Robert, może sugeruję się różnymi gazetkami. może Ty pokazujesz mi soft boxy, czy jak im tam. może to jedno i to samo. wiem jedno, ja w ręku mam FVD i bilet za 2,60 z Jaworzna na eS-kę
Robert, może sugeruję się różnymi gazetkami. może Ty pokazujesz mi soft boxy, czy jak im tam. może to jedno i to samo. wiem jedno, ja w ręku mam FVD i bilet za 2,60 z Jaworzna na eS-kę
Gdyby nie fotka dog_master dalej bym nie wiedział o co Ci chodzi, bo bardziej biło w oczy co innego. Czy Tobie nie chodzi o filtry konwersyjne? Rozumiem, że chcesz przykładowo ocieplić światło flesza do temperatury światła żarowego? Jeśli czegoś takiego szukasz to w sobotę zobaczę ile kosztują folie żelowe jakie widziałem w znajomym sklepie foto. Standardowo są chyba przeznaczone do stosowania z lampami studyjnymi, ale nie widzę problemu, by nie można było ich zastosować z lampą przenośną. Możesz zrobić z każdej coś na wzór dyfuzora. To musi być rozwiązanie łatwe w montażu i demontażu. Jest ich sporo rodzajów i obawiam się, że nie kosztują przysłowiowych 5zł. Jak dla mnie temat zbyt trudny. Mam parę rodzajów filtrów ocieplających od SB-800. Niestety, ale by osiągnąć spodziewany efekt trzeba czasami sporo czasu i wielu prób.
Na allegro też kiedyś była taka folia ocieplajaca ale obecnie już jej nie ma. Ponoc jest tak jak pisze kolega th3big, że dobrac właściwą nie jest tak łatwo. A co do zestawu ''daszków'' lumiqesta nie bardzo to widzę (może w kościele by się nadało + bracket bo bez niego wtedy się nie obejdzie) ale przy foceniu w mniejszych pomieczeniach znacznie lepiej spusuje goła lampa (choc wtedy bardziej ją katujemy) .Ps. Filtry takie jak na SB800/600 pasują tylko do FL 36.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Kiedyś RE pokazywał swój tutorial jak zmienić barwę światła wpadającego przez okno w PS.
Patrz: http://www.fotosite.pl/artykuly/cyfr...e-swiatlo.html