Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Nakladki ocieplające światło lamply błyskowej

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Nakladki ocieplające światło lamply błyskowej

Witam. Czy ktoś spotkał się z nakładkami korygującymi do FL 36 ? Zupełnie nie wiem, gdzie można to upić. Zupełnie nie wiem czym to się je. Jeżeli można to proszę o pomoc. pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    A po co? To nie analog. Regulujesz sobie BW przy wywoływaniu, albo nawet i wczesniej w aparacie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no chyba nie zupełnie. zdarza mi się robić zdjęcia na weselach. sale często zbyt ciemne są, więc lampa pstryk. nie mogę sobie poradzić z mieszaniem świateł. zdjęcia robię w RAW. ustawianie balansu bieli przed lub po nie stanowi żadnego problemu, gorzej z różnicą balansu przy jednym kadrze. w kościele staram się nie używać lampy, więc i takowego problemu nie mam. nakładki widziałem do lamp nikona, canona, ale nie do Olympusa. podam foto dla przykładu. 1. chyba dobre 2. chyba różnica w balansie widoczna
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4264501_filtered copy.jpg
Wyświetleń:	192
Rozmiar:	152,8 KB
ID:	3986   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4264711_filtered copy.jpg
Wyświetleń:	193
Rozmiar:	185,0 KB
ID:	3987  

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nkaładka nakładką a i tak ponoc dobranie odpowiedniej jest bardzoo trudne...A jeśli się uda to wszystko jest ślicznie pięknie. Na forum nikona czy canona były kiedyś wątki o takich wynalazkach. Ktoś kombinował od jakiegoś producenta foli kolorowych jakieś próbki i ponoc były idealnie by zakryc palnik (wyciac odpowiedni kształt) była to cała paleta barw producenta. W gazecie CHIP Foto-Video był podany adres z namiarem na takie folie przy okazji artykulu o fotografi ślubnej leszcz link nie działa http://teatrumcom.pl/teatrum2/oferta...dkat=filtr_eco. Na jednym ze zdjec w gazecie jest kilka takich filtrów (w opakowaniach) i pisze na nich ; 444 EIGHT CT SRTAW (5300*k) 443 QUARTER CT STRAW (4600*k) 442 HALF CT STRAW (3800*k) 441 FULL CT STRAW ( 3200*k) Może są gdzieś dostępne w spzredarzy, nie miałem do tej pory jakoś potzreby szukac

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 30.04.08 o 15:36
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a nie chodzi ci o dyfuzor czasem?

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no właśnie folie. czytałem o tym, nr.4/2007. nie wyobrażam sobie, że coś naklejam na lampę i pumeksem zdzieram klej klej po niej. może ja po prostu coś knocę z balansem ?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    dyfuzor to standard chyba, mam.
    Ostatnio edytowane przez jerryg3 ; 30.04.08 o 15:39 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    no właśnie folie. czytałem o tym, nr.4/2007. nie wyobrażam sobie, że coś naklejam na lampę i pumeksem zdzieram klej klej po niej. może ja po prostu coś knocę z balansem ?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    dyfuzor to standard chyba, mam.
    Jakie znowu zdzieranie pumeksem <lol>? Nie wystarczy założyc na gumce?

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Jakie znowu zdzieranie pumeksem <lol>? Nie wystarczy założyc na gumce?
    łał nie bij, pisałem, że nie wiem czym to się je. nie znasz jakiś działających linków ?

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    no chyba nie zupełnie. zdarza mi się robić zdjęcia na weselach. sale często zbyt ciemne są, więc lampa pstryk. nie mogę sobie poradzić z mieszaniem świateł. zdjęcia robię w RAW. ustawianie balansu bieli przed lub po nie stanowi żadnego problemu, gorzej z różnicą balansu przy jednym kadrze. w kościele staram się nie używać lampy, więc i takowego problemu nie mam. nakładki widziałem do lamp nikona, canona, ale nie do Olympusa. podam foto dla przykładu. 1. chyba dobre 2. chyba różnica w balansie widoczna
    Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi... wydaje mi się, że chcesz wyeliminować dysproporcje w oświetleniu sceny. Mocno oświetlony pierwszy plan i ciemny drugi. Mieszaj światło błysku ze światłem zastanym. Światło błysku staraj się zawsze rozproszyć. Łap przy tym maksymalnie dużo światła zastanego. Zaowocuje to ładnie doświetlonym drugim planem. Tam, gdzie możesz używaj troszkę dłuższych czasów. Światło z lampy staraj się w pierwszym rzędzie odbić (nie tylko od sufitu i nie tylko na wprost pod magicznym kątem 45 stopni), a jeśli nie ma od czego to załóż na lampę dyfuzor (taka matowo biała nakładka). Jak światło odbijasz to ściągaj dyfuzor.

To tak na szybko... śpieszę się. Jak, gdzieś strzeliłem babolka koledzy poprawią.

Do usłyszenia...
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 30.04.08 o 16:27

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Polecam też przeczytac poradnik na ; WWW.FOTO.JASIU.PL tam pisze wszystko a co do działajacych linków to niestety nie znam takich...pozostaja Ci wyszukiwarka i jak coś znajdziesz to podziel się informacją z nami PS. folie te działaja bodajże na takiej zasadzie, że zakładasz go na lampę i przestawiasz WB na taką temperaturę jaką daje filtr w efekcie wszystko ma taką samą temperaturę barwową (oczywiście jeśli pomieszczenie ma zbliżoną do tej którą daje filtr)

Pozdrawiam.