Tak - 55/1.4. Na obiektywie brak napisu MC więc prawdopodobnie bez takowych powłok...Zamieszczone przez Oleryk
Tak - 55/1.4. Na obiektywie brak napisu MC więc prawdopodobnie bez takowych powłok...Zamieszczone przez Oleryk
Dokładnie Auto Revuenon 55/1.4 to produkt z fabryki Tomioki. Całkiem niezłe szkiełko. Obiektyw ma pomarańczowe powłoki, choć nie tak intensywne (w barwie) jak te z Sigmy 30/1.4, przez co nie wpływają na temperaturę barwową zdjęć.
Ta konstrukcja występuje jak Chinon, Revuenon i Porst.
Może jeszcze jakies inne marki wchodzą w grę, na pewno wiem o tych trzech.
Panie i Panowie ... od jakiegoś czasu poszukuję 50tki ze światłem 1.4 i niestety kiepsko to wygląda na krajowym podwórku
na giełdzie wypatrzyłem 2 takie olki
jeden za 250 pln po założeniu do body i kręceniu pierścieniem przysłony, podglądaniu głębi zaciął się ! do tego miał sporo farfocli w środku - stan mocno zastanawiający. Gość powiedział, że odda go do serwisu ale chyba sobie odpuszcze ten temat
kolejny znalazłem za 350 ten z kolei miał lekko mokre listki przysłony - więc albo przesmarowany albo stał gdzieś na słońcu
nie macie namiaru na kogoś kto ma 50 tke ze światłem 1.4 w dobrym stanie za rozsądne pieniądze ?? a jeśli nie 50 to może 24mm lub szerzej ?![]()
Ale potrafisz to uzasadnić?Zamieszczone przez Syd Barrett
Sam posiadam zarówno 50/1.4 jak i 50/1.7 i prawdę powiedziawszy ten jaśniejszy prawie cały czas leży w torbie, podczas gdy "1,7" dość często gości podczepiony pod pleśniaka. Moim zdaniem powinieneś bardziej od wyobrażenie spróbować jednego i drugiego i dopiero wówczas dokonać wyboru. Może spotkaj się z kimś w Krakowie, kto posiada interesujące Cię szkiełka i potestuj.
Przy okazji. Widzę, że masz w stopce wymienionego Contaksa. Na naszym forum jest silne lobby Contaksowe (z parciem na G1/G2) - zapraszam, pewnie szybko się tam odnajdziesz.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu ma rzecz jasna rację. Różnica w świetle jest bardzo mała, a ważne jest to, jak dany obiektyw rysuje, jak jest ostry, jak rozmywa nieostrości. Często trudno powiedzieć, który z nich jest lepszy, bo każdemu podoba się co innego, inny obiektyw mu będzie pasował. Najlepiej samemu się przekonać, który dla siebie samego przyjemniej pracuje i taki zakupić, a nie kierować się legendą i ceną.Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Pzdr
Bardzo mała? 2/3 EV między 1.4, a 1.8 to mało? Moim zdaniem całkiem sporo.Zamieszczone przez suchar
Masz rację, trochę się zagalopowałem, 2/3 EV to już całkiem wyraźna różnica, mogąca robić znaczenie. A to nie jest przypadkiem 0,5 EV? Poza tym, wszystko zależy. Nie tylko od tego, czy komuś potrzebna ta różnica, ale też od tego, czy obiektyw otwarty do 1.4 jest ostry na tyle, ile chcemy. Najlepiej samemu przetestować.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Michu - ceny 1.8/50 z allegro: 2 październik 2007 76zł, 3 paź 76zł; 23 paź - 71zł, 30 paź 93zł
28 lis 72zł itd... teraz w zakończonych na allegro nie ma tak tanich. Jakiś czas temu ceny podskoczyły a ja przestałem już na nie zwracać uwagę bo już mam to, co chciałem.
-M - mam zarówno Takumara 50/1.4 jak i Pentacona 50/1.8. Zdecydowanie wolę Takumara. B. rzadko robię zdjęcia na 1.4 z uwagi na niewielkie pole ostrości ale jestem bardzo zadowolony, że go mam bo czasem się bardzo przydaje oraz wyjątkowo miło się nim ostrzy (do ostrzenia zawsze ustawiam 1.4). Ma też moim zdaniem najpiękniejszy bokeh, no ale spotkałem się z opiniami, że to porażka
co kto lubi!!!