Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 87

Wątek: Laptop do obróbki zdjęć, LR

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Dla mnie jest jakby oczywiste, że lepiej jest na wstępie do obróbki mieć więcej informacji, czyli mieć ..... plik nieskompresowany,
    Kompresja w jpg jest stratna, ale RAW niekoniecznie. Przynajmniej w Nikonie mam opcje czy chce plik mniejszy, skompresowany stratnie, czy większy, skompresowany bezstratnie, czy nieskompresowany.
    Osobiscie używam wyłącznie skompresowanego (bezstratnie).

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    W przypadku użycia kompresji bezstratnej efekt końcowy powinien być identyczny jak w przypadku braku kompresji. W przypadku stosowania plików skompresowanych bezstratnie tracimy czas na kompresję i późniejszą dekompresję w zamian zyskując na wielkości plików które musimy przechować. W zależności od sytuacji jedno lub drugie może być dla nas ważniejsze. Użycie kompresji stratnej powoduje dalsze zmniejszenie plików ale tu już tracimy część informacji i efekt końcowy będzie inny niż w przypadku braku kompresji lub kompresji bezstratnej. W zależności od zarówno samej zawartości zdjęcia jak i zastosowania różnica może być nieistotna lub nawet niezauważalna ale może być też znacząca lub nawet dyskwalifikująca.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Odpowiednie matryce + 14 bitowe RAW'y pozwalają robić zdjęcia gdzie niebo nie jest przepalone a cienie nie są idealnie czarne, bez potrzeby robienia HDR.
    Wszystkie matryce na to pozwalają. Kwestia tylko odpowiedniego naświetlenia zdjęcia i poziomu szumów w cieniach. Przetwornik 14-bitowy daje około 1 EV mniej szumów w cieniach, niż 12-bitowy, przy zachowaniu zbliżonej technologii matryc. Są jednak przypadki, że nowa technologicznie matryca z 12-bitowym przetwornikiem daje nie gorsze (a może i lepsze) rezultaty, niż starsza technologicznie matryca z 14-bitowym przetwornikiem.

Co najmniej taki sam wpływ na szumy w cieniach ma sam rozmiar matrycy. Porównując 14 bitów przy matrycy 35 mm do 12-bitów przy matrycy 4/3, to jakieś 2/3 przewagi, jaką się uzyskuje w tym pierwszym przypadku, jest zasługą właśnie rozmiaru matrycy, a nie rodzaju przetwornika.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    .W przypadku stosowania plików skompresowanych bezstratnie tracimy czas na kompresję
    Zaznaczam, że mówie o Nikonach. O dziwo jest wręcz przeciwnie. W instrukcji niektórych Nikonów jest podane, że więcej fps body ma na plikach skompresowanych. Ja to interpretuje, że przesyłanie mniejszych plików (bufor) jest szybsze. Czyli operacja kompresji (procesor) jest tak szybka, że to nie ona jest wąskim gardłem.
    Niektórzy z nas zachodzą w głowę dlaczego w ogóle są do wyboru RAWy nieskompresowane, skoro nie mają żadnych zalet (zajmują więcej miejsca i spowalniają sprzęt). Chyba, że ma to znaczenie przy otwieraniu w komputerze, ale jakoś nikt tego nie zmierzył. Inni i tak piszą, że będą robili w nieskompresowanych, ale nie potrafią podać argumentów za brakiem kompresji. Tak silne jest przeświadczenie, że kompresja musi dawać stratę, choć w nazwie jest bezstratna.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19.01.23 o 23:48

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zaznaczam, że mówie o Nikonach. O dziwo jest wręcz przeciwnie. W instrukcji niektórych Nikonów jest podane, że więcej fps body ma na plikach skompresowanych. Ja to interpretuje, że przesyłanie mniejszych plików (bufor) jest szybsze. Czyli operacja kompresji (procesor) jest tak szybka, że to nie ona jest wąskim gardłem.
    Niektórzy z nas zachodzą w głowę dlaczego w ogóle są do wyboru RAWy nieskompresowane, skoro nie mają żadnych zalet (zajmują więcej miejsca i spowalniają sprzęt). Chyba, że ma to znaczenie przy otwieraniu w komputerze, ale jakoś nikt tego nie zmierzył. Inni i tak piszą, że będą robili w nieskompresowanych, ale nie potrafią podać argumentów za brakiem kompresji. Tak silne jest przeświadczenie, że kompresja musi dawać stratę, choć w nazwie jest bezstratna.
    To dość zagmatwana sprawa.
    Pierwsze pytanie kiedy jest wprowadzana kompresja? Czy w czasie zapisu do bufora, czy podczas transferu już na kartę pamięci.
    Jeśli jak napisałeś, więcej fpsów korpus osiąga na plikach skompresowanych, To kompresja jest raczej wprowadzana po to, aby zmniejszyć wagę pliku, a przez to zwiększyć prędkość transferu na kartę pamięci i szybciej opróżniać bufor.
    Szczerze mówiąc nie porównywałem z lupą plików nie i skompresowanych. Ale myślę że różnice na pewno leżą poza granicami naszego postrzegania.
    Może można by to było wychwycić je po iluś tam operacjach w LR. Może wtedy na plikach z kompresją, pojawiłyby się szybciej oznaki degradacji obrazu.
    Ale jakoś nie chce mi się tego sprawdzać.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Obstawiam że wąskim gardłem jest proces zapisu na kartę i zysk na czasie zapisu mniejszych plików skompresowanych jest większy niż czas tracony na kompresję.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Szczerze mówiąc nie porównywałem z lupą plików nie i skompresowanych. Ale myślę że różnice na pewno leżą poza granicami naszego postrzegania.
    Może można by to było wychwycić je po iluś tam operacjach w LR. Może wtedy na plikach z kompresją, pojawiłyby się szybciej oznaki degradacji obrazu.
    Ale jakoś nie chce mi się tego sprawdzać
    Nie wiem czy napisałem to dostatecznie wyraźnie, ale popełniasz ten sam błąd co inni, gdy mówią, że nie używają nieskompresowanych.
    Do wyboru jest kompresja BEZSTRATNA (i stratna). Przy bezstratnej nie ma degradacji obrazu.

Jeśli jak napisałeś, więcej fpsów korpus osiąga na plikach skompresowanych, To kompresja jest raczej wprowadzana po to, aby zmniejszyć wagę pliku, a przez to zwiększyć prędkość transferu na kartę pamięci i szybciej opróżniać bufor.
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Obstawiam że wąskim gardłem jest proces zapisu na kartę i zysk na czasie zapisu mniejszych plików skompresowanych jest większy niż czas tracony na kompresję.
    Nie. Bo różnica w fps jest już od pierwszej sekundy, a wtedy bufor nie jest jeszcze zapełniony.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ... Inni i tak piszą, że będą robili w nieskompresowanych, ale nie potrafią podać argumentów za brakiem kompresji. Tak silne jest przeświadczenie, że kompresja musi dawać stratę, choć w nazwie jest bezstratna.
    Jeśli o mnie chodzi nie mam nic przeciwko kompresji bezstratnej. Pisząc, że wolę pliki nieskompresowane (do obróbki) to było takie bardziej ogólne stwierdzenie i nie miałem na myśli kompresji bezstratnej.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 20.01.23 o 20:30
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mateusz9101 Zobacz posta
    Zaproponuję Ci kilka tanich, ale wydajnych laptopów, które mogą spełnić Twoje potrzeby. Skontaktuj się ze mną, abym mógł pomóc Ci w dokonaniu wyboru.
    Nie ma być wydajny tylko, z przyzwoitym wyświetlaczem.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Nie ma być wydajny tylko, z przyzwoitym wyświetlaczem.
    O wydajność łatwiej w tych pieniądzach łatwiej niż o przyzwoity monitor.
    Zwykle w opisie laptopa piszą o monitorze IPS. Przeglądałem sporo testów i okazuje się, że zwykle pokrycie kolorów w sRGB jest mniejsze niż 60%. Wolałbym więcej.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA