Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 87

Wątek: Laptop do obróbki zdjęć, LR

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Pytanie, czy mój komputer obrobi dobrze ale na moim kiepskim monitorze będę widział artefakty, czy artefakty będą ale ja ich, na moim kiepskim monitorze nie będę widział?
    Co w takim razie gwarantuje? Jest to w końcu jakiś standard.
    Ty będziesz widział artefakty których na lepszym sprzęcie by nie było. Z tym że nie będziesz wiedział czy za mocno przesadziłeś z obróbką czy to kwestia monitora.... niestety to taki pragraf 22.
    Co gwarantuje poprawne wyświetlanie kolorów jeżeli monitor ma 100% sRGB? Poprawna konfiguracja koloru dla systemu operacyjnego i całego procesu obróbki.
    Czyli jeżeli masz monitor pokrywający sRGB, musisz mieć do niego ustawiony profil ICC w systemie operacyjnym, i ten sam profil w oprogramowaniu którego używasz do wywoływania RAW (rawy też w takim razie lepiej otwierać w przestrzeni sRGB), następnie w programie graficznym, a na koniec przy zapisie do JPG.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    No właśnie to jest podstawowy problem. Edytując RAWa można trochę poczekać, ale jak matryca obsługuje 6 bitów plus dopalacz na dwa pozostałe, to na przejściach między kolorami robią się różnokolorowe artefakty.
    Poz tym samo pokrycie gamutu sRGB nie gwarantuje poprawnego wyświetlania kolorów. Ale to i tak lepiej niż 50% gamutu sRGB.
    Jedynym wyjściem w takim przypadku jest nie modyfikowanie kolorów. Ale to już nie jest obróbka.
    Niekiedy dobrym panaceum na takie sytuacje jest laptop+zewnętrzny monitor. Oczywiście nie myślę tutaj o wożeniu monitora ze sobą - ale np. u mnie po zakupie monitora o rozdzielczości 4k ten starszy o rozdzielczości 1920x1200 wyjechał na działkę i tam współpracuje z laptopem.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Dodam, że najbardziej jest to widoczne na jasnych partiach obrazu np chmurach. Będą się pojawiały różne zafarby. Najbardziej w kolorze magenty i turkusu.

Gamut jest tylko "pudełkiem" z kolorami. To co decyduje o jakości koloru to poprawne zagospodarowanie zawartości tego pudełka. Czyli poprawnie ustawiona Gammy i jasności monitora, której nie powinno się zmieniać.
    Bo zmiana jasności modyfikuje Gammę.... Kolejny paragraf 22... pkt. 2.

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Niekiedy dobrym panaceum na takie sytuacje jest laptop+zewnętrzny monitor. Oczywiście nie myślę tutaj o wożeniu monitora ze sobą - ale np. u mnie po zakupie monitora o rozdzielczości 4k ten starszy o rozdzielczości 1920x1200 wyjechał na działkę i tam współpracuje z laptopem.
    To dobry sposób na poprawę jakości pracy z kolorem, i dodatkowa przestrzeń robocza.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Czyli jeżeli masz monitor pokrywający sRGB, musisz mieć do niego ustawiony profil ICC w systemie operacyjnym, i ten sam profil w oprogramowaniu którego używasz do wywoływania RAW (rawy też w takim razie lepiej otwierać w przestrzeni sRGB), następnie w programie graficznym, a na koniec przy zapisie do JPG.
    W lightroom obróbka RAW odbywa się w przestrzeni ProPhoto RGB (to przestrzeń znacznie szersza od Adobe RGB nie mówiąc o sRGB) i program nie daje możliwości aby to zmienić. Zresztą całkiem słusznie.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    W lightroom obróbka RAW odbywa się w przestrzeni ProPhoto RGB (to przestrzeń znacznie szersza od Adobe RGB nie mówiąc o sRGB) i program nie daje możliwości aby to zmienić. Zresztą całkiem słusznie.
    No nie wiem czy słusznie jest obrabiać zdjęcia w gamucie, którego nie ogarniają nasze sprzęty począwszy od puszki skończywszy na monitorze/ drukarce...
    I poruszać się w częściowo niepostrzeganym zakresie barw.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Wewnętrzna obróbka owszem, ale wyświetlanie efektów tejże już nie. Bo o tym decyduje jaką przestrzeń masz ustawioną w systemie i w monitorze.
    Poza tym, LR nie zmusza Cię do otwierania RAWów do dalszej obróbki w ProPhotoRGB, możesz sobie wybrać sRGB, Adobe RGB, i tak dalej. Ja osobiście RAW'y otwieram w Adobe RGB 16 bitów na kanał, mój monitor pokrywa 100% Adobe RGB, i nie widzę sensu pracy w przestrzeni o większej gamucie jeżeli nie jestem w stanie zobaczyć jej efektów. A do druku laby i tak wymagają konwersji w dół do sRGB.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Wewnętrzna obróbka owszem, ale wyświetlanie efektów tejże już nie. Bo o tym decyduje jaką przestrzeń masz ustawioną w systemie i w monitorze.
    Poza tym, LR nie zmusza Cię do otwierania RAWów do dalszej obróbki w ProPhotoRGB, możesz sobie wybrać sRGB, Adobe RGB, i tak dalej. Ja osobiście RAW'y otwieram w Adobe RGB 16 bitów na kanał, mój monitor pokrywa 100% Adobe RGB, i nie widzę sensu pracy w przestrzeni o większej gamucie jeżeli nie jestem w stanie zobaczyć jej efektów. A do druku laby i tak wymagają konwersji w dół do sRGB.
    Zaskoczyłeś mnie...
    Możesz napisać gdzie mogę wybrać w LR przestrzeń roboczą? Nie widziałem takiego ustawienia w LR6 i nie widzę teraz w najnowszym.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Zaskoczyłeś mnie...
    Możesz napisać gdzie mogę wybrać w LR przestrzeń roboczą? Nie widziałem takiego ustawienia w LR6 i nie widzę teraz w najnowszym.
    Nie widzisz, bo nie można tego ustawić. RAW-y w LR obrabia się w ProPhoto RGB, mądrzejsze głowy nad tym myślały. Jakie są korzyści można w Internecie znaleźć.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Nie widzisz, bo nie można tego ustawić. RAW-y w LR obrabia się w ProPhoto RGB, mądrzejsze głowy nad tym myślały. Jakie są korzyści można w Internecie znaleźć.
    Ja o tym wiem. Ale może kolega @m_a_g ma takie ustawienie w swoim LR. Wolę się dopytać.

Dla mnie ProPhoto to utrudnienie. Chociażby z tego powodu, że zdjęcie w podglądzie LR rożni się troszkę kolorystycznie od zdjęcia wyeksportowanego.
    Może nie jest to duża a różnica ale jest. Jest jeszcze parę innych niuansów.
    Wolałbym jednak mieć wybór, tak jak w innych programach które używam.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Dla mnie ProPhoto to utrudnienie. Chociażby z tego powodu, że zdjęcie w podglądzie LR rożni się troszkę kolorystycznie od zdjęcia wyeksportowanego.
    Może nie jest to duża a różnica ale jest. Jest jeszcze parę innych niuansów.
    Wolałbym jednak mieć wybór, tak jak w innych programach które używam.
    Cóż, zazwyczaj eksportujemy do sRGB i wówczas może być różnica względem podglądu w LR (zwłaszcza w monitorach szerokogamutowych).
    Jeśli eksportujemy zdjęcie z przeznaczeniem do dalszej obróbki wskazane jest właśnie ProPhoto RGB i obowiązkowo 16 bitowy TIFF lub PSD i tu już nie powinno być różnicy względem podglądu w LR w module Develop.

Jeszcze parę info z internetu: link

..."Lightroom nie daje żadnych możliwości aby zmienić przestrzeń roboczą barw - używa zawsze ProPhoto RGB czyli najszerszej z opisanych powyżej przestrzeni. I już.

Zaletami tego rozwiązania niewątpliwie są :
    - ProPhoto RGB zbliżony jest do przestrzeni barw jakie mogą zarejestrować matryce aparatów (bez względu na ilość dostępnych informacji NIE przycina przestrzeni barwnej),
    - uproszczenie pracy - dopóki nie eksportujesz zdjęć nie musisz ustawiać przestrzeni kolorów,
    - mniej informacji o kolorze tracimy podczas edycji zdjęć,
    - widzimy tak dużo kolorów na ile pozwala nam nasz monitor *.

* - podczas gdy Lightroom pracuje w przestrzeni kolorów ProPhoto RGB, twój monitor nie jest w stanie wyświetlać wszystkich tych kolorów (nawet szerokogamutowy)."...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 18.01.23 o 19:40