Witam!
Mam swoją lustrzanke od kilku tygodni i zauważyłem bardzo poważny problem. Mianowicie po zrobieniu zdjęcia i przy próbie otwarcia w różnych programach graficznych niekoniecznie do obróbki zdjęć otwiera się normalnie, a po chwili całe zachodzi potężnym szumem, tak jakbym włączył celowe zaszumienie.
I tak np. Photoshop CS3 otwiera zdjęcie normalnie, a już CS2 otwiera i po chwili wyskakuje szum. To samo jest w GIMPie. Co ciekawe próbowałem na różnych komputerach i problem nadal występuje. Wczoraj bawiłem się z plikami RAW, po otwarciu w oryginalnym programie OLYMPUS Master dostarczonym wraz z aparatem dzieje się to samo. Specjalnie poszedłem do kumpla na wolniejszy komputer, żeby uchwycić moment zaszumiania - załączone zdjęicia.
Windows w swojej przeglądarce prawidłowo odtwarza zdjęcia.
Laby mają też z tym problem - dałem do wywołania zdjęcia w 3 punktach i z 2 dostałem zdjęcia z takim szumem, że nadawały się do kosza.
Spotkał się ktoś z czymś takim ? Czego jest to wina? Sprzęt nadaje się do reklamacji ???
Zaraz po otwarciu w programie
Chwila po otwarciu - w trakcie zaszumiania. Nic nie klikałem...cały czas czekam na otwarcie pliku. Górna połowa zdjęcia jest już zaszumiona.
HEEEELP !!! Prosze o pomoc, albo jakaś wskazówke co z tym zrobić.