Gdyby w takiej obudówce miało kosztowac 2 koła czy wiecej to delikatnie mówiac było by to ciutkę śmieszne![]()
Gdyby w takiej obudówce miało kosztowac 2 koła czy wiecej to delikatnie mówiac było by to ciutkę śmieszne![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
E420 ma inaczej zaaplikowana matryce niz e410, a wlasciwie obrazki z e420 nic sie nie roznia od tych z E3, sprawdzalem wielokrotnie na stronach anglojezycznych. Troche mnie to dziwilo, bo myslalem, ze nad e3 poracowali bardziej prestizowo.
Nowy e520 bedzie mial lepsza matryce, rozpietosc tonalna jest lepsza o 0,7 EV (podobno), i to jest najwieksze unowoczesnienie + nowszy podglad przez LCD, nowy LCD i jakies drobiazgi, w sumie lepiej.
Czesc.Ch.
A jaki masz poniżej tej kwoty wybór w szerokich obiektywach dla 4/3? Bo sigma 10-20 jest/będzie może o 100 - 200 zł tańsza. Taka różnica wg. mnie ani trochę nie determinuje wyboru.
Poza tym, poczekamy, aż 9-18mm wejdzie do Polski i poznamy realną cenę. Wtedy będzie można gdybać![]()
Podejrzewam że teraz wszystkie E-Olki mają tą samą matrycę. Z ekonomicznego/logistycznego punktu widzenia bez sensu robić różne matryce dla różnych modeli.
Tłuczemy tą samą matrycę, segregujemy jakościowo i te najlepsze pakujemy do E3, a te o nieco słabszych parametrach (ale trzymające jakieś tam normy) do E420/E520. Tak robią procesory, pamięci, matryce pewnie też...
To pewnie też ta sama co w E410/E510 tylko już technologicznie nieco doszlifowana (hardarowo, proces technologiczny), a może tylko softwarowo nieco więcej z niej wyciągnieto w wersjach po faceliftingu.
Możliwości bedą podobne z jakimś tam rozrzutem - E3 najlepsze, E420/E520 trochę słabsze. E410/E510 pewnie też można by trochę softem podciągnąć i w dużej mierze przerobić na E420/E520.
Tak jak u Nikona. D200, D80 i D40x mają tą samą matrycę, ale najlepiej opanował ją nikon w D40x. Olek wystartował z CMOSem w E330, przetrenował matrycę liveMOS w E410/E510, jak dopracował to wyselekcjonowane egzemplarze pakuje do E3, a teraz też dopracowane do E420/E520. Ta sama matryca, ale nieco lepiej spisuje się w nowych modelach choć rewolucji pomiędzy E510 i E520 nie ma.
Dopiero następna generacja z nowymi (może) matrycami posunie system do przodu.
CCD Kodaka - E1/E300/E500/E400, przejściówka E330, liveMOS Panasa E410/E510/E3/E420/E520, a co potem? Panas z super szybkim HDRem? Kodak z nowym CCD z komórek o lepszym ISO?
Wtedy też wejdzie nowa generacja procka do obliczeń.
Na razie bazujemy na obecnej matrycy - może jeszcze wypuszczą jakiś upgradowany E3, choć nie widzę za bardzo sensu bez nowej matrycy. Lepiej spuściliby z ceny.
Odświeżenie budżetowych modeli zapowiada chyba, że poczekamy jeszcze trochę na naprawdę nową matrycę.
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Ostatnio edytowane przez black_bird ; 13.05.08 o 16:32
Tak jak z samochodami. Wypuszczają zupełnie zmieniony model, później pare faceliftingów i po jakimś czasie następny model, który się różni zasadniczo. Myślę, że najwcześniej za rok Olek wypuści coś bardziej zmienionego.
Swoją drogą to jedyna rzecz jaką bym chciał mieć w swojej 510 kupionej 2 tyg temu, to lepszy DR o ile 520 faktycznie będzie go miała.
Szybka premiera E520 jest dobrym prognostykiem na Photokinę. Pewnie pojawi się coś nowego. Następca E330 alibo coś wyżej od E3.
Z DR bym się nie martwił. Patenty Olek ma ciekawe.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Fajnie, potrzebuję na dniach kupićdrugie body, więc ceny E 510 spadną![]()
A ten obiektyw jak będzie w miarę przyzwoity to na stałe będzie przymocowany do któregoś body, małe, lekkie, na moje podróżnicze podboje jak znalazł.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska