Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Nakladki ocieplające światło lamply błyskowej

| OlyJedi Awatar jerryg3
    Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Robert, może sugeruję się różnymi gazetkami. może Ty pokazujesz mi soft boxy, czy jak im tam. może to jedno i to samo. wiem jedno, ja w ręku mam FVD i bilet za 2,60 z Jaworzna na eS-kę

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    Witam. Czy ktoś spotkał się z nakładkami korygującymi do FL 36 ? Zupełnie nie wiem, gdzie można to upić. Zupełnie nie wiem czym to się je. Jeżeli można to proszę o pomoc. pozdrawiam
    Poszukaj kogoś, kto ma SB800 Nikona. Z nią w komplecie były takie filtry. Będziesz mógł sprawdzić jak to działa. Do FL-36 pasują takie same filtry od SB600. Widywałem je kiedyś na eBay-u...
    Pozdrawiam.

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jerryg3 Zobacz posta
    fakt, że może nie właściwe foto jako przykład podałem
    Gdyby nie fotka dog_master dalej bym nie wiedział o co Ci chodzi, bo bardziej biło w oczy co innego. Czy Tobie nie chodzi o filtry konwersyjne? Rozumiem, że chcesz przykładowo ocieplić światło flesza do temperatury światła żarowego? Jeśli czegoś takiego szukasz to w sobotę zobaczę ile kosztują folie żelowe jakie widziałem w znajomym sklepie foto. Standardowo są chyba przeznaczone do stosowania z lampami studyjnymi, ale nie widzę problemu, by nie można było ich zastosować z lampą przenośną. Możesz zrobić z każdej coś na wzór dyfuzora. To musi być rozwiązanie łatwe w montażu i demontażu. Jest ich sporo rodzajów i obawiam się, że nie kosztują przysłowiowych 5zł. Jak dla mnie temat zbyt trudny. Mam parę rodzajów filtrów ocieplających od SB-800. Niestety, ale by osiągnąć spodziewany efekt trzeba czasami sporo czasu i wielu prób.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Na allegro też kiedyś była taka folia ocieplajaca ale obecnie już jej nie ma. Ponoc jest tak jak pisze kolega th3big, że dobrac właściwą nie jest tak łatwo. A co do zestawu ''daszków'' lumiqesta nie bardzo to widzę (może w kościele by się nadało + bracket bo bez niego wtedy się nie obejdzie) ale przy foceniu w mniejszych pomieczeniach znacznie lepiej spusuje goła lampa (choc wtedy bardziej ją katujemy) .Ps. Filtry takie jak na SB800/600 pasują tylko do FL 36.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Kiedyś RE pokazywał swój tutorial jak zmienić barwę światła wpadającego przez okno w PS.
    Patrz: http://www.fotosite.pl/artykuly/cyfr...e-swiatlo.html