Strona 242 z 271 PierwszyPierwszy ... 142192232240241242243244252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.411 do 2.420 z 2707

Wątek: Przyszłość m4/3

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Z6 czy Z7 z 24-200 + np Irix 15mm dostaje dużo więcej niż z najlepszych puszek i szkieł MFT. A wcale nie jest taki zestaw dramatycznie większy i cięższy. I z Z6 dużo droższy też nie
    Może jestem forumowym psujem zabawy, ale nikt mi nigdy nie odpowiedział, w który system FF wejść, aby dostać w porównywalnej cenie do m43 następujący zestaw, ogniskowe w FF:
    - makro 2:1 (1:1 dla m43)
    - 24-70 f2.8
    - ~600mm f4 (no może też być f5.6)
    - coś jasnego między 70 a 300

Cały czas słyszę te porównania GO 85mm 1.8 FF (1000PLN) do 45mm 1.2 m43 (6000PLN), ale na tym się świat nie kończy. I żebym nie było - rozważałem zestaw właśnie Nikona z czymś w porównaniu do Olka 12-100f4 i sorry- ale nawet jeśli jest taniej (a jest? chyba tylko z tym nieostrym na końcu 24-200) to jeśli nie chcemy mieć dwóch czy trzech systemów to trzeba patrzyć na całość, a nie na pojedyncze elementy.

PS. Przypominam, że kiedyś Olek M1.2 wraz z 12-40 był za 5300. Wkurzają mnie te promocje, bo to powinna być normalna cena, ale ciągle - nie znalazłem podobnej promocji na FF.
    PS2. Ciągle twierdzę, że najsłabszym ogniwem dzisiejszej fotografii jest człowiek. Co miesiąc widzę to zdjęciach miesiąca tutaj na forum (ciekawe, czy zdjęcia nie robione m43 są odrzucane?)

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Ranking liczy zdjęć z aparatów na Flickr w marcu 2023 r.

1. EOS 5D Mark IV: 11,761,586 pieces
    2. α7 III: 9,094,495 shots
    3. EOS 5D Mark III: 8,582,013 shots
    4. D750: 7,948,418 pieces
    5. EOS R6: 7,771,421 pieces
    6. EOS R5: 6,760,882 pieces
    7. EOS 7D Mark II: 6,128,420 pieces
    8. D850: 5,741,164 pieces
    9. EOS 6D: 5,732,466 sheets
    10. EOS 6D Mark II: 5,335,198 shots

Ranking według producenta

1. Apple: 150,787,710 sheets
    2. Canon: 133,780,254 sheets
    3. Nikon: 81,630,374 shots
    4. Sony: 43,377,725 sheets
    5. Samsung: 11,618,589
    6. Fujifilm: 11,278,272 sheets
    7. Google: 8,837,157 images
    8. Panasonic: 8,569,207 sheets
    9. Olympus: 7,775,620 sheets
    10. HUAWEI: 3,079,815 sheets

Other Ricoh (2,782,087 sheets), Sigma (145,731 sheets), Leica (1,909,544 sheets)

Najpopularniejsze aparaty według kraju

1. Japan: EOS R3
    2. South Korea: OM-D E-M1 Mark II
    3. Taiwan: OM-D E-M1 Mark II
    4. China: EOS R5
    5. Philippines: EOS 1200D
    6. Vietnam: EOS 5D Mark III
    7. Indonesia: α7III
    8. Cambodia: Tough TG-4
    9. Australia: EOS R5
    10. New Zealand: EOS 80D
    11. USA: EOS 5D Mark IV
    12. Canada: α9II
    13. Brazil: EOS R5
    14. United Kingdom: EOS 5D Mark III
    15. Germany: α1
    16. France: FUJIFILM X-S10
    17. Spain: OM SYSTEM OM-1
    18. Italy: RX10M3
    19. Saudi Arabia: LUMIX G9 PRO
    20. United Arab Emirates: α7 IV
    21. Iran: OM-D E-M1 Mark II

https://asobinet-com.translate.goog/..._x_tr_pto=wapp
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 19.06.23 o 07:37

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koza Zobacz posta
    Co miesiąc widzę to zdjęciach miesiąca tutaj na forum (ciekawe, czy zdjęcia nie robione m43 są odrzucane?)
    Prawdopodobnie większość zdjęć tutaj już nie pochodzi z m4/3. Ale taka już specyfika tego miejsca, istniejącego wyłącznie dzięki aktywności garstki osób.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Raczej:
    Wielu (albo niektórym) sie wydaje, że samodzielnie określa swoje potrzeby.
    Nie mówię nie.
    Zastanawiałem się nad tym jak to ująć.
    I ostatecznie zdecydowałem się, aby "podkreślić" treść , przy pomocy tak często nadużywanego "ostatecznego argumentu", uogólnienia.

Ps.
    Chyba cierpisz na bezsenność.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Robienie zdjęć makro 2:1 jest mniej popularne od portretów,
    a liczba posiadaczy M.Zuiko 300/4 na tym forum nie jest wielka
    i mam wrażenie, że tylko na nikoniarzach jest więcej posiadaczy 500-600/4
    [o 500 PF nie wspominając]

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koza Zobacz posta
    Może jestem forumowym psujem zabawy, ale nikt mi nigdy nie odpowiedział, w który system FF wejść, aby dostać w porównywalnej cenie do m43 następujący zestaw, ogniskowe w FF:
    - makro 2:1 (1:1 dla m43)
    - 24-70 f2.8
    - ~600mm f4 (no może też być f5.6)
    - coś jasnego między 70 a 300

Cały czas słyszę te porównania GO 85mm 1.8 FF (1000PLN) do 45mm 1.2 m43 (6000PLN), ale na tym się świat nie kończy. I żebym nie było - rozważałem zestaw właśnie Nikona z czymś w porównaniu do Olka 12-100f4 i sorry- ale nawet jeśli jest taniej (a jest? chyba tylko z tym nieostrym na końcu 24-200) to jeśli nie chcemy mieć dwóch czy trzech systemów to trzeba patrzyć na całość, a nie na pojedyncze elementy.

PS. Przypominam, że kiedyś Olek M1.2 wraz z 12-40 był za 5300. Wkurzają mnie te promocje, bo to powinna być normalna cena, ale ciągle - nie znalazłem podobnej promocji na FF.
    PS2. Ciągle twierdzę, że najsłabszym ogniwem dzisiejszej fotografii jest człowiek. Co miesiąc widzę to zdjęciach miesiąca tutaj na forum (ciekawe, czy zdjęcia nie robione m43 są odrzucane?)

Poważnie ten 24-200 jest tak nieostrym paździorem na długim końcu? Rozumiem że to sprawdziłeś i zmierzyłeś.....

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Prawdopodobnie większość zdjęć tutaj już nie pochodzi z m4/3. Ale taka już specyfika tego miejsca, istniejącego wyłącznie dzięki aktywności garstki osób.
    Masz rację.
    Iluż to użytkowników MFT przesiadło się na inne systemy i pozostała na tym forum.
    Iluż jest wielosystemowych...
    Mz dzieje się tak, ponieważ bardzo dużo ludzi migruje ku systemom z większą matrycą.
    Migracje w odwrotnym kierunku są dość rzadkie.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    …bardzo dużo ludzi migruje ku systemom z większą matrycą.
    Migracje w odwrotnym kierunku są dość rzadkie.
    Duże matryce zyskują na popularności, to fakt. Ale zależy do jakiej bańki zajrzysz. Jeśli pójdziesz na grupy użytkowników Fuji, to tam niemal każdy miał już FF. W grupach m4/3 pewnie też tak jest, bo nie sądzę, żeby większość przesiadła się z kompaktów i smartfonów. Jedynie na zabetonowanych forach będących już tylko wspomnieniem ich dawnej świetności nie widać tego trendu, bo świeżej krwi nie przypływa, a stara wiara siedzi tu już tylko ze względów towarzyskich, a nie według kryterium użytkowanego sprzętu. Ruch jest w obie strony, a skaczący z systemu na system są ratunkiem dla kurczącego się rynku.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Żeby nie było jak zawsze. Pozwoliłem sobie na pewien żart.
    Podobieństwo osób biorących udział w zdarzeniu przypadkowe.
    Nie kieruję też tej opowieści osobiście do żadnej znanej mi osoby...

Wyobraź sobie drogi kolego. Fotografie amatorze z zamiłowania. Kolekcjonerze ulotnych chwil cudzego życia. Malarzu kopisto niedoścignionych scen natury, że nieoczekiwanie wygrałeś w loterii bilet lotniczy na podróż do miasta, które chciałeś zobaczyć od zawsze.
    Szybka decyzja, pakowanie i już wygodnie siedzisz w samolocie rozkoszując się wyobrażeniami tego, co cię spotka na miejscu.

Wreszcie po tylu latach marzeń jesteś tu. A jednak jest sprawiedliwość na tym świecie. Możesz zobaczyć to wszystko na własne oczy. Możesz poczuć zapachy tych miejsc....
    Gdy dzień zaczął chylić się ku zachodowi. Minęło pierwsze oszołomienie, a w nogach pojawił się ból zmęczenia, zapragnąłeś odpocząć na ławeczce w jakimś ustronnym cichym miejscu.
    Zacząłeś się rozglądać za małymi cichymi uliczkami...

I nie wiedząc nawet kiedy, znalazłeś się w takim miejscu. Miejscu cichym, spokojnym, ale dość dziwnym i tajemniczym. Jakby z innej epoki. Mimo pięknego słonecznego dnia. Z lekka spowitym mgłą i dziwnym zimnym światłem.
    Wręcz poczułeś niepokój...
    Już miałeś odejść z tego miejsca. Ale na ganku jednego z domów zapaliło się światło, i pojawiła się na nim piękna dziew... Dziewczyna, o pięknych dużych oczach, drogi @Bodzipie.
    Skinęła na ciebie ręką, a ty już wiedziałeś że stąd nie odejdziesz...
    Podszedłeś do niej podziwiając jej egzotyczną niespotykaną urodę. Cudo...
    Gdy już wyparowało oszałamiające pierwsze wrażenie i doszedłeś do siebie. Ona, jak by tylko na to czekając, śpiewnym pięknym głosem odezwała się do ciebie w te słowa.

Witaj przybyszu. Zostałeś zaproszony w to miejsce, abyś bez żadnych zobowiązań, mógł zapoznać się z najbardziej interesującymi cię aparatami fotograficznymi tego świata. Możesz testować do woli aparaciki jakie chcesz, z każdym możliwym obiektywem.
    Nie ma żadnych ograniczeń czasowych . Czuj się jak u siebie w domu i spełniaj się.
    Twoje wewnętrzne ja krzyczy, UCIEKAJ ! To podstęp! Rozpaczliwie szukasz w zakamarkach swojej duszy ratunku...
    Na próżno, ciało nie słucha. Jak zahipnotyzowany wchodzisz na miękkich w kolanach nogach do wnętrza domu.

A tam raj przewyższający wszystko co widziałeś. Wszystkie sprzęty w jednym miejscu. Możesz "pomacać". Możesz robić zdjęcia. Możesz porównywać. Nikt nie każe wyciągać kart pamięci... Możesz zdjęcia oglądać na dużych ekranach, smarkfonach, robaczywych jabłkach i drukować na ploterach....
    Raj wymarzony.
    Więc robisz to. Bawisz się jak dziecko. Taki aparacik, inny, a może jeszcze inny. Dopiero po dłuższym czasie dostrzegasz, że wokół ciebie są inni. I robią to samo co ty. Nie dostrzegłeś ich do tej pory, bo byłeś bardo , ale to bardzo mocno pochłonięty sobą i swoimi doznaniami...
    I dociera do ciebie, że te wszystkie osoby wokół ciebie wydaja ci się znajome. Zaraz zaraz ja, skądś znam tego gościa, i tego też....

Znajomy piękny śpiewny głos wyrywa cię z "tu i teraz"....
    Pragnę w imieniu "kierownictwa", moi drodzy goście. Powiedzieć wam, że każdy z was w formie prezentu. Za to że przybyliście tu do nas. Może otrzymać od nas jeden aparat fotograficzny. Dowolnej marki i typu z pięcioma obiektywami. Oczywiście nie ma przymusu.
    Sami musicie podjąć decyzję czy i co wybrać. Czas na decyzję macie do jutrzejszego śniadania....
    Życzymy miłego wieczoru i pięknych doznań.

I teraz można by zadać parę pytań.....
    Miłego dnia życzę.

Z racji tego, że kolega @epicure postanowił wykoleić ideę dla jakiej powstał ten teks. Pragnę juz post factum doprecyzować moją opowieść

Z racji nadmiaru obowiązków i roztargnienia zapomniałem napisać, że sprzętu otrzymanego podczas mojej opowieści nie można spieniężyć, ani podarować komuś innemu.
    Gdyby to nastąpiło, takowa osoba zostałaby obciążona fakturą z podwojona wartością otrzymanego sprzętu.
    Ostatnio edytowane przez paparapa ; 19.06.23 o 11:39

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Większość dokonałaby prostego wyboru: wzięliby to, co da się odsprzedać najdrożej

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Duże matryce zyskują na popularności, to fakt. Ale zależy do jakiej bańki zajrzysz. Jeśli pójdziesz na grupy użytkowników Fuji, to tam niemal każdy miał już FF. W grupach m4/3 pewnie też tak jest, bo nie sądzę, żeby większość przesiadła się z kompaktów i smartfonów. Jedynie na zabetonowanych forach będących już tylko wspomnieniem ich dawnej świetności nie widać tego trendu, bo świeżej krwi nie przypływa, a stara wiara siedzi tu już tylko ze względów towarzyskich, a nie według kryterium użytkowanego sprzętu. Ruch jest w obie strony, a skaczący z systemu na system są ratunkiem dla kurczącego się rynku.
    Nie do końca się z tym zgodzę. Mam doświadczenia z rynku foto w dużo bogatszym kraju niż Polska. W krajach gdzie nie trzeba brać kredytu, aby kupić sobie aparat fotograficzny. Akcenty rozkładają się inaczej niż u nas.
    Mam znajomego pracującego w sieci sklepów foto. MFT prawie się nie sprzedaje. W zasadzie tylko tele, i używane obiektywy które można nabyć w niższych cenach.
    Na Fuji ludzie potrafią kręcić nosem, że to jak na croopa to jednak za drogo. Itd
    Gdyby FF ponownie nie zaczął iść w duże i ciężkie wymiary, przełamałby mz wreszcie ten spadkowy trend.
    Sprawa nie jest prosta i wcale taka oczywista. i

Większość dokonałaby prostego wyboru: wzięliby to, co da się odsprzedać najdrożej

Pomińmy tak mierne byty o których piszesz.
    Zajmijmy się fotografami z krwi i kości.