Strona 17 z 117 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Chomski coś taki nerwowy...
    Po prostu z czasem nudne jest czytanie tego samego... że to nie pasuje i tamto też jest be...itp. Troszkę wiecej optymizmu i dystansu. Zabraniasz innym gderania a sam je uprawiasz i na to tylko chciałem zwrócić uwagę - bez osobistych wycieczek - ot i tyle.
    Pozdrawiam
    "Gdyby teoria sprawdzała się w praktyce nie musielibyśmy praktykować sprawdzianów teoretycznych teoretycznie bardzo praktycznych, ale w praktyce niesprawdzalnych..."

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AndrzejSzczecin Zobacz posta
    Chomski coś taki nerwowy...
    Po prostu z czasem nudne jest czytanie tego samego... że to nie pasuje i tamto też jest be...itp. Troszkę wiecej optymizmu i dystansu. Zabraniasz innym gderania a sam je uprawiasz i na to tylko chciałem zwrócić uwagę - bez osobistych wycieczek - ot i tyle.
    Pozdrawiam
    A gdzie pisze, ze mi cos nie pasuje?
    Czekam na recenzje, bo taki jest ten watek, taki na tytul! Tymczasem na 17 stron!!!! Nie ma jednej porzadnej opinii na temat obrazowania tego aparatu.
    No niech ktos chcialby sie czegos dowiedziec to co sie dowie. Ze wizjer duzy?
    To pisze w instrukcji dostepnej w necie, podane sa wymiary i parametry, to po co mi gadanie o duzym wizjerze? Nie zabraniem gderania tylko prosze o proporcje wlasciwe, jeden post gderania i jedna recenzja. W koncu sporo osob kupilo ten aparat. To doswiadczeni uzytkownicy i potrafia sklecic pare zdan, bez cytowania stron zagranicznych. Te potrafie sobie sam znalesc.
    Czesc.ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Właśnie wróciłem z kolejnego pleneru i coś mogę skrobnąć, w zasadzie potwierdzajac pewne znane fakty.

Zacznę od mocnych punktów. Ostrość. Jedno słowo:żyleta! W jakichkolwiek warunkach bym nie zrobił to jest idealna, na pełnej dziurze, we wnętrzach, na zewnątrz, gdziekolwiek. 14-54 na pełnym otworze z E-1 musiał być nieco "doostrzony", E-3 pokazuje pełne zalety tego szkła. Rewelacja.
    Do tego dochodzi szybkość i pewność AF, E-1 jest naprawdę daleko w tyle. Pod tym względem komfort pracy niesamowity.
    Dalej opanowanie ekspozycji. Jest...inaczej niż z E-1, lepeij i gorzej, jak kto woli. Trzeba bardzo uważać na światła bo przepały sa praktycznie nie do uratowania. Za to cienie...miód, można ciągnąć i ciągnąć...(bez skojarzeń) i jest pięknie. Dokładnie odwrotnie niż w E-1. Zauważyłem pwną prawidłowość. E-1 miałem zwyczajowo ustawiony na 0,3-1,0 EV na plus. E-3 mam na zero lub nawet na minus i biorę pomiar CW lub punktowy na najjaśniejszą partię obrazu. efekt to lekko niedoświetlone cienie które spokojnie można na krzywych lub poziomach podciągnąć.
    Dalej kolory. Wiem że niektórzy twierdzą że to nie E-1 ale ja nie mogę się przyczepić.
    Są bardzo ładne, olkowe. WB praktycznie myli się sporadycznie i to niewiele, to korekty jednym suwakiem. Za chwilę ciąg dalszy

Dobra..jeszcze parę słów, tym razem gorzkich, choć pewnie połowa z Was nawet tego nie zauważyła. Pisałem o tym w innym temacie.
    AF-C potwornie zwalnia serię. W sumie normalne bo ostrzy co klatkę ale z zaj..iście szybkich 5kl/sek robią się ledwo 3 ( w E-1 tego nie ma...może dlatego że ma 3 kl/sek w kadym trybie ). Do sportu bryndza, mi na samolotach wyszło, myślałem że jakąś odszumiaczkę mam czy coś ale nie...tak ma. Gdyby ktoś mógł swoje sprawdzić to niech się podzieli informacją.
    No i sprawa IS i obiektów w ruchu. Pomijam typowe panoramowanie bo ISw trybie 2 jest ponoć do tego ale też moim zdaniem się za bardzo nie sprawdza. Natomiast przy ruchu bardziej nieregularnym totalna klapa - IS trzeba wyłączyć bo jest gorzej niż bez niego, Tez myślałem że zepsuty ale nie. Bo statycznie działa idealnie, bardziej niż idealnie. Spokojnie te 5EV które podaje producent. Z obiektami w ruchu padaka. Co bardziej denerwuje IS Soniacza w takich sytuacjach daje spokojnie radę, po prostu działa w każdej sytuacji.
    Chyba tyle.
    Fajny sprzęt, da się tym komfortowo zrobić zlecenie, szum dopiero na ISO 1250 w górę i to taki z którym mozna sobie poradzić, szybki (nie zawsze ), do tego naprawdę znakomity AF.
    Parę rzeczy do podciągnięcia...dla mnie AF-C, IS w ruchu.
    Ostatnio edytowane przez lessie ; 6.07.08 o 20:45

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    W dobrych warunkach oświetleniowych szybkość AF w E-3 plus 35-100 nie jest większa niż w E-1 plus 35-100. Pomimo jasnego f=2.0, czarno widzę sport.
    Z E-3 jest lepiej w gorszych warunkach oświetleniowych, no i jest większa trafność AF'a.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 6.07.08 o 23:21

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ale w dobrych warunkach oświetleniowych to nawet e-1 z 35-100 to błyskawica...

...jak Ci za wolno to trzeba czzeka na wersje z SWD, albo kupic nikona ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ale w dobrych warunkach oświetleniowych to nawet e-1 z 35-100 to błyskawica...
    Bez przesadyzmu, szybkość AF'a to nie jest mocna strona tego szkiełka.

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Witam ...

Temat o E-3, więc dobrze trafiłem ...
    Co powiecie na coś takiego ??
    Już jakiś czas temu to wyhaczyłem ...
    Gazeta oczywiście nieznana
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	E-3.jpg
Wyświetleń:	383
Rozmiar:	160,3 KB
ID:	5418  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    W dobrych warunkach oświetleniowych szybkość AF w E-3 plus 35-100 nie jest większa niż w E-1 plus 35-100. Pomimo jasnego f=2.0, czarno widzę sport.
    Z E-3 jest lepiej w gorszych warunkach oświetleniowych, no i jest większa trafność AF'a.
    nie miałem tego szkła z E-3 ale tak między Bogiem a prawdą to w dobrych warunkach wszystko jest szybkie ze wszystkim, nawet mój stary kompakt. I robi ładne zdjęcia
    Wszystko wychodzi w gorszych warunkach i tu różnica E-1/E-3 jest mocno odczuwalna.
    Tak czy inaczej AF E-3 to mocna strona tego sprzętu, bez względu na szkło.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Pamiętajcie, że czułość AF E-3 ma większy zakres od D300 o 1 EV i to wychodzi w praktyce
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Chciałbym zauważyć że aparatami 4/3 innymi niż E-3 niektórych zdjęć w ruchu się po prostu nie zrobi... Drift, rajdy, biegnąca para itp. No chyba że mówimy o samych kadrach centralnych lub ostrzeniu na glebę lub przydrożne słupki... E-trójką wystarczy wybrać inny punkt AF i kadrować wedle uznania APARATEM a nie na kompie.

Wczoraj znowu miałem okazję porobić trochę driftu i nie było zbyt przyjemnie. Po kilku próbach człek robi się nerwowy i ostrzy na asfalt/trawsko a potem czeka (jak za czasów kompaktu).

lessie:
    A testowałeś może E-510/520 pod kątem kadrów dynamicznych, panningu itp.? Pewnie jest podobnie ale sprawdzić warto.
    Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 7.07.08 o 09:32