Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 103

Wątek: 50mm f1.4 - który wybrać?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Oleryk
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Czy ktoś się orientuje ile może być wart obiektyw - Auto Revuenon 1.4? Oczywiście nie tyle mi chodzi o cenę co o jakość fot na otwartym obiektywie podpiętym do 4/3...
    Który 1.4?
    Ten o ogniskowej 55mm to chyba ta sama konstrukcja co Tomioka Dzemskiego czyli będzie świetny.
    Tak - 55/1.4. Na obiektywie brak napisu MC więc prawdopodobnie bez takowych powłok...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Dokładnie Auto Revuenon 55/1.4 to produkt z fabryki Tomioki. Całkiem niezłe szkiełko. Obiektyw ma pomarańczowe powłoki, choć nie tak intensywne (w barwie) jak te z Sigmy 30/1.4, przez co nie wpływają na temperaturę barwową zdjęć.

Oleryk
    Gość
    Ta konstrukcja występuje jak Chinon, Revuenon i Porst.
    Może jeszcze jakies inne marki wchodzą w grę, na pewno wiem o tych trzech.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Panie i Panowie ... od jakiegoś czasu poszukuję 50tki ze światłem 1.4 i niestety kiepsko to wygląda na krajowym podwórku

na giełdzie wypatrzyłem 2 takie olki

jeden za 250 pln po założeniu do body i kręceniu pierścieniem przysłony, podglądaniu głębi zaciął się ! do tego miał sporo farfocli w środku - stan mocno zastanawiający. Gość powiedział, że odda go do serwisu ale chyba sobie odpuszcze ten temat

kolejny znalazłem za 350 ten z kolei miał lekko mokre listki przysłony - więc albo przesmarowany albo stał gdzieś na słońcu

nie macie namiaru na kogoś kto ma 50 tke ze światłem 1.4 w dobrym stanie za rozsądne pieniądze ?? a jeśli nie 50 to może 24mm lub szerzej ?

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    na allegro znalazłem zuiko
    i takumara.
    Takumar pewnie duuużo podskoczy ale obserwowanie nie zaszkodzi (ani też nic nie kosztuje).

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Cytat Zamieszczone przez -M
    50/1.8 chodzi nawet po 130 zł, warto nad nim pomyśleć
    Noo. Widziałem i po 68zł - i to nie raz. No ale jak już szaleć to szaleć. Chcę 1.4!
    Ale potrafisz to uzasadnić?
    Sam posiadam zarówno 50/1.4 jak i 50/1.7 i prawdę powiedziawszy ten jaśniejszy prawie cały czas leży w torbie, podczas gdy "1,7" dość często gości podczepiony pod pleśniaka. Moim zdaniem powinieneś bardziej od wyobrażenie spróbować jednego i drugiego i dopiero wówczas dokonać wyboru. Może spotkaj się z kimś w Krakowie, kto posiada interesujące Cię szkiełka i potestuj.
    Przy okazji. Widzę, że masz w stopce wymienionego Contaksa. Na naszym forum jest silne lobby Contaksowe (z parciem na G1/G2) - zapraszam, pewnie szybko się tam odnajdziesz.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Cytat Zamieszczone przez -M
    50/1.8 chodzi nawet po 130 zł, warto nad nim pomyśleć
    Noo. Widziałem i po 68zł - i to nie raz. No ale jak już szaleć to szaleć. Chcę 1.4!
    Ale potrafisz to uzasadnić?
    Sam posiadam zarówno 50/1.4 jak i 50/1.7 i prawdę powiedziawszy ten jeśniejszy prawie cały czas leży w torbie, podczas gdy "1,7" dość często gości podczepiony pod pleśniaka. Moim zdaniem powinieneś bardziej od wyobrażenie spróbować jednego i drugiego i dopiero wówczas dokonać wyboru. Może spotkaj się z kimś w Krakowie, kto posiada interesujące Cię szkiełka i potestuj.
    Michu ma rzecz jasna rację. Różnica w świetle jest bardzo mała, a ważne jest to, jak dany obiektyw rysuje, jak jest ostry, jak rozmywa nieostrości. Często trudno powiedzieć, który z nich jest lepszy, bo każdemu podoba się co innego, inny obiektyw mu będzie pasował. Najlepiej samemu się przekonać, który dla siebie samego przyjemniej pracuje i taki zakupić, a nie kierować się legendą i ceną.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Różnica w świetle jest bardzo mała
    Bardzo mała? 2/3 EV między 1.4, a 1.8 to mało? Moim zdaniem całkiem sporo.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Różnica w świetle jest bardzo mała
    Bardzo mała? 2/3 EV między 1.4, a 1.8 to mało? Moim zdaniem całkiem sporo.
    Masz rację, trochę się zagalopowałem, 2/3 EV to już całkiem wyraźna różnica, mogąca robić znaczenie. A to nie jest przypadkiem 0,5 EV? Poza tym, wszystko zależy. Nie tylko od tego, czy komuś potrzebna ta różnica, ale też od tego, czy obiektyw otwarty do 1.4 jest ostry na tyle, ile chcemy. Najlepiej samemu przetestować.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Michu - ceny 1.8/50 z allegro: 2 październik 2007 76zł, 3 paź 76zł; 23 paź - 71zł, 30 paź 93zł
    28 lis 72zł itd... teraz w zakończonych na allegro nie ma tak tanich. Jakiś czas temu ceny podskoczyły a ja przestałem już na nie zwracać uwagę bo już mam to, co chciałem.

-M - mam zarówno Takumara 50/1.4 jak i Pentacona 50/1.8. Zdecydowanie wolę Takumara. B. rzadko robię zdjęcia na 1.4 z uwagi na niewielkie pole ostrości ale jestem bardzo zadowolony, że go mam bo czasem się bardzo przydaje oraz wyjątkowo miło się nim ostrzy (do ostrzenia zawsze ustawiam 1.4). Ma też moim zdaniem najpiękniejszy bokeh, no ale spotkałem się z opiniami, że to porażka
    co kto lubi!!!