Widzę, że żarty w stylu wąsatego wuja na rodzinnej imprezie przeniknęły nawet do tego wątku![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ja też pozbyłem się pełnej klatki
Moze bardziej Ci mlodzi fotografowie, ktorzy sa bardziej nakrecani przez media i fora i wmawia sie im, ze trzeba inwestowac bez konca w coraz nowsze body i nowe systemy szkiel
W góry moglem brac FF a wzialem MFT.
Moglem robic sesje portretowa z FF a wzialem MFT + m.Zuiko 75mm/1.8 + lampa Stroboss
Ogolnie to co chce uzyskuje za pomoca MFT...
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 22.08.23 o 11:15 Powód: literowka
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Młodzi nie mają pieniędzy, żeby sobie co chwilę zmieniać sprzęt. Najbardziej podatni na "wyścig zbrojeń" są faceci w średnim wieku, którzy pieniądze mają i chętnie sobie nimi rekompensują różne niedostatki w życiu. Poznać ich można po tym, że przy każdej możliwej okazji nie omieszkają przekonywać kolegów (w szczególności tych ostrożniejszych w wydatkach sprzętowych), jakiego to przeskoku jakościowego doświadczyli i jak bardzo im się te inwestycje opłaciły.
Ależ oczywiście. Ja nie mówię o rozmiarze matrycy (choć to jeden z wielu parametrów, który zachęca do wydatków), tylko generalnie o niepohamowanych inwestycjach w sprzęt, którego możliwości wykorzystuje się w znikomym ułamku, za to żarliwie się te inwestycje uzasadnia przed każdym, kto mógłby zwątpić w ich słuszność.
Zasugerowałem się kontekstem kilku ostatnich wypowiedzi, które dotyczyły tematu migracji FF<=>m4/3.
A co do problemu wykorzystania znikomego ułamka możliwości dzisiejszych fotozabawek, to na moim przykładzie mogę napisać, że dotyczy to już choćby RX100mk3 zdobytego droga kupna za 1100zł.![]()
W moim przypadku bylo inaczej.
Jak bylem mlody i do tego kawaler i dobrze zarabialem to praktycznie inwestowanie w rozne rozwiazania technologiczne bylo sensem szukania fotograficznego Świetego Graala.
Praktycznie 80% inwestycji bylo bez sensu.
Po wielu latach zostalo mi wiele RAW-ow z roznych systemow.
Dzisiaj z kazdego takiego rawa moge zrobic bardzo dobrej jakosci odbitki![]()
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak