Strona 54 z 100 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A co do odszumiania RAWów, to OM-1 raczej tego nie robi, przynajmniej nie w zakresie wykraczającym ponad to, co robią inni producenci (odszumianie sygnału w przetworniku AC jeszcze zanim sygnał zostanie zmieniony na postać cyfrową, więc RAWa na tym etapie jeszcze nawet nie ma). Z całą pewnością może to jednak robić (i z pewnością w wielu przypadkach robi, bez możliwości całkowitego wyłączenia) oprogramowanie do edycji RAWów. I to nie tylko Workspace, ale też i dowolne inne, z którym Olek mógł się dogadać.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przecież te profile są zapisane w firmware obiektywów, przynajmniej tych współczesnych markowych.
    Nadal się nie zgadzam.
    Przyjmij obiektyw projektiwany pod FF. Ale można go podpiąć do APSC. W każdym przypadku korekcja musi inaczej przebiegać. Profil musi być w oprogramowaniu nie ma zmiłuj.
    Jest taki program który nazywa się DCRaw
    Wspomniany wyżej program ufraw jest jakby nakładką graficzna na dcraw.
    DCRaw to program pracujący w trybie tekstowym przeznaczony do konwersji surowych plików graficznych do formatu tiff i ppm.
    Weź teraz RAW jakiegokolwiek systemu - od Nikona po Olympusa. Gdy otworzysz tym obrazek to będzie bez korekty. Bez - bo nie ma skąd wziąć profilu obiektywu.
    W rozbudowanych programach typu LR, ACR, Luminar. Afinity - profile obiektywów są w bazie danego programu.
    Zresztą nie trzeba daleko szukać -> forum nikoniarzy:
    https://forum.nikoniarze.pl/threads/...=1#post4094313
    i drugi wpis, który od jakiegoś czasu @paparapa porusza:
    https://forum.nikoniarze.pl/threads/...=1#post4094315

===edit===
    LR i Darktable pozwalają na stworzenie własnych profili. Jak jest winnych programach to nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 7.04.22 o 17:40
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Przyjmij obiektyw projektiwany pod FF. Ale można go podpiąć do APSC. W każdym przypadku korekcja musi inaczej przebiegać.
    Skąd to założenie? Ta korekcja będzie wyglądać dokładnie tak samo, tylko że w przypadku cropa nie będzie widać skorygowanych obszarów znajdujących się poza kadrem.

Sprawa jest prosta: włącz aparat, podepnij systemowy obiektyw, spójrz przez wizjer, oceń czy widzisz jakąkolwiek winietę czy dystorsję. Nie widzisz. A dlaczego? Bo aparat ją koryguje nawet przed wciśnięciem spustu migawki, żebyś nie miał zniekształconego podglądu kadru. Niby jakim cudem to robi, skoro profil korekcji jest mu rzekomo nieznany? Rozpisz sobie wszystkie możliwości odpowiedzi, nie będzie ich dużo

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Skąd to założenie? Ta korekcja będzie wyglądać dokładnie tak samo, tylko że w przypadku cropa nie będzie widać skorygowanych obszarów znajdujących się poza kadrem.

Sprawa jest prosta: włącz aparat, podepnij systemowy obiektyw, spójrz przez wizjer, oceń czy widzisz jakąkolwiek winietę czy dystorsję. Nie widzisz. A dlaczego? Bo aparat ją koryguje nawet przed wciśnięciem spustu migawki, żebyś nie miał zniekształconego podglądu kadru. Niby jakim cudem to robi, skoro profil korekcji jest mu rzekomo nieznany? Rozpisz sobie wszystkie możliwości odpowiedzi, nie będzie ich dużo
    Ok, nie będę się z Tobą kopał - niech każdy zostanie przy swoim.
    Widzę, że nawet nie przeczytałeś załączonych linków
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Olkusz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Oczywiście aparat w locie sobie koryguje wady obiektywów, stąd obraz w wizjerze jest już po korekcji, podobnie jak jpg z puszki, natomiast rawy nie są korygowane i każdy może to sobie sprawdzić otwierając plik np we wspomnianym RawTherapee czy Darktable. Rawy zrobione moim 12-45 f4 na szerokim końcu mają tragiczną beczkę i z pewnością wymagają ręcznej korekcji.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Załączasz linki do DCRaw, który jest na tyle prymitywnym programem, że nie potrafi czytać profili zapisanych w RAWach (co dla Optycznych jest jego zaletą, bo to jeden z nielicznych programów, który na pewno nic nie koryguje). Więc co te linki miałyby udowodnić? Że tych profili w RAWach nie ma? Równie dobrze można by zapytać niewidomego, czy są, czy nie

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez maciorra Zobacz posta
    ...natomiast rawy nie są korygowane i każdy może to sobie sprawdzić otwierając plik np we wspomnianym RawTherapee czy Darktable.
    Oczywiście RAWy nie są korygowane, ale są w nich zapisane informacje o tym, jak producent sobie życzy, aby korygowane były. Wystarczy tylko program, który umie te życzenia odczytać.

Mieszka w
    Olkusz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Oczywiście RAWy nie są korygowane, ale są w nich zapisane informacje o tym, jak producent sobie życzy, aby korygowane były. Wystarczy tylko program, który umie te życzenia odczytać.
    Bez zajrzenia w kodzik oczywiście to tylko
    gdybanie, ale zakładam że w rawie jest tylko info o modelu obiektywu, a nie ma info o tym jak korygować wady. Profil do korekty jest już po stronie softu wywołującego. Ten link z Adobe wg mnie to potwierdza: https://helpx.adobe.com/x-productkb/...e-support.html

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ...zakładam że w rawie jest tylko info o modelu obiektywu, a nie ma info o tym jak korygować wady.
    To dlaczego podgląd RAWa w aparacie jest korygowany?

Mieszka w
    Olkusz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To dlaczego podgląd RAWa w aparacie jest korygowany?
    Jeśli faktycznie koryguje podgląd rawa to znaczy że faktycznie ma info odnośnie korekcji z obiektywu. Wtedy znaczyłoby to że obaj mamy rację: zarówno firmware obiektywu zawiera info do korekcji jak i wywoływarki rawów. W wolnej chwili sprawdzę czy faktycznie podgląd rawa jest korygowany

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ten link z Adobe wg mnie to potwierdza: https://helpx.adobe.com/x-productkb/...e-support.html
    Adobe ma swoją bazę obiektywów, bo to program obsługujący RAWy ze wszystkich cyfrowych aparatów, także tych z czasów przedbezlusterkowych, kiedy producenci obiektywów nie konstruowali ich w sposób zmuszający do korzystania z korekcji programowej. Capture One też ma taką bazę. Ba, otwierając plik z Olympusa czy z Fuji w C1 można sobie wybrać, czy ma on być korygowany zgodnie z wytycznymi producenta, czy zgodnie z bazą obiektywów C1.

To, że oprogramowanie ma jakąś bazę szkieł, nie wyklucza w żaden sposób, że potrafi korzystać z profili zaszytych w RAWie.