e-510:
prawdopodobnie zabiłeś ogniwo: przemroziłeś, rozładowywałeś do końca, albo osiągnęło swoją liczbę cykli i jest amba. napisz czy to jakiś zamiennik i ile robisz na nim zdjęć.
Raczej nie zabiłem - ma tak już od nowości - mowa o BCM - 2.Co by było ciekawiej - mam dwa i w obu przypadkach zapala się zielone po czasie krótszym niż godzinka.A może trafiły mi się jakieś Beta egzemplarze,które są ridi w godzinę?.
Trudno powiedziec dokładnie na ile starczają,bo nie zdarzyło mi się wyczerpac na jednej sesji ale wg.moich spostrzeżeń na ok.400RAWów,bez używania lampy i wizjera w przeciągu tygodnia.Chciałbym robic więcej ale się nie da,dopóki się nie wyzwolę.
rocco - a kiedy wiesz,że jest rozładowany - jak widzisz pustą ikonkę bateryji czy jak pucha nie reaguje?Czytałem aby czasem nie rozładowywac do końca BLMa bo tego nie lubi...
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Oczywiście, to są akumulatorki litowe, bez efektu pamięci. Można je doładowywać w każdej chwili. Ja co tydzień w sezonie mam jakąś imprezę i robię zdjęcia./ Prawie nigdy nie wykończę akumulatora, ale zawsze po robocie zostawiam w takim stanie jaki jest. Ładuję zawswze przed robotą, wtedy mam pewność że jest naładowany do pełna. Tak jak poprzednicy pisali takie ładowanie (czerwona dioda) trwa ok 3-5 godz. w zależności od stopnia rozładowania. Taką technikę ładowania stosowałem z Nikonem Cpx 5700 i teraz z Olkiem, nigdy nie miałem problemu.
Potwierdzam to co napisali poprzednicy: akumulator ten ładuje mi się 4 do 5 godzin. Rozładowuję prawie zawsze do końca. W moim starym C 5060 tyle samo.
Ja jestem po pierwszym ładowaniu zupełnie rozładowanej i nowej baterii. Dokładnie 4 godziny. Jak na razie zrobiłem jakieś 650 fotek i jeszcze trzyma.
Aparat wykonał 150 zdjęć + podgląd, bateria (oryginalna) ładowała
się 1godz.55min. Uważam ten czas za adekwantny do poziomu
rozładowania.
Jeżeli nie jest wyssana do końca - to nie powinna dłużej
się ładować jak zachodzi potrzeba dla uzupełnienia braku energii.
Prawo fizyki ...
jak mi padł zastępnik oryginału to też tak miałem. zapalało się zielone a po chwili używania pokazywało słabą baterię zrobiłem tylko jedno - kosz i po problemie.