OlyJedi Awatar nut3r
    Mieszka w
    Bardzo Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    spokojnie raynox na rozpoczęcie zabawy z fotografią makro to rozsądne rozwiązanie

moim zdaniem świetny stosunek możliwości do ceny
    kiedyś E-510/14-54/ aktualnie XZ-1