Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 219

Wątek: Wardęga - czyli Augusta wędrówki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    178
    Moja galeria
    Z ostatnich zdjęć wyróżnię 149, 153, 155, 156, 159, 164, 169.
    Dokup sobie jakiś filtr szary np. ND 100, fajnie rozmywa wodę, gdy jest jaśniej, robi się wtedy jakby „szlachetniejsza”

Cieszę się że 12-100/4 tak Ci podpasował, to też moje ulubione szkło. Jeżeli brakuje Ci czegoś szerszego to polecam Laowe 10/2 zeroD świetne małe szkło, leciutkie, a przy tym dobrze wykonane, ma sporo metalu, nie za drogie (ok. 2 200 zł), ostre od brzegu do brzegu i od przekątnej do przekątnej, lepsze pod tym względem niż szersza Laowa 7,5/2. No i z 10/2 świetnie się współpracuje - ma piny więc przysłonę zmieniasz z poziomu aparatu, a i masz w pełnym zakresie powiększenie i focus peaking przy ustawianiu ostrości (tylko manual), ekwiwalent 20 mm. to już dość szeroko. Ma też minimalną jasność, którą ja uważam za dobrą do zdjęć nocnych galaktyki.

ToTom
    ToTom mam w systemie sony A 70-400 G SSM II i 70-300 G SSM II. 70-400 genialne, nie sprzedam nigdy, poza wagą nie ma wad, ale w góry go nie zabiorę. Choć kila razy je miałem. Stad kiedyś dokupiłem 70-300. Wprawdzie Ty pewnie myślisz o 70-300 sobny E, a to chyba dwie inne konstrukcję, w każdym razie to moje w systemie A jest bardzo dobra w zakresie 70-250, w tych ostatnich 50 mm ostrość spada. Ciekaw jestem, czy coś wiesz na ten temat odnośnie wersji do E, czy to poprawili. Ostatnio dokupiłem nawet A7III by by te szkła nie leżały bezczynnie, używam je z LAEA3.

Nie wiem o którym piszesz 40-150 w m4/3, raczej tym 2,8. Nigdy go nie miałem więc się nie wypowiem, ale mam 40-150/4 nie jest może tak ostre jak stare ZD50-200 SWD, ale jest i tak bardzo dobre, jego niewątpliwą zaletą jest rozmiar i waga, rozmiarowo jest porównywalne z 12-100/4, a jest ciut mniejsze (szczuplejsze )

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    100
    Moja galeria
    @Farensbach - jakiś ND się znajdzie, ale obecnie mam chyba tylko prostokątny Hi-Techa - po prostu nie założyłem go tym razem, zresztą podobnie jak i polara.
    PO ostatnich zmianach szkieł (i ich średnicy) muszę o nowych filtrach pomyśleć.
    Chodzi mi po głowie coś takiego:
    https://www.kentfaith.com.pl/KF01.10...m-ko%C5%82owym

172. Właził mi w kadr przez cały czas:

173. Był z każdej strony

174. Kościół w Wyszkowie k. Węgrowa

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    393
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    @Farensbach - jakiś ND się znajdzie, ale obecnie mam chyba tylko prostokątny Hi-Techa - po prostu nie założyłem go tym razem, zresztą podobnie jak i polara.
    PO ostatnich zmianach szkieł (i ich średnicy) muszę o nowych filtrach pomyśleć.
    Chodzi mi po głowie coś takiego:
    https://www.kentfaith.com.pl/KF01.10...m-ko%C5%82owym
    To złożenie dwóch filtrów polaryzacyjnych (zewnętrzny musi być liniowy) - obracając je względem siebie możemy oprócz polaryzacji uzyskać tłumienie sygnału. Kiedyś sam sobie coś takiego zrobiłem skręcając dwa filtry. Faktycznie działało ale powyżej pewnej wartości tłumienia zaczynał pojawiać się zafarb.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    100
    Moja galeria
    175.

176.

177.

tt
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Farensbach Zobacz posta
    ToTom mam w systemie sony A 70-400 G SSM II i 70-300 G SSM II. 70-400 genialne, nie sprzedam nigdy, poza wagą nie ma wad, ale w góry go nie zabiorę. Choć kila razy je miałem. Stad kiedyś dokupiłem 70-300. Wprawdzie Ty pewnie myślisz o 70-300 sobny E, a to chyba dwie inne konstrukcję, w każdym razie to moje w systemie A jest bardzo dobra w zakresie 70-250, w tych ostatnich 50 mm ostrość spada. Ciekaw jestem, czy coś wiesz na ten temat odnośnie wersji do E, czy to poprawili. Ostatnio dokupiłem nawet A7III by by te szkła nie leżały bezczynnie, używam je z LAEA3.

Nie wiem o którym piszesz 40-150 w m4/3, raczej tym 2,8. Nigdy go nie miałem więc się nie wypowiem, ale mam 40-150/4 nie jest może tak ostre jak stare ZD50-200 SWD, ale jest i tak bardzo dobre, jego niewątpliwą zaletą jest rozmiar i waga, rozmiarowo jest porównywalne z 12-100/4, a jest ciut mniejsze (szczuplejsze )
    Miałem 70-300 G SSM i używałem z A700. Zrobiłem nim dużo super zdjęć, w tym trochę z zasiadek w Puszczy Niepołomickiej Świetny obiektyw.
    Nie potrafię ocenić, czy ten FE jest lepszy, czy gorszy. Na pewno ten nowy jest większy i cięższy. Do krajobrazów wydaje się być dobry.
    Ja pisałem o 40-150/2.8. A ten f4 to bardzo ciekawa propozycja. Jakby go w górach połączyć z 8-25, to tandem doskonały.

@August68 - jak patrzę na te ostanie zdjęcia, a szczególnie na 176, to jakby za okno patrzył... Bez spektakularnego nieba, nie ma co wychodzić na zdjęcia

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    100
    Moja galeria
    @ToTom bo bez światła fotografia nie istnieje... oczywiście zdjęcia można robić w każdych warunkach, ale aby były coś warte konieczne są odpowiednie warunki.
    Ja właśnie dlatego tak lubię wschody (czasem i zachody) słońca - bo wtedy ze światłem dzieją się najciekawsze rzeczy.
    Oczywiście też nie zawsze, niestety.
    Dlatego mam zwyczaj obserwować różne mapy pogody (najlepiej takie pokazujące jakie będzie zachmurzenie) i położenie słońca w danym dniu.
    I na tej podstawie decyduję czy a jeśli tak, to gdzie jechać.
    Mam "rozpracowane" miejsca wokół Warszawy w promieniu do 50 km (a czasem i dalej) więc jest w czym wybierać

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    100
    Moja galeria
    Kończymy zeszłotygodniowy "plenerek".
    Niedługo po wschodzie słońce weszło w chmury i zrobiła się "lipa".
    Podjechałem jeszcze kawałek dalej, żeby rozeznać teren - i już jest plan na kolejny wypad.
    Ale zdjęcia już tylko dokumentacyjne.
    178. Ujście Kostrzynia do Liwca - liczyłem, że będzie ciekawsze, ale trudno tu będzie o fajne kadry

179. W drugą stronę - po połączeniu to już tylko Liwiec

180. A to miejsce dające nadzieję na kolejne kadry o wschodzie. Zwłaszcza, że słońce powinno o wschodzie być lekko po prawej stronie tych drzew pośrodku

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    100
    Moja galeria
    Udało się wczoraj wyskoczyć do Kampinosu - niestety nie o wschodzie tylko jakieś 1,5 godziny później.
    Las gra i śpiewa - wreszcie.
    181. Kanał Łasica

182. I w drugą stronę

183. I zawilce nad kanałem - biały

184. i żółty

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    477
    Moja galeria
    A u mnie leje od kilku dni

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    100
    Moja galeria
    Nie martw się - u mnie na zachodzie właśnie wisi wał chmur, i straszy że "poleje".
    Chociaż prognozy obiecują, że jednak nie. Deszcz ma lać oczywiście w weekend.