Revuenona też mam.
Ciekawi mnie czy ktoś ma obydwa i by mógł dać fotki z podobnymi ujęciami. Może wtedy byłoby od razu widać znaczące różnice.... Lub nie![]()
Revuenona też mam.
Ciekawi mnie czy ktoś ma obydwa i by mógł dać fotki z podobnymi ujęciami. Może wtedy byłoby od razu widać znaczące różnice.... Lub nie![]()
szukaj na ebayu niemieckim, tanio nie bedzie ale trafisz porzadne egzempalrze bo u nas to chyba same szroty
ja kupilem od niemca super takumara 1.4/50 w fabrycznym stanie (obiektyw z konca lat 60tych z radioaktywnymi powlokami) za okolo 150 euro
zeissa pancolara dostalem za okolo 50 euro, tez od niemca
z 1.4 tez mozesz kupic nikkora 1.4/50 i dodatkowe przejscie
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 14.05.08 o 12:52
Witam
Od pewnego czasu zachorowałem na manuale OM, po czym stałem się posiadaczem 100 2,8 oraz wspomnianej 50 1,4. Pierwsze wrażenia były niesamowite (mówię o tych dotykowych) po prostu coś pięknego. Nie raz nie mając jeszcze na czym potestować bawiłem się pieścieniami (poezja
)
Docelowo mam zamiar upolować jakiegoś kliszowca i poeksperymentować, ale nie mogąc się już doczekać kupiłem adapter om-4/3 (olympusowy) i pierwsze wrażenia są następujące....
Adapter z obiektywami jest spasowany bardzo ciasno, żeby to skręcić trzeba urzyć trochę siły, wydaję mi się że przy częstej zmianie obiektywów bagnety będą cierpiały
Jeśli chodzi o jakość obrazu to jestem trochę rozczarowany jakością na 1,4 mówiąc krótko mydłooo. 2,0 jest już przyzwoite, a dalej jest już ostro, ale nastawiałem się oczywiście na te niższe wartości.
Dodatkowo na 1,4 gdy w kadrze jest coś jasnego to wokół tego powstaje jakaś taka dziwna poświata co dodatkowo potęguję efekt słabej ostrości i całość wygląda jak jakaś akwarela.
Nie wiem czy powód tego może tkwić po stronie mechanicznej, czy tak ma być. Obiektyw oczywiście "kupowałem w stanie idealnym", ale wydaje mi się że był rozbierany (może źle złożony)
Bokeh- mhmmm... bardzo mi się podobachoć przy 4/3 spodziewałem się troszkę więcej. Ładnie rozmyte tło uzyskamy tylko przy małej odległości (jeśli portret to tylko twarz)
Dodatkowo zauważyłem coś dziwnego, nie wiem jak to możliwe ale tło widziane w wizjerze wydaje się "ostrzejsze" niż efekt końcowy na zdjęciu![]()
Jeszcze jedno pomiar światła w E420 z tym obiektywem kiepsko sobie radzi, trzeba wprowadzać korektę na minus. standardowo -0,3EV co i tak bardzo często jest o wiele za mało często nawet -1EV
Reasumując zabawa jest na razie przednia, a efekty mam nadzieję że będą lepsze...niebawem![]()
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
zasada dzialania starych obiektywow troche sie rozni od tych z systemu 4/3.
w starych swiatlo inaczej padalo na matryce.
w skrocie: swiatlo w 4/3 pada prostopadle na matryce- w analogach z reguly nie. dlatego masz sporo swiatla, ktore odbija ci sie po calym korpusie i przejsciowce i powoduje efekt "rozmycia" zwlaszcza w jasnych scenach i na pelnej dziurze. maskownica blokuje niechciane swiatlo i przepuszcza tylko niezbedne minimum (jak jest dobrze wykonana)
poczytaj tu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4494
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Wielkie dzięki za oświecenie.
Rzeczywiście chyba w tym tkwi problem, poczytam dalej może coś zmajstruję.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
mam jeszcze pytanie
Czy taką maskę można zamontować przed przednią soczewką obiektywu?
Chciałbym najpierw zobaczyć czy to coś zmieni, a potem coś może wykombinować na stałe.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Swoją drogą Panowie na Opycznych testując 50 1,8 OM też nie wzieli chyba tego pod uwagę. Zdj przy 1,8 wyszło im bardzo podobne do tego co ja uzyskuję.
Ostatnio edytowane przez arhtus ; 26.11.09 o 22:40 Powód: Automatyczne scalenie postów
mozna, ale to nie bedzie efekt, ktorego oczekujesz![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++