Strona 252 z 271 PierwszyPierwszy ... 152202242250251252253254262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.511 do 2.520 z 2707

Wątek: Przyszłość m4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W amatorskiej fotografii bawić musi sam proces fotografowania. Bez tego nic nie ma sensu. Nie pomogą obliczeniowe sztuczki, klatki na sekundę, inteligentny AF, megapiksele czy matryce wielkości lotniskowca.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 6.10.23 o 13:40
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Dokładnie tak było i jest. Problemem jest obecne parcie na internetowe zachwyty. Ta epoka właśnie się kończy.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    Masz rację co do zdjęć robionych głownie dla siebie.
    Sieć jest pełna różnej "foto-twórczości" zrobionej nie wiadomo przez kogo i w jaki sposób...
    Pokazywanie zdjęć na takich forach jak to albo nawet i na "fejsie" ogranicza się do reakcji kilku-kilkunastu osób, które Cię znają.

Tak z innej paczki - byłem ostatnio na imprezie integracyjnej .
    Był kolega z gitarą - ale zainteresowanych pośpiewaniem tekstów Kaczmarskiego, Okudżawy, Cohena, Waligórskiego czy Dżemu było raptem kilka osób - tak zazwyczaj bliżej 50-tki.
    Większość młodych (tak do 35) wolała "występ" równie młodej koleżanki, która puściła sobie przez telefon podkład z internetu i śpiewała jakieś angielskie pop-disco.
    Nikt nie słyszał co śpiewa (chociaż głos miała ładny), zapewne większość nie wiedziała czyje to piosenki - ważne że było ump-ump i można było do tego poskakać.

Kolega z gitarą ze smutkiem "zszedł ze sceny" po kilku piosenkach i już nie wrócił - nie było chętnych by go posłuchać a jeszcze mniej by z nim pośpiewać.
    Ale - co mi się wielokrotnie potwierdziło - Polacy nie potrafią śpiewać i bawić się przy śpiewie.
    Miałem kiedyś szkolenie z Czechami i podczas wieczornej imprezy powiedzieli, że my Polacy jesteśmy narodem "smutasów" - bo u nich na takiej imprezie wszyscy by śpiewali...

Podkład z netu zastąpił żywego człowieka - podobnie jak AI zastępuje fotografów...
    Ostatnio edytowane przez August68 ; 6.10.23 o 15:32

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    Pokazywanie zdjęć na takich forach jak to albo nawet i na "fejsie" ogranicza się do reakcji kilku-kilkunastu osób, które Cię znają.
    Od paru miesięcy trochę publikuję w grupach fotograficznych na FB i choć czasem to dość frustrujące zajęcie, to na ilość reakcji nie można tam narzekać, jeśli zdjęcie jest dobre (czyt. jest albo wybitne pod względem artystycznym albo przeciętne, ale wpisuje się w popularne trendy). Nie liczę jednak na to, że ktokolwiek tam zastanowi się nad zdjęciem dłużej, niż zajmuje przewinięcie strony i kliknięcie lajka. Komentarze składające się ze słów reprezentujących jakąś treść i sens, a nie tylko z emotek, stanowią może 5% wszystkich reakcji. Ale jest szansa, że kogoś tam się "złowi", kto będzie zaglądał np. na moją stronę.

Fora niestety umierają.

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria
    Właśnie też się zastanawiałem czy nie wrócić do wrzucania zdjęć w większej liczbie czy tu, czy na IG, ale jeszcze nie się nie zdecydowałem. Dodam, że amatorsko pstrykam.
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Podpowiem. Wrzucaj w oba te miejsca

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Tak realnie, to przechodzi mi ochota na robienie zdjęć. Wystarczy najnowsza wersja fotoszopa, żeby dojść do wniosku, że fajniej jest dać nowe życie starym zdjęciom, niż męczyć się z robieniem nowych.
    Na szczęście zaliczam się do tych co sobie bazę fotek wyrobić. I jak idę na spacer to z aparatem. Do tego na godzinę wpadnie 50-100 fotek. To się człowiek coś nauczy. To przyfiluje fajnego robala, ptaka, mcha,owada. Same korzyści.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Od paru miesięcy trochę publikuję w grupach fotograficznych na FB i
    Nie liczę jednak na to, że ktokolwiek tam zastanowi się nad zdjęciem dłużej, niż zajmuje przewinięcie strony i kliknięcie lajka. Komentarze składające się ze słów reprezentujących jakąś treść i sens, a nie tylko z emotek, stanowią może 5% wszystkich reakcji.

Fora niestety umierają.
    Przesycenie informacyjne plus optymalizacja kosztowa lajka/komentarza/emocji.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

A tak ogólnie to chyba tradycyjny sposób nauczania fotografii odpycha ludzi ery smartfonowej. Kiedyś starczała małpka dla fot okołorodzinnych, dzisiaj smartfon. Do tego ludzie pracują tak dużo, że nie mają czasu i ochoty na jakieś przestarzale hobby. Zresztą mnie do aparatu przyciagnęły jedynie ograniczenia smartfona.
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Obawiam się, że AI pogodzi niedługo wszystkie systemy. Przeciętny człowiek zrobi sobie zdjęcie smartfonem, wpisze do gugla lokalizację i po chwili będzie miał zdjęcia ze wspaniałych wakacji
    Rola reklamowania AI w wielu produktach jest czesto kolem zamachowym marketingu aby bardziej mieszac czlowiekowi w glowie.
    AI nie jest doskonala a wrecz w wielu przypadkach myli sie i szkodzi.

Elekt koncowy jest taki, ze i tak musze wykadrowac i obrobic kazde zdjecie aby bylo to na wyjsciu zgodne z moimi preferencjami.
    Jedne zdjecia robie na BW, jeszcze inne na SEPIA a jeszcze inne w kolorze. Nie wspomne o formatach bo to kolejne zmienne.
    Zadna AI nie bedzie w stanie tego zrobic bo nie potrafi zajrzec mi do glowy i odczytac moje mysli
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Taki jest stan na dziś, zdarzają się modelki wygenerowane z sześcioma palcami. Początki cyfry też były trudne. Pamiętasz pierwsze kompakty cyfrowe i wywody na temat wyższości fotografii analogowej? Minęło kilkanaście lat i...
    To samo będzie z AI. W tej zabawie nie chodzi o odczytywanie myśli, tylko o odpowiednie definiowanie zadania dla AI. Po stronie człowieka też będzie potrzebne choćby minimum inteligencji, żeby tą sztuczną maksymalnie wykorzystać.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Na szczęście póki co fotografia (nawet ta niezaangażowana smartfonowa, a może właśnie ona w szczególności) służy ludziom do zapisywania wspomnień. Obraz wygenerowany przez AI z żadnymi wspomnieniami się nie łączy, więc fotografii codziennej nie zastąpi. Ale fotografię stockową i usługi grafików może już mocno nadwerężyć. Śmieciowe publikacje służące do nabijania odsłon (typu "Wsadź palec do bigosu - podziękujesz mi później"), które do tej pory korzystały ze stockowych zdjęć i grafik mających zachęcić do kliknięcia, już teraz jadą na obrazkach wygenerowanych przez AI.