Witam, jestem zmuszony do posłania na emeryturę mojego starego kompa, i zakupu laptopa który by mi go zastąpił, bo w chwili obecnej stacjonarny odpada.
Co obecnie możecie zaproponować, aby nie zrujnowało domowego budżetu
Pozdrawiam.
Witam, jestem zmuszony do posłania na emeryturę mojego starego kompa, i zakupu laptopa który by mi go zastąpił, bo w chwili obecnej stacjonarny odpada.
Co obecnie możecie zaproponować, aby nie zrujnowało domowego budżetu
Pozdrawiam.
Karol + Olek + kilka szkiełek
Napisz czy musi być nowy, czy też dopuszczasz poleasingowy, jaki zakres cen wchodzi w rachubę i czy małe wymiary i ciężar są dla Ciebie priorytetem. Ja musiałem zmienić dwa laptopy w ubiegłym roku i przy limicie ceny ok. 2500zł/szt. zakończyło się na poleasingowych Dell Precision M4800 z procesorem i7-4800MQ, 16GB pamięci RAM, dwoma dyskami w każdym (SSD 256GB+HDD - w jednym 500GB, w drugim 2TB) i 15" matrycami - w jednym 1920x1080 IPS, w drugim 3200x1800 IGZO (wspaniała ostrość obrazu, ale jednak oddanie kolorów i kąty widzenia gorsze niż w IPS). W obu przypadkach z fakturą i roczną gwarancją. Laptopy stosunkowo duże i ciężkie, ale w moim przypadku priorytetem były możliwości sprzętu a nie mobilność i po półtora roku używania z wyboru jestem zadowolony.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
A ja wręcz odwrotnie - przymierzam się do złożenia sobie blaszaka. Ryzen 9 plus dobra grafika Radeona. Wszystko raczej malutkie, na płycie mikro ATX.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jeżeli już musi być laptop i główne przeznaczenie pod obróbkę zdjęć szukałbym czegoś na matrycy IPS, nawet kosztem trochę gorszej wydajności. Matryca TN to moim zdaniem nieporozumienie jeśli chodzi o obróbkę foto.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Od kilku lat używam laptopa 15.6-inch Full HD LED (IPS), Intel Core i5-4200H 2.80GHz, 8GB RAM z Winows10, z dyskiem SSD.
Troszkę trwa zapis rawów do tiff lub png po obróbce ale można wytrzymać. Dzisiaj procesory są na pewno szybsze
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Dziękuję koledzy za odzew, myślałem o zakupie nowego, bo używki- nie wiem czy nie trafię na "zamęczony", wolałbym coś większego 15, 17" z IPS, dobrym prockiem, koszt tak do ok 4000
Karol + Olek + kilka szkiełek
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Napisz kwotę jaką możesz wydać, i polecam taki który będzie miał grafikę nie tylko zintegrowaną.
Dedykowana grafika prawie podwaja cenę laptopa. Jak na moje potrzeby za droga zabawka.![]()
W tym z procesorem AMD trochę dziwne dane na temat pamięci. Ma obsadzone 2 sloty po 4GB, 0 wolnych slotów i możliwość rozbudowy do 12GB. Czyli... wyrzucamy jeden moduł 4GB i wstawiamy zamiast niego 8GB? Dość dziwne rozwiązanie - zazwyczaj wszystkie sloty obsługują moduły o tej samej maksymalnej wielkości.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)