Strona 11 z 20 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 194

Wątek: Nowy 20x zoom Olympusa SP570UZ

Awatar e-bola
    Mieszka w
    Myślenice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Witaj Egonmadrit :))

Na początek chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów bo jestem tu nowiutki...

Generalnie rzecz biorąc jestem właśnie na kupnie tego Olka SP570, w związku z tym mam pare pytań do egonmadrit. Powiedz mi jak jest z zapisem na karty xD - wiele ludzi narzeka że są powolne - a jednocześnie widziałem już karty HxD lub xD+, które podobno są ciutke szybsze (i niestety droższe). Drugie pytanie dotyczy poniższych zdjęć, a mianowicie na jakich ustawieniach były robione (o ile pamiętasz)... Aha no i jeszcze jedna prośba ponieważ aparat kupię w USA (podobno polskie menu jest tak czy siak) ale nie będę miał polskiej instrukcji obsługi i jakby ktokolwiek miał taka instrukcję (w języku polskim) to chętnie odkupię (może nawet być kserokopia czy skan)...

Pozdrawiam

Awatar egonmadrid
    Mieszka w
    Madryt
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Siema e-bola

Generalnie na prędkość zapisu nie narzekam, tym bardziej że generalnie nie strzelasz fotek co mniej niż te 1,5-2 s, a jeśli ==> tryb poklatkowy

Co do fotek:
    - ogród "w środku" - f/5,6; czas 1/125s; ISO64
    - ogród "tunel" - to samo, czas 1/100s; to samo
    - panorama - to samo, czas 1/320s; to samo, blokada ekspozycji
    - pałac królewski - to samo, czas 1/400s; to samo

Mała uwaga - olek podaje że panoramy "z automatu" czyli bez składania w PC ale bezpośrednio w aparacie mogą być wykonane tylko jak masz orginalną kartę Xd od olka. Nie mam innej karty żeby sprawdzić, ale tak do wiadomości tylko.
    Jeśli natomiast chodzi o polską instrukcję to byś musiał poszukać kogoś kto kupił w PL, ale - obsługa aparatu jest intuicyjna, menu przejrzyste i proste - nie sądzę żeby ktokolwiek miał problemy ze zrozumieniem aparatu, oczywiście przy założeniu że ma jakiekolwiek pojęcie co to jest ISO, AF, WB itp.

Pozdrawiam,
    R

Awatar e-bola
    Mieszka w
    Myślenice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź...

Fajnie by było pooglądać jeszcze kilka zdjęć wykonanych tym aparatem...

A mi pomału zaczyna E-510 chodzić po głowie bo to tylko 150 $ różnicy w cenie a kasa mnie aż tak bardzo nie boli... Tylko że ja amatorkiem jestem totalnym i obawiam się że E-510 może się okazać dla mnie "za dobrym" sprzętem... Dlatego póki co myślę popstrykać z rok 570-tką żeby wprawy nabrać a potem przesiąść się na DSLR (chyba że mnie ktoś przekona żeby od razu od 510-tki startować)...

Egonmadrit - jeśli napstrykasz jeszcze jakieś foty, proszę Cię podziel się z nami...

Z góry dziękuję i pozdrawiam...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jak i tak w przyszłości myslisz o lustrze, to kup je teraz... nie ma co się ociągać... to nie jest nie wiadomo jakie czarodziejskie ustrojstwo.

Możesz nawet na programach tematycznych jechać... tak jak w kompakcie, a jakosć nieporównywalna.

Bierz e510
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar e-bola
    Mieszka w
    Myślenice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No właśnie... dla mnie jednak jakość zdjęcia ma duże znaczenie (chyba decydujące) i dlatego ciągle nudzę egonmadrit o kolejne zdjęcia... Generalnie mam czas do 13 maja na podjęcie decyzji bo wtedy znajomy jedzie do USA... Nie mniej jednak w pierwszym momencie największą moją uwagę przykuła 570-tka. Taki mały, zgrabny i jednak ambitny z niego typ... No i te pierwsze zdjęcia egonmadrit mi się podobają (zwłaszcza ta panorama Toledo)... A poniżej wklejam linki do sprzetu który mnie interesuje:

Amazon.com: Olympus Evolt E510 10MP Digital SLR Camera with Olympus 14-42mm Zuiko Lens + Olympus 40-150mm Zuiko Lens [Outfit] + Spare BLM-1 Battery for Olympus + Transcend 4GB 133X CompactFlash (CF) Card + High Speed USB 2.0 CompactFlash (CF) Card Reader + Cameta Incognito 1000 Deluxe SLR Gadget Bag (fits E300, E330, E410, E500 & E510): Camera & Photo@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/51uEg9rUgiL.@@AMEPARAM@@51uEg9rUgiL

oraz

Amazon.com: Olympus SP-570 UZ 10 Megapixel Digital Camera + Lenses + Filters + Pro Accessory Kit: Camera & Photo@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/51WC9O0aTsL.@@AMEPARAM@@51WC9O0aTsL

Jakoś innych aparatów (innych producentów) nie biorę pod uwagę (czy to źle???)
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Poniżej wklejam link do galerii zdjęć zrobionych 570-tką... hehehe... oprócz tego że ten ludzik ma fajny aparat to furaka ma też niczego sobie... (czy jak kupie sobie 570tke albo 510tke to będę snobem????)

http://www.flickr.com/photos/24960882@N08/

Oglądnijcie szanowne panie i panowie, oceniajcie i napiszcie parę słów waszej opinii - są one bardzo cenne..
    Ostatnio edytowane przez e-bola ; 24.04.08 o 19:05 Powód: Automatyczne scalenie postów

Awatar egonmadrid
    Mieszka w
    Madryt
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Z tą jakością to też nie jest tak, że im więcej kasy wydasz tym lepsze zdjęcia wyjdą - oczywiście do pewnego stopnia to prawda, ale:
    - zależy co focisz
    - zależy od czystości powietrza (plenery / panoramy - szczególnie w miastach),
    - zależy od tego "gdzie" jesteś - słońce nad Hiszpanią jest jednak w innej pozycji niż nad PL i stąd w tak samo upalny dzień niebo nad PL jest mimo wszystko ciemniejsze i bardziej "surowe",
    - fotki promujące sprzęt są robione w możliwie idealnych warunkach, często na zasadzie uwypuklenia kontrastem - żółty kwiatek na zielonym / niebieskim tle i wyglądają super, ale w warunkach "normalnych" zdjęcia wcale nie wyglądają tak super,
    - przy wysokich ISO nie ma bata, muszą być szumy niezależnie ile floty się wyłożyło na sprzęt
    - no i chyba najważniejsze - to nie aparat tylko człowiek pstryka foty - można skiepścić najlepsze ujęcia źle dobierając parametry jak i z kiepskich warunków zrobić niezłą fotkę

tak jak wspomniał grizz - jeśli chcesz wejść w pro albo masz aspiracje do pstrykania lustrem - od razu kup lustro i na początek możesz zacząć od "auto", potem "P", a potem odpowiednio do potrzeb tryby A, S, M

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ellen Zobacz posta
    Jedyną wadą - jaką znalazłam - jest brak możliwości podłączenia wężyka spustowego.[...]
    Kabelek RM-UC1 podłączany w gniazdo USB
    Jack

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A czy ktoś próbował zamiennika? http://www.ceneo.pl/1100793
    Jest znacznie tańszy...
    Heh...statyw mam słaby, przy naciskaniu spustu migawki trochę się poddaje, stąd zdjęcia poruszone. Musiałabym kupić dobry statyw...jednak chyba wolę na początek kupić wężyk. Pytałam w pobliskim sklepie foto, jednak akurat nie było. Podobno wszystkie akcesoria do Olków schodzą na pniu . Umówiłam się na przyszły tydzień.

Jeśli chodzi o zapis na kartę, to mam jeszcze małego kodaka na karty SD i nie widzę specjalnie różnicy w długości zapisu. Jeśli robi się serię zdjęć to oczywiście zapis trwa dłużej, ale to chyba normalne jeśli aparat musi zapisać kilka czy kilkanaście zdjęć.

Panoramy na karcie Olympusa bez łączenia w PC robi świetnie. Są dwie opcje, trzeci to opcja z łączeniem w komputerze. W pierwszej opcji aparat robi drugie i trzecie zdjęcie sam, w momencie gdy punkt odniesienia pokryje się z punktem wyjścia (chyba tak to można określić). Świetna sprawa. Szkoda tylko, ze nie robi więcej klatek jak trzy.
    Ostatnio edytowane przez Ellen ; 25.04.08 o 16:44

Mieszka w
    Włocławek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie ma sensu zakup ciężkiego i stabilnego statywu do tak lekkiego aparatu.
    Wężyk załatwi problem całkowicie.Jeżeli zakup- to najlepiej statywu wielofunkcyjnego tzn..
    zmożliwościuą niskiego ustawienia -przydatne do macro , z przestawianą kolumną w pozycję
    poziomą .jest duzy wybór w przystępnych cenach .takie statywy tzw.. niewypasione dobrze sprawdzaja sie w terenie , na wycieczkach, są lekkie i naprawde wystarczajace do kompaktów.
    Znajomy ma solidne lustro z jeszcze bardziej solidnym obiektywem -prawie 4-kilogramy razem
    wiec musiał zakupic solidny statyw i ma zestaw OK. ale noszenie tego fajne nie jest , tyle że koniecznie niezbędne .ale i tak używa wężyka - prawie zawsze .
    PANORAMA-jeżeli robi tylko 3 fotki w tej funkcji ,to moze gdyby zrobic dwie panoramy {oczywiscie starajac się zachować ciągłość kadru} a połączyć je w całość już na PC np. panorama 180 stopni lub więcej ,byłoby ciekawe.
    Ostatnio edytowane przez beycen ; 26.04.08 o 19:19

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Statyw mam zwyczajny, jakich wiele kupiony za 39 zeta w Vobisie. Jest możliwość ustawienia aparatu pionowo, z tym, że niezbyt wysoki max 125 cm. Ma nawet zamontowaną małą poziomicę.
    co do panoramy to oczywiście pokombinuję można w ten sposób spróbować nawet zrobić panoramę 360. Na razie eksperymentuję w domu. Ale ładna pogoda jest, więc czas wyjść gdzieś w plener