Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jaki czas ładowania BLM-1

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Jaki czas ładowania BLM-1

Takie niezbyt ważne pytanie ale zajmujące mi głowę ilekroc ładuje BLM-1 przez BCM-2.Szukałem na forum ale nie znalazłem (może źle szukałem )instrukcja mówi,że full pojemnośc jest po ok.4-ech godz.ładowania,jednak kiedy zaczynam ładowac pustą baterię świeci czerwona dioda przez ok.30-40min.po czym zaczyna świecic na zielono,dla mnie zielony kojarzy się z OK ale nie wyłączam tylko ładuję dalej.Wiecie dlaczego tak jest i czy jeśli przekroczę czas ładowania o te 4 godzinki to będzie bolało BLMa?
    Pytam asekuracyjnie bo mam wrażenie,że spadła mi pojemnośc baterii i nie wiem czy nie jest to skutkiem tego,ze parę razy ładowałem dłużej niż instrukcyjnie,zapominając,że jest podłączona do źródełka.To tyle,dzięki za ew.naświetlenie.

qbic
    Gość
    To są ładowarki automatyczne. Jak swieci zielona dioda oznacza to ze ładowanie jest zakończone, a akumulator może tam leżeć ile chce....

Ogniwa Li-Ion zawierają również elektronikę w sobie która zapobiega przeładowaniu.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy

| OlyJedi Awatar Meister
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Jaki czas ładowania BLM-1

Dzięki za odpowiedź,nie rozumiem w takim razie dlaczego producent podaje ,zeby ładowac 4 godziny - chyba,że chodzi o pierwsze ładowanie?
    Pozdr.
    e-510

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Kilkanascie razy juz ladowalem.Pelna starcza mi na okolo 800-1000 fotek.Ladowanie trwa u mnie okolo 4-5 godzin.Po tym czasie jest zielona dioda.Nigdy nie trwalo krocej jak 4-5 godzin.

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź,nie rozumiem w takim razie dlaczego producent podaje ,zeby ładowac 4 godziny - chyba,że chodzi o pierwsze ładowanie?
    Pozdr.
    e-510
    Prawdopodobnie chodzi o ładowanie po pełnym rozładowaniu (kiedy aparat kazał wymienić baterię) W przypadku doładowywania gdy rozładowanie było częściowe czas ładowania będzie krótszy proporcjonalnie do rozładowania. Jak pisał kolega wcześniej na tym akumulatorku można "wyciągnąć" nawet 800 zdjęć. W praktyce nie ma sensu trzymania dłużej na ładowarce bo i tak jest on tylko założony na nią, a ładowanie wyłączone.

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Kilkanascie razy juz ladowalem.Pelna starcza mi na okolo 800-1000 fotek.Ladowanie trwa u mnie okolo 4-5 godzin.Po tym czasie jest zielona dioda.Nigdy nie trwalo krocej jak 4-5 godzin.
    lucca - to znaczy,że przez 4-5 godzin świeci u Ciebie czerwona dioda?Jakiej używasz ładowarki - BCM-2?Jeśli tak to dziwne,ja mam dwie i w obu po mniej niż godzinie zapala się zielona - dlatego pytałem,bo też nie wydaje mi sie aby była full po tak krótkim czasie.

e-510.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    lucca - to znaczy,że przez 4-5 godzin świeci u Ciebie czerwona dioda?Jakiej używasz ładowarki - BCM-2?Jeśli tak to dziwne,ja mam dwie i w obu po mniej niż godzinie zapala się zielona - dlatego pytałem,bo też nie wydaje mi sie aby była full po tak krótkim czasie.

e-510.
    Normalna ladowarka co jest w komplecie z bateria jak kupujesz aparat.Caly czas swieci czerwona,a po 4-5 godzinach zapala sie zielona.Typ BCM-2 model PS-BCM-2.Made in Japan/Fabrique en Japan

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Tzn.,że w moich ładowarach coś nie gra,będe więc ładował z budzikiem,coby niedoładowac za mało prądu .

e-510.

rocco
    Gość
    Potwierdzam, mam juz trzecią ładowarkę (z trzecim aparatem)i każda z nich ładuje BLM-j ponad cztery godziny do zapalenia zielonej diody.
    Ładuję zawsze po całkowitym wyładowaniu.