Witam. Czy ktoś spotkał się z nakładkami korygującymi do FL 36 ? Zupełnie nie wiem, gdzie można to upić. Zupełnie nie wiem czym to się je. Jeżeli można to proszę o pomoc. pozdrawiam
Witam. Czy ktoś spotkał się z nakładkami korygującymi do FL 36 ? Zupełnie nie wiem, gdzie można to upić. Zupełnie nie wiem czym to się je. Jeżeli można to proszę o pomoc. pozdrawiam
A po co? To nie analog. Regulujesz sobie BW przy wywoływaniu, albo nawet i wczesniej w aparacie.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
no chyba nie zupełnie. zdarza mi się robić zdjęcia na weselach. sale często zbyt ciemne są, więc lampa pstryk. nie mogę sobie poradzić z mieszaniem świateł. zdjęcia robię w RAW. ustawianie balansu bieli przed lub po nie stanowi żadnego problemu, gorzej z różnicą balansu przy jednym kadrze. w kościele staram się nie używać lampy, więc i takowego problemu nie mam. nakładki widziałem do lamp nikona, canona, ale nie do Olympusa. podam foto dla przykładu. 1. chyba dobre 2. chyba różnica w balansie widoczna
Nkaładka nakładką a i tak ponoc dobranie odpowiedniej jest bardzoo trudne...A jeśli się uda to wszystko jest ślicznie pięknie. Na forum nikona czy canona były kiedyś wątki o takich wynalazkach. Ktoś kombinował od jakiegoś producenta foli kolorowych jakieś próbki i ponoc były idealnie by zakryc palnik (wyciac odpowiedni kształt) była to cała paleta barw producenta. W gazecie CHIP Foto-Video był podany adres z namiarem na takie folie przy okazji artykulu o fotografi ślubnej leszcz link nie działahttp://teatrumcom.pl/teatrum2/oferta...dkat=filtr_eco. Na jednym ze zdjec w gazecie jest kilka takich filtrów (w opakowaniach) i pisze na nich ; 444 EIGHT CT SRTAW (5300*k) 443 QUARTER CT STRAW (4600*k) 442 HALF CT STRAW (3800*k) 441 FULL CT STRAW ( 3200*k) Może są gdzieś dostępne w spzredarzy, nie miałem do tej pory jakoś potzreby szukac
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 30.04.08 o 15:36
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
a nie chodzi ci o dyfuzor czasem?
no właśnie folie. czytałem o tym, nr.4/2007. nie wyobrażam sobie, że coś naklejam na lampę i pumeksem zdzieram klej klej po niej. może ja po prostu coś knocę z balansem ?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dyfuzor to standard chyba, mam.
Ostatnio edytowane przez jerryg3 ; 30.04.08 o 15:39 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi... wydaje mi się, że chcesz wyeliminować dysproporcje w oświetleniu sceny. Mocno oświetlony pierwszy plan i ciemny drugi. Mieszaj światło błysku ze światłem zastanym. Światło błysku staraj się zawsze rozproszyć. Łap przy tym maksymalnie dużo światła zastanego. Zaowocuje to ładnie doświetlonym drugim planem. Tam, gdzie możesz używaj troszkę dłuższych czasów. Światło z lampy staraj się w pierwszym rzędzie odbić (nie tylko od sufitu i nie tylko na wprost pod magicznym kątem 45 stopni), a jeśli nie ma od czego to załóż na lampę dyfuzor (taka matowo biała nakładka). Jak światło odbijasz to ściągaj dyfuzor.
To tak na szybko... śpieszę się. Jak, gdzieś strzeliłem babolka koledzy poprawią.
Do usłyszenia...
Ostatnio edytowane przez th3big ; 30.04.08 o 16:27
Polecam też przeczytac poradnik na ; WWW.FOTO.JASIU.PL tam pisze wszystko a co do działajacych linków to niestety nie znam takich...pozostaja Ci wyszukiwarka i jak coś znajdziesz to podziel się informacją z namiPS. folie te działaja bodajże na takiej zasadzie, że zakładasz go na lampę i przestawiasz WB na taką temperaturę jaką daje filtr w efekcie wszystko ma taką samą temperaturę barwową (oczywiście jeśli pomieszczenie ma zbliżoną do tej którą daje filtr)
Pozdrawiam.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?