Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 103

Wątek: 50mm f1.4 - który wybrać?

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Revuenona też mam.
    Ciekawi mnie czy ktoś ma obydwa i by mógł dać fotki z podobnymi ujęciami. Może wtedy byłoby od razu widać znaczące różnice.... Lub nie

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mar1no Zobacz posta
    Panie i Panowie ... od jakiegoś czasu poszukuję 50tki ze światłem 1.4 i niestety kiepsko to wygląda na krajowym podwórku

na giełdzie wypatrzyłem 2 takie olki

jeden za 250 pln po założeniu do body i kręceniu pierścieniem przysłony, podglądaniu głębi zaciął się ! do tego miał sporo farfocli w środku - stan mocno zastanawiający. Gość powiedział, że odda go do serwisu ale chyba sobie odpuszcze ten temat

kolejny znalazłem za 350 ten z kolei miał lekko mokre listki przysłony - więc albo przesmarowany albo stał gdzieś na słońcu

nie macie namiaru na kogoś kto ma 50 tke ze światłem 1.4 w dobrym stanie za rozsądne pieniądze ?? a jeśli nie 50 to może 24mm lub szerzej ?

szukaj na ebayu niemieckim, tanio nie bedzie ale trafisz porzadne egzempalrze bo u nas to chyba same szroty

ja kupilem od niemca super takumara 1.4/50 w fabrycznym stanie (obiektyw z konca lat 60tych z radioaktywnymi powlokami) za okolo 150 euro

zeissa pancolara dostalem za okolo 50 euro, tez od niemca

z 1.4 tez mozesz kupic nikkora 1.4/50 i dodatkowe przejscie
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 14.05.08 o 12:52

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510 Zobacz posta
    szukaj na ebayu niemieckim, tanio nie bedzie ale trafisz porzadne egzempalrze bo u nas to chyba same szroty

ja kupilem od niemca super takumara 1.4/50 w fabrycznym stanie (obiektyw z konca lat 60tych z radioaktywnymi powlokami) za okolo 150 euro

zeissa pancolara dostalem za okolo 50 euro, tez od niemca

z 1.4 tez mozesz kupic nikkora 1.4/50 i dodatkowe przejscie
    Chwalisz się zakupami? Temat nieco stary.
    Olympus E-510 * ZD 14-54 * ZD 40-150

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Witam
    Od pewnego czasu zachorowałem na manuale OM, po czym stałem się posiadaczem 100 2,8 oraz wspomnianej 50 1,4. Pierwsze wrażenia były niesamowite (mówię o tych dotykowych ) po prostu coś pięknego. Nie raz nie mając jeszcze na czym potestować bawiłem się pieścieniami (poezja)
    Docelowo mam zamiar upolować jakiegoś kliszowca i poeksperymentować, ale nie mogąc się już doczekać kupiłem adapter om-4/3 (olympusowy) i pierwsze wrażenia są następujące....

Adapter z obiektywami jest spasowany bardzo ciasno, żeby to skręcić trzeba urzyć trochę siły, wydaję mi się że przy częstej zmianie obiektywów bagnety będą cierpiały
    Jeśli chodzi o jakość obrazu to jestem trochę rozczarowany jakością na 1,4 mówiąc krótko mydłooo. 2,0 jest już przyzwoite, a dalej jest już ostro, ale nastawiałem się oczywiście na te niższe wartości.
    Dodatkowo na 1,4 gdy w kadrze jest coś jasnego to wokół tego powstaje jakaś taka dziwna poświata co dodatkowo potęguję efekt słabej ostrości i całość wygląda jak jakaś akwarela.
    Nie wiem czy powód tego może tkwić po stronie mechanicznej, czy tak ma być. Obiektyw oczywiście "kupowałem w stanie idealnym", ale wydaje mi się że był rozbierany (może źle złożony)

Bokeh- mhmmm... bardzo mi się podoba choć przy 4/3 spodziewałem się troszkę więcej. Ładnie rozmyte tło uzyskamy tylko przy małej odległości (jeśli portret to tylko twarz)
    Dodatkowo zauważyłem coś dziwnego, nie wiem jak to możliwe ale tło widziane w wizjerze wydaje się "ostrzejsze" niż efekt końcowy na zdjęciu

Jeszcze jedno pomiar światła w E420 z tym obiektywem kiepsko sobie radzi, trzeba wprowadzać korektę na minus. standardowo -0,3EV co i tak bardzo często jest o wiele za mało często nawet -1EV

Reasumując zabawa jest na razie przednia, a efekty mam nadzieję że będą lepsze...niebawem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Adapter z obiektywami jest spasowany bardzo ciasno, żeby to skręcić trzeba urzyć trochę siły, wydaję mi się że przy częstej zmianie obiektywów bagnety będą cierpiały
    Jeśli chodzi o jakość obrazu to jestem trochę rozczarowany jakością na 1,4 mówiąc krótko mydłooo. 2,0 jest już przyzwoite, a dalej jest już ostro, ale nastawiałem się oczywiście na te niższe wartości.
    Dodatkowo na 1,4 gdy w kadrze jest coś jasnego to wokół tego powstaje jakaś taka dziwna poświata co dodatkowo potęguję efekt słabej ostrości i całość wygląda jak jakaś akwarela.
    Nie wiem czy powód tego może tkwić po stronie mechanicznej, czy tak ma być. Obiektyw oczywiście "kupowałem w stanie idealnym", ale wydaje mi się że był rozbierany (może źle złożony)
    użyj maski, a raczej ją wykonaj i zamontuj w obiektyw
    poszukaj na forum tematu o maskach w obiektywach manualnych
    maska bardzo pomaga przy dużych otworach przesłony

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    użyj maski, a raczej ją wykonaj i zamontuj w obiektyw
    poszukaj na forum tematu o maskach w obiektywach manualnych
    maska bardzo pomaga przy dużych otworach przesłony
    o co chodzi z tą maską
    w czym ona ma pomóc

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    o co chodzi z tą maską
    w czym ona ma pomóc
    W zapobieganiu niechcianemu rozpraszaniu światła.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    o co chodzi z tą maską
    w czym ona ma pomóc
    zasada dzialania starych obiektywow troche sie rozni od tych z systemu 4/3.
    w starych swiatlo inaczej padalo na matryce.
    w skrocie: swiatlo w 4/3 pada prostopadle na matryce- w analogach z reguly nie. dlatego masz sporo swiatla, ktore odbija ci sie po calym korpusie i przejsciowce i powoduje efekt "rozmycia" zwlaszcza w jasnych scenach i na pelnej dziurze. maskownica blokuje niechciane swiatlo i przepuszcza tylko niezbedne minimum (jak jest dobrze wykonana)
    poczytaj tu:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4494
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Wielkie dzięki za oświecenie.
    Rzeczywiście chyba w tym tkwi problem, poczytam dalej może coś zmajstruję.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    mam jeszcze pytanie
    Czy taką maskę można zamontować przed przednią soczewką obiektywu?
    Chciałbym najpierw zobaczyć czy to coś zmieni, a potem coś może wykombinować na stałe.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Swoją drogą Panowie na Opycznych testując 50 1,8 OM też nie wzieli chyba tego pod uwagę. Zdj przy 1,8 wyszło im bardzo podobne do tego co ja uzyskuję.
    Ostatnio edytowane przez arhtus ; 26.11.09 o 22:40 Powód: Automatyczne scalenie postów

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    mozna, ale to nie bedzie efekt, ktorego oczekujesz
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++