Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Olympus E-510 + dual kit czy moze jeden kit + tele?

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Wystarczy wybrać dobrze zaprojektowany kompakt i już. Żadna ślepa uliczka. Kompakt się zawsze przyda.
    Warto mieć kompakt i lustro, ale ten kompakt musi być kompaktowy. Ale kompaktowy kompakt nie będzie miał zbyt wielu przycisków, a już na pewno takich do programowania. Mam teraz nieźle, choć nie idealnie zaprojektowany kompakt (G6) i raczej obok lustrzanki (jak w końcu ją kupię) to on nie będzie podróżował, bo z tuleją na filtry jest niewiele mniejszy (choć jego możliwości makro będzie mi brakowało).
    Poza tym zawsze mi się marzyło kadrowanie przez optyczny wizjer, gdzie mam do tego wyświetlone parametry i zmieniam je sobie nie odrywając oka od wizjera. To łażenie po menu, zaglądanie na ekranik LCD nigdy mi się nie podobało.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    E tam, w kompakcie ani GO sie nie pobawi, ani ISO wysokiego nie uzyje, ani RAWa nie wywola, ani lampy zewnetrznej nie podlaczy... Mowie o malych kompakcikach, hybrydy to co innego, ale ... za ich cene i rozmiar to tez bym lustro wolala ;p
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    A tu masz mój "kompakcik" https://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=12714
    w Inne są już fotki z e-510. Trochę możesz się rozczarować wizjerem, nie wszystkie funkcje tam zobaczysz, i nieraz trzeba "mocno" do niego zaglądać

A tak po za tym, dla mnie nie mam dużego skoku jeśli chodzi o menu i inne funkcje w stosunku do kompaktu, ale oczywiście seria c7070, to kiedyś wysoka półka Jeżeli lubisz makro, to bierz E3 LCD nabiera swoich ogromnych wartości, dopiero kiedy jest ruchomy.
    Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mój "kompakcik" nie jest gorszy, w końcu wybierałem między C7070, a G6. Choć ostatnio żałowałem, że nie kupiłem jednak Olympusa, bo można do niego kupić tanio obudowy podwodne, a do Canona nie.
    Macałem dzisiaj E-510 i choć rzeczywiście aż tak dużego skoku w obsłudze nie będzie, to jednak różnica jest.
    Pewien jestem natomiast, że nie wezmę obiektywu 14-42, bo jakościowo nie zyskam, a wręcz stracę w stosunku do G6. Pozostaje 14-54, choć jednak ten szeroki kąt nie jest tak szeroki jak się spodziewałem (ale i tak szerzej niż G6). Jest 11-22, ale ceny nie chcą drgnąć tak jak 14-54.

P.S. Mój kompakt też ma małą GO w trybie makro
    http://lipowa.neostrada.pl/brda2007/..._2104_IMG.html
    Ostatnio edytowane przez Harnas ; 5.04.08 o 20:14

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Harnas na cenę ZD14-54 nie można obecnie narzekac, bo jeszcze pół roku temu kosztował 2 Tyś. I myślę, że z cena już nie sapadnie bo jego produkcja napewno kosztuje więcej niż takiej sigmy czy tamrona...Jeśli chcesz szeroko w podobnej cenie to ma niebawem byc sigma 10-20 powinno wystarczyc
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja pisałem, że chciałbym, żeby Zuiko 11-22 jeszcze staniało.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Harnas Zobacz posta
    Ja pisałem, że chciałbym, żeby Zuiko 11-22 jeszcze staniało.
    Tu masz ideał:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10644
    Wiem, że ideał bo widziałem to szkiełko, cena też OK.
    Zresztą ponegocjuj ze sprzedającym, to nic nie kosztuje

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A jakie filtry powinnam wybrac? Czy ten zakres tonalny matrycy w Olku bedzie znaczaco wplywal na jakosc krajobrazow? A co ze zdjeciami sportowymi? Czy przy dobrej pogodzie uda sie zrobic jakies przyzwoite zdjecie w akcji kitowym tele?

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aisha Zobacz posta
    A jakie filtry powinnam wybrac? Czy ten zakres tonalny matrycy w Olku bedzie znaczaco wplywal na jakosc krajobrazow? A co ze zdjeciami sportowymi? Czy przy dobrej pogodzie uda sie zrobic jakies przyzwoite zdjecie w akcji kitowym tele?
    Jakie filtry zależy do czego? Do krajobrazu szara połówka się nada, skorygujesz tym ewentualną niewystarczającą rozpiętość tonalną. Jak się boisz o przednią soczewkę, to kup UV. Niektórzy straszą, że to tylko pogorszy obraz, ale o ile teoretycznie wpłynie negatywnie, to w praktyce nie zauważysz różnicy. Jeśli masz być spokojniejsza i pewniejsza z filtrem jako ochroną, to najtańsze, co warto kupić, to Hoya HMC Super. Pod wątpliwość poddawane są również teorie, że UV nie ma co obcinać z widma, bo matryca i tak nie rejestruje tego promieniowania. Nie rejestruje w takim stopniu jak film, ale jednak. Może też zależy jaka matryca.
    Możesz pobawić się z polarem, ale pamiętaj, że on zabiera światło. Z resztą trudno się nie domyślić patrząc na ten filtr

Jak się postarasz, to przy dobrym świetle zrobisz dobre zdjęcia sportowe ZD40-150. Nawet tym nowszym.
    Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 6.04.08 o 19:56