Strona 12 z 20 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 194

Wątek: Nowy 20x zoom Olympusa SP570UZ

Awatar e-bola
    Mieszka w
    Myślenice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Witam ponownie...

W związku moimi zamiarami zakupu (pisałem wcześniej) udałem się wczoraj do Fotojokera, żeby sobie oba aparaty trochę pomacać i popśtykać guziczkami, ale i zaciągnąć trochę języka sprzedawcy (celowo piszę "sprzedawcy" zamiast "znawcy")... Rozmowę i macanie z panią sprzedawczynią (bez skojarzeń.. ) zacząłem od SP-570... Więc najpierw opisze moje wrażenia: aparat naprawdę super leży w dłoni i sprawia wrażenie bardzo solidnej konstrukcji, rzeczywiście jest minimalne opóźnienie podczas używania zooma, ale to kwestia przyzwyczajenia, z prędkością AF to cięzko mi się wypowiadać bo nie mam porównania z innymi aparatami ale nie wydaje mi się żeby trwało to jakoś bardzo długo. Bardzo mi się podoba to że jest mały (w porównaniu z lustrzankami) a jak na kompakty to w miarę duży... Natomiast sprzedawczyni jakoś nie była przekonana do tego aparatu, ale wydaje mi się że poprostu nie była przygotowana do rozmowy na temat tego aparatu... Próbowałem coś ją podpytać i w zasadzie nie powiedziała mi nic. Powiedziała tylko że ten aparat jest dobry tylko dla tych którzy potrzebują dużego zooma i że ona poleciłaby zdecydowanie G9...

Potem, przeszedłem do 510-tki i tu pani też nie błysnęła... Miałem wrażenie że na siłę próbuje mi sprzedać sonika alfa 200 bo ciągle o nim mówiła i o D80... Tak więc obawiam się że pani nie była obiektywna... A moje wrażenia o 510tce są jaknajbardziej pozytywne. Jego ergonomia jest wspaniała... Sami wiecie jak to jest jak się tylko czyta o aparatach a całkiem inaczej jest jak się weźmie je do ręki...

Tak więc po wczorajszej wizycie jestam bogatszy o własne namacalne doświadczenia z tymi aparatmi. Niestety obiektywnych opinii mi nie przybyło )

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    O obiektywne opinie zawsze trudno. Każdy chwali to co zna i co mu się podoba. I chyba można pokusić się o stwierdzenie, że nie ma obiektywnych opinii. Wszystko to rzecz gustu i tego co będziemy focić danym aparatem. Aparatu do wszystkiego nie znajdziesz. Inaczej poważni fotograficy nie mieliby w swoich zbiorach po kilka aparatów i walizki obiektywów. Wystarczyłby im jeden

Awatar e-bola
    Mieszka w
    Myślenice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A mam do Was jeszcze jedno pytanie... Gdybym zdecydował się na E-510 to z jakimi obiektywami najlepiej 14 - 42 + 40 - 150 czy może sam 18 - 180??? Generalnie myślę że sporo będę focić plenerów (góry, woda, budynki), ludzi i może trochę roślinek i (czy te obiektywy nadają się do makro???)... I jak to mniej wiecej ma się do zooma w SP-570...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    18-180 - zapomnij.

14-42 i 40-150 świetny zestawik. Jakość lepsiejsza niz z kompakta z całą pewnością.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar e-bola
    Mieszka w
    Myślenice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki Grizz za błyskawiczną odpowiedź .... Poza tym na plus zestawu 14-42 i 40-150 przemawia również cena....

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    rany, ludzie nie kupujcie, takich obiektywów....
    nie słuchaj, takich durnych podszeptów.... Nie na darmo Olek w kicie daje dwa obiektywy....
    takie obiektywy uniwersalne to załamka
    miałem dwa dni 18-180 sigme i K10D....... dramat ....
    To nie wiele lepsze od kompaktu jest
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Mieszka w
    Włocławek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

rozdzielczość faktyczna

Uzytkowników sp570 proszę o podanie danych zawartych w instrukcji odnośnie rozdzielczości.Według specyfikacji w necie są to kolejno- 10, 5, 3 2, i 1,2 MP
    Natomiast w reklamie od 10 do 1,2 w skoku co 1MP .informacje niescisłe a równiez wprowadzające w błąd to typowe dla sklepów .szkoda że przedstawiciele sprzętu na kraj również tak postępują.dotyczy to danych tech.. .,wyposażenia oraz możliwości zastosowania dodatkowych akcesorii .Najlepszym sposobem pozostaje nadal kontakt z uzytkownikami sprzetu .
    pozdrawiam,Marek.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Sp-570uz

Aparacik jest miodzio. Focę nim już dokładnie 1 miesiąc i 1 dzień. Zrobiłem jakieś 1000 zdjęć. Kapitalny system ustawień, jak w lustrzankach. No i ten zoom. Podobno testem zoomów (na forach) jest zdjęcie księżyca. Zrobiłem ostatnio... Sam byłem zaskoczony.
    Odpowiadam na pytanie: 10M to tylko w RAW. Normalnie w JPEG w trybie FINE na wyświetlaczu pokazuje się ikonka 5M a plik ma 3,5-4M. Pliki 3M to wtedy jak fotografujemy seryjnie (naprawde daje 12-13 zdjęć/sek). Sqsyn jest szybki. Trzepie jak kałach )
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez egonmadrid Zobacz posta
    Jeśli natomiast chodzi o polską instrukcję to byś musiał poszukać kogoś kto kupił w PL,
    Dysponuję polską instrukcją do 570 (pdf, ok 4 M).
    Mogę wysłać na priva. Zresztą, zadzwońcie tak jak ja do serwisu Olympusa. Miła Pani przesłała mi mailem bez nikakich.
    Ostatnio edytowane przez Fatman_1 ; 28.04.08 o 23:41 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Włocławek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    FATMAN-1 ,czy w formacie RAW tylko i wyłącznie 10 , czy dalej bedzie 8, 7 , 6 itd..
    nie pamiętam strony z reklamą , ale tam prezentowano zdjęcie { to samo tylko w 9, 8 7 MP ]

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W jpg: 10, 5, 3, 2, 1, VGA, 16:9.
    Kompresja do wyboru: MAŁA albo NORMALNA
    W RAW - tylko jeden rozmiar dostępny: 10M, 3648 x 2736, bez kompresji