Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 114

Wątek: Ostry Zuiko 70-300 tylko nie tam gdzie trzeba.

spiryt
    Gość
    Po rozmowie z serwisem wiem jedno. Sami na to nic nie poradzimy, a nowy soft nieprędko wyjdzie, nadchodzi era E520.
    Pozostaje wysłać aparat i wszystkie obiektywy do serwisu. Problem może wynikać z niechlujnej kalibracji aparatu albo/oraz obiektywów. Po Chińczykach można tego się spodziewać a przez nich (niestety) body i większość obiektywów jest składane. Mam cichą nadzieje, że Czesi są dokładniejsi i dadzą sobie radę.
    Oddając aparat wymagana jest jedynie podbita karta gwarancyjna. Dowód zakupu, fakturę wymagają tylko wtedy, gdy karta jest czysta.

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez spiryt Zobacz posta
    Potwierdzam problem. Tym razem z obiektywem stałka 35mm. Robienie ze statywu, przesłona 3,5, doświetlone. Odległość obiektywu od papieru około 13cm.
    Obiektyw ostrzy dobrze, tylko nie tam gdzie trzeba.
    Wygląda na to, że jest to wina body, a dotyczy całej serii E510. Olympus zapewne wie o tym doskonale i nie sobie z tego nie robi.
    Mam E-510 od 5 dni. Na razie pstrykałem sobie byle jak, bo nie miałem czasu, ale coś mi nie pasowało z ostrością. W końcu zrobiłem test i mam na odmianę BF. 2-3 cm przy odległości kilkanaście cm od tablicy testowej. Na 3 obiektywach jakie chwilowo posiadam wychodzi to samo, więc body na 100%.
    Teraz w sklepie kombinują, czy da się to szybko przesłać do Olympusa i naprawić, czy wymienią.
    Po zastanowieniu nie wiem, czy nie lepiej wymienić. Przynajmniej chyba to już dobrze skalibrują, a tak może być ciężko wybrać idealne body, gdy już będę krytycznie na ten element patrzył

spiryt
    Gość
    Kalibracja body to żadna sensacja, a wręcz normalność. Trzeba tylko pamiętać, że sens oddania body do serwisu jest tylko wtedy, jeśli oddaje się razem z obiektywami.
    Ja oddaję komplecik do kalibracji AF dopiero po 26 maja.

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dla mnie to nie jest normalne, że kupuję zestaw double KIT i trzeba to od razu do serwisu przesyłać w celu kalibracji.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Harnas Zobacz posta
    Dla mnie to nie jest normalne, że kupuję zestaw double KIT i trzeba to od razu do serwisu przesyłać w celu kalibracji.
    nie rozumi że to jest wina tego szkła ? jednego ? jedynego ? normalne nie jest, ale takie rzeczy sie zdarzają.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    nie rozumi że to jest wina tego szkła ? jednego ? jedynego ? normalne nie jest, ale takie rzeczy sie zdarzają.
    Rozumiem, ze się zdarzają, nie rozumiem, że ktoś uważa to za normę.
    Mam jeszcze szkło 11-22 i na wszystkich trzech obiektywach jest to samo.

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Czy mam rozumieć że tylko wysyłka do serwisu (i to czeskiego) wchodzi w rachubę? Jeżeli tak to zaje....ście Ciekawe ile będzie to wszystko trwało

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzisiaj dadzą mi odpowiedź, czy da się to jakoś szybko przesłać i naprawić, czy od reki wymienią body.
    Początkowo chciałem wymienić, ale może lepiej to rzeczywiście wysłać z obiektywami i niech kalibrują.

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ja kupiłem 29 lutego wiec jeśli chodzi o wymianę to raczej byłoby ciężko bo to chyba tylko do 10 dni.

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sam13 Zobacz posta
    Czy mam rozumieć że tylko wysyłka do serwisu (i to czeskiego) wchodzi w rachubę? Jeżeli tak to zaje....ście Ciekawe ile będzie to wszystko trwało
    Ja wysłałem dzisiaj przez sklep z dwoma kitowymi szkłami, ma to trwać 3 tygodnie chyba że krócej to zadzwonią . W sklepie którym brałem podobno nie spotkali się jeszcze z tym problemem, a mi się wydaje że ludzie są nie świadomi tego. Może jakiś oddzielny temat poświecić temu z odpowiednim tytułem żeby większość mogła znaleźć. Ja trafiłem przez przypadek dlatego że się interesuję akurat tym szkłem 70-300, a tak dalej może bym żył w nieświadomości że wszystko jest ok.
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?