Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 152

Wątek: Olympus E-520 i ZD ED 9-18/4-5.6

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Gdyby w takiej obudówce miało kosztowac 2 koła czy wiecej to delikatnie mówiac było by to ciutkę śmieszne
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    E420 ma inaczej zaaplikowana matryce niz e410, a wlasciwie obrazki z e420 nic sie nie roznia od tych z E3, sprawdzalem wielokrotnie na stronach anglojezycznych. Troche mnie to dziwilo, bo myslalem, ze nad e3 poracowali bardziej prestizowo.
    Nowy e520 bedzie mial lepsza matryce, rozpietosc tonalna jest lepsza o 0,7 EV (podobno), i to jest najwieksze unowoczesnienie + nowszy podglad przez LCD, nowy LCD i jakies drobiazgi, w sumie lepiej.
    Czesc.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ksb Zobacz posta
    ...i to jest wysoce prawdopodobne. Przy takiej cenie te szkło nie jest już tak bardzo atrakcyjne.
    A jaki masz poniżej tej kwoty wybór w szerokich obiektywach dla 4/3? Bo sigma 10-20 jest/będzie może o 100 - 200 zł tańsza. Taka różnica wg. mnie ani trochę nie determinuje wyboru.

Poza tym, poczekamy, aż 9-18mm wejdzie do Polski i poznamy realną cenę. Wtedy będzie można gdybać

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Podejrzewam że teraz wszystkie E-Olki mają tą samą matrycę. Z ekonomicznego/logistycznego punktu widzenia bez sensu robić różne matryce dla różnych modeli.

Tłuczemy tą samą matrycę, segregujemy jakościowo i te najlepsze pakujemy do E3, a te o nieco słabszych parametrach (ale trzymające jakieś tam normy) do E420/E520. Tak robią procesory, pamięci, matryce pewnie też...
    To pewnie też ta sama co w E410/E510 tylko już technologicznie nieco doszlifowana (hardarowo, proces technologiczny), a może tylko softwarowo nieco więcej z niej wyciągnieto w wersjach po faceliftingu.

Możliwości bedą podobne z jakimś tam rozrzutem - E3 najlepsze, E420/E520 trochę słabsze. E410/E510 pewnie też można by trochę softem podciągnąć i w dużej mierze przerobić na E420/E520.

Tak jak u Nikona. D200, D80 i D40x mają tą samą matrycę, ale najlepiej opanował ją nikon w D40x. Olek wystartował z CMOSem w E330, przetrenował matrycę liveMOS w E410/E510, jak dopracował to wyselekcjonowane egzemplarze pakuje do E3, a teraz też dopracowane do E420/E520. Ta sama matryca, ale nieco lepiej spisuje się w nowych modelach choć rewolucji pomiędzy E510 i E520 nie ma.

Dopiero następna generacja z nowymi (może) matrycami posunie system do przodu.
    CCD Kodaka - E1/E300/E500/E400, przejściówka E330, liveMOS Panasa E410/E510/E3/E420/E520, a co potem? Panas z super szybkim HDRem? Kodak z nowym CCD z komórek o lepszym ISO?
    Wtedy też wejdzie nowa generacja procka do obliczeń.
    Na razie bazujemy na obecnej matrycy - może jeszcze wypuszczą jakiś upgradowany E3, choć nie widzę za bardzo sensu bez nowej matrycy. Lepiej spuściliby z ceny.

Odświeżenie budżetowych modeli zapowiada chyba, że poczekamy jeszcze trochę na naprawdę nową matrycę.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    ....MSZ pojawienie się takiego obiektywu jest bardziej doniosłą nowością niż pojawienie się następcy "wysłużonego" e510. Tak jak w e420, zmiany przede wszystkim kosmetyczne + parę bajerów. Czuje się trochę rozczarowany, że nie dodano więcej punktów AF, a to była by naprawdę istotna zmiana.

Jestem dokladnie tego samego zdania gdybym nie miał jeszcze e1 to moze myslalbym o rezerwowym korpusiku..E-520?
    Ostatnio edytowane przez black_bird ; 13.05.08 o 16:32

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Olek wystartował z CMOSem w E330, przetrenował matrycę liveMOS w E410/E510, jak dopracował to wyselekcjonowane egzemplarze pakuje do E3, a teraz też dopracowane do E420/E520.
    E-330 to juz LiveMOS.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak jak z samochodami. Wypuszczają zupełnie zmieniony model, później pare faceliftingów i po jakimś czasie następny model, który się różni zasadniczo. Myślę, że najwcześniej za rok Olek wypuści coś bardziej zmienionego.

Swoją drogą to jedyna rzecz jaką bym chciał mieć w swojej 510 kupionej 2 tyg temu, to lepszy DR o ile 520 faktycznie będzie go miała.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Szybka premiera E520 jest dobrym prognostykiem na Photokinę. Pewnie pojawi się coś nowego. Następca E330 alibo coś wyżej od E3.
    Z DR bym się nie martwił. Patenty Olek ma ciekawe.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Fajnie, potrzebuję na dniach kupićdrugie body, więc ceny E 510 spadną

A ten obiektyw jak będzie w miarę przyzwoity to na stałe będzie przymocowany do któregoś body, małe, lekkie, na moje podróżnicze podboje jak znalazł.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    nie żartuj, to jest uzupełnienie 18-180 i jakość będzie raczej bliższa temu.

Pierwsze wrażenia po naszemu: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7281
    Coś chyba pisali, że18-180 już nie produkują

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów