Strona 10 z 20 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 194

Wątek: Nowy 20x zoom Olympusa SP570UZ

Mieszka w
    Włocławek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ELLEN. --wężyk jest.Nieścisłe dane w opisach to zmora przedstawicieli sprzętu w Polsce.
    Dlatego osobiście dzwoniłem do Olympus-pl.Więc jest tak,wężyk podłącza się w gniazdo usb , z tego co przekazała mi pani zserwisu OLYMPUS ,wynika że można podłączyć tylko jeden typ wężyka tzn..wężyk RM-UC1. Robiąc zdjęcia ze statywem koniecznie wyłącz stabilizację ,statyw jest sztywniejszy od naszych rąk a więc przenosi drgania z podłoża na aparat. Napisz coś więcej o tym nabytku.
    pozdrawiam ,Marek.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    beycen
    Dzięki za info. Pomyślę o wężyku za jakiś czas, na razie się spłukałam . Interesuje mnie jeszcze telekonwerter ale to też za jakiś czas. Jak na razie próbuję z samowyzwalaczem. 12-13 s. spokojnie wystarczy na nocne zdjęcia. Kilka(dziesiąt a może set ) fotek wczoraj zrobiłam, jednak wszystkie przez szybę. Mimo, że robione przez szybę wyszły całkiem przyzwoicie. Przy niskich ISO w nocy z max zoomem szumu właściwie nie było widać. Za to było widoczne światło odbite od kurzu w powietrzu.

Kris-1
    tak właśnie robiłam, wyłączyłam stabilizację i robiłam z samowyzwalaczem z czasem migawki 12-13 sekund. Jak już pisałam wyżej robiłam przez szybę, nie na wprost tylko pod kątem, dlatego na razie na temat ostrzenia się nie wypowiadam. Jedynie chodziło mi o czas B. Bez wężyka ani rusz. Aparat przy naciskaniu spustu i tak się poddaje, więc zdjęcie jest poruszone.

Aparat trzeba dobrze poznać, żeby nie szukać przez 10 minut w menu potrzebnej funkcji. Wiele ustawień i tak jest wyprowadzonych "na zewnątrz" ale do menu musiałam zaglądać wiele razy. Tym bardziej, że część opcji przy pewnych ustawieniach jest niedostępna. Trzeba zapamiętać co z czym nie działa, a co z czym działa. Potem może wrzucę kilka fotek.

Mieszka w
    Włocławek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ELLEN,-możesz zrobić kilka fotek na czasach B w formatach RAW oraz JPEG , będziesz miała porównanie ,tyle że jeśli robisz przez szybę ,to jesli to możliwe [ustawienie statywu], po ustawieniu ostrosci i zoomu ,należy dosunąć obiektyw do samej szyby.Nie będzie odbić refleksów swietlnych nawet w dzień .Ponieważ robisz testy warto przetrzeć szyby ,aby wykluczyć paproczki smugi i inne takie .
    powodzenia.

Awatar egonmadrid
    Mieszka w
    Madryt
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jest to mój pierwszy post tutaj, witam wszystkich serdecznie!

Olympusa SP570 posiadam od miesiąca, jak na razie 1,5 tys. zdjęć więc mogę kilka słów powiedzieć. Proszę jednak uwzględnić fakt że jestem amatorem, do tej pory pstrykałem starą małpką od Samsunga. Po kilku latach postanowiłem zmienić body, a że w pro nie chcę wchodzić, więc zawęziłem wybór do kompaktów. Zakupu dokonałem wg potrzeb: pełny manual, dobre makro, zoom do wypadów na łono natury. W dalszej kolejności Mpx i inne ficzery.

W Madrycie, w El Corte Ingles (wiem, przepłaciłem nieco ale możliwość oddania aparatu jak mi się po tygodniu nie spodoba była ważniejsza) aparat kosztował (i nadal kosztuje) 499 euro. Do tego 2 GB od olka (do panoram) 30 euro, akku Varty 2700 mAh - 18 euro za kpl.
    Akumulatory starczają na dłuuuuugie zabawy zoomem, AFem, video itp.
    Jakość zdjęć jak na moje oko bardzo dobra - z pełną lufą, przy wcale-nie-najlepszych warunkach zdjęcia wychodzą ostre bez problemów (nie wiem, może ja mam jakąś dobrą rękę, pstrykałem katedrę z ręki w nocy na 1/30s i wyszła super).
    Jeśli chodzi o "poruszone zdjęcia nocne" jak wspomniała Ellen: zaopatrzyłem się w statyw Velbon Sherpa 750R (115 euro) i po solidnym przykręceniu do stopki nic mi nie drży, statyw jest diabelnie stabilny, chociaż oczywiście manfroty to inna klasa
    Jedyne do czego mogę się w tym momencie przyczepić to pierścień zooma, a dokładniej fakt, że występuje minimalne opóźnienie zanim ruszy silniczek a przez to występuje maleńki skok startowy. Ale można się do tego przyzwyczaić i opanować to. Najwygodniej (imho) ostrzy się też pierścieniem.
    Inne wady mi się nie ujawniły i mam nadzieję że tak pozostanie.

Pozdrawiam,
    R

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    egonmadrid-najważniejsze to zadowolony uzytkownik i opinia właśnie uzytkownika aparatu, a nie wirtualmego wirtuoza danych i zbieracza niekiedy pseudoopinii o sprzęcie który zna sie tylko z bajek/komp. prasa/ Ten sprzet, który masz to dobrze wyposazona maszyna i jak tylko Twoja ocena zdjęć jakie on umożliwia zrobić jest pozytywna to chyba taki zoom jest wart nabycia dla nie chcacych DSLRów Śledze forum dpreview i tam juz jest kilka opini o SP570-same co najmniej dobre. Prześlij jakieś fotki z Madrytu.Pozdrawiam.

Awatar egonmadrid
    Mieszka w
    Madryt
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    OK, kilka fotek z ostatnich dni: dziedziniec Pałacu Królewskiego, dwa z ogrodu różanego w parku Retiro i panorama Toledo. Panorama była robiona bez statywu więc pewne niedociągnięcia są.
    Wszystkie fotki zmniejszyłem do wysokości 768 px.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4201481_resize.JPG
Wyświetleń:	211
Rozmiar:	201,0 KB
ID:	3874   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4201486_resize.JPG
Wyświetleń:	198
Rozmiar:	142,1 KB
ID:	3875   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Panorama_Toledo_resize.JPG
Wyświetleń:	214
Rozmiar:	352,1 KB
ID:	3876   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3290185_resize.JPG
Wyświetleń:	197
Rozmiar:	175,0 KB
ID:	3877  

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mozliwosci to ten SP570 ma-co widać na zalącznikach. Jakości fotek z tak skompresowanych-przycietch zdjęć nie ma co się podejmować. Jeszcze ostatnie pytanie-jak z ergonomią i jak ustawia sie ostrość pierscieniem/ chodzi mi o szybkość/ Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    egonmadrid , witaj
    A nie mógłbyś zapodać linka do fotek w pełnym rozmiarze. Jakiegoś RAW-a ?
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Potencjał to TO ma, ale do jakości mam drobne zastrzeżenia. Pewnie to kwestia "ćwiczeń" i wprawy.
    Pozdrówka.

Awatar egonmadrid
    Mieszka w
    Madryt
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ustawianie ostrości podzielone jest na dwie części: 0 - 1m, 1m - nieskończoność. W przypadku ostrzenia na małych odległościach jest odpowiednio wolniejsze (ostrzysz w zakresie jednego metra, a "pasek postępu" jest tak samo długi jak przy ostrzeniu powyżej). Nie mam jakiegoś miarodajnego porównania czy to szybko czy wolno, jednak do dynamicznej akcji gdzie obiekt zbliża się i oddala raczej użyłbym AF / blokady AF / ręcznego ostrzenia o większej głębi ostrości - szczególnie jeśli chodzi o obiekty typu poruszające się ptaki / lądujące / startujące.

Wcześniej też padło pytanie o czas gotowości - w granicach 2,5 - 3 s i można naciskać spust. Jeśli się korzysta z AFu to trzeba oczywiście doliczyć czas na elektronikę.

Linka do jakiegoś pełnowymiarowego zdjęcia / RAWa umieszczę w jakiejś wolniejszej chwili, teraz mam nawał roboty i nieszczególnie mam czas, wybaczcie. Nawiasem mówiąc gdzie byście polecili umieścić takie pliki? Jak by nie było spory plik wyjdzie, nawet po kompresji.