Strona 53 z 100 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    O ingerencji w pliki RAW (tutaj ORF) była już na tym forum dyskutowana w okresie gdy ukazał się model EP-1. Pierwszy mikro.
    Firmowe oprogramowanie z automatu odszumiało i korygowało obiektywy.
    Oprogramowanie niezależne - m.in. LR na początku nie otwierało tych plików ORF. Robił to jedynie wspomniany wyżej przeze mnie ufraw, oraz RawTherapee.
    Programy te w porównaniu do Olympus Master pokazywały różnicę w:
    • odszumianiu
    • korekcji obiektywów
    • balansie bieli
    • światłocieniach

Równocześnie z pierwszym modelem mikro, ikazała się przejściówka MMF-1 aby można było podpinać do nowego mikro obiektywy ze starego dużego 4/3, ponieważ baza nowych obiektywów do mikro była jeszcze bardzo malutka.
    Dzięki temu, po podpięciu obiektywów FT do aparatu mikro, i przy użyciu niezależnego oprogramowania można było kapitalnie wychwycić różnicę w obrazie - zwłaszcza na 14 mm - pomiędzy obiektywami dwóch różnych systemów.
    Dopiero później, gdy Olympus dostarczył dokumentację plików ORF do producentów oprogramowania - zwłaszcza dla Adobe, pliki te można było otwierać w tym programie.
    I już wtedy ujęta była korekcja obiektywu i odszumianie. I działało to z automatu.
    Ufraw i RawTherapee tego nie robiły. Podobnie Darktable.
    Zwróciłem na to uwagę dlatego, że pliki po demozaikowaniu otrzymane z Darktable i LR różniły się wielkością.
    A poniżej dwa pliki pokazujące różnicę jak działa korekta obiektywu w Darktable. (w nazwie pliku korekta i bezkorekty)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	korekta.jpg
Wyświetleń:	231
Rozmiar:	1,62 MB
ID:	243294 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bezkorekty.jpg
Wyświetleń:	229
Rozmiar:	1,67 MB
ID:	243295

I zrzut ekranu jak to wygląda w procesie postprodukcji

Nazwa:	Zrzut ekranu z 2022-04-07 10-11-20.png
Wyświetleń:	408
Rozmiar:	1,72 MB
ID:	243296
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    O ingerencji w pliki RAW (tutaj ORF) była już na tym forum dyskutowana w okresie gdy ukazał się model EP-1. Pierwszy mikro.
    Firmowe oprogramowanie z automatu odszumiało i korygowało obiektywy.
    Oprogramowanie niezależne - m.in. LR na początku nie otwierało tych plików ORF. Robił to jedynie wspomniany wyżej przeze mnie ufraw, oraz RawTherapee.
    Programy te w porównaniu do Olympus Master pokazywały różnicę w:
    • odszumianiu
    • korekcji obiektywów
    • balansie bieli
    • światłocieniach

Równocześnie z pierwszym modelem mikro, ikazała się przejściówka MMF-1 aby można było podpinać do nowego mikro obiektywy ze starego dużego 4/3, ponieważ baza nowych obiektywów do mikro była jeszcze bardzo malutka.
    Dzięki temu, po podpięciu obiektywów FT do aparatu mikro, i przy użyciu niezależnego oprogramowania można było kapitalnie wychwycić różnicę w obrazie - zwłaszcza na 14 mm - pomiędzy obiektywami dwóch różnych systemów.
    Dopiero później, gdy Olympus dostarczył dokumentację plików ORF do producentów oprogramowania - zwłaszcza dla Adobe, pliki te można było otwierać w tym programie.
    I już wtedy ujęta była korekcja obiektywu i odszumianie. I działało to z automatu.
    Ufraw i RawTherapee tego nie robiły. Podobnie Darktable.
    Zwróciłem na to uwagę dlatego, że pliki po demozaikowaniu otrzymane z Darktable i LR różniły się wielkością.
    A poniżej dwa pliki pokazujące różnicę jak działa korekta obiektywu w Darktable. (w nazwie pliku korekta i bezkorekty)

Nazwa:	korekta.jpg
Wyświetleń:	231
Rozmiar:	1,62 MB
ID:	243294 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bezkorekty.jpg
Wyświetleń:	229
Rozmiar:	1,67 MB
ID:	243295

I zrzut ekranu jak to wygląda w procesie postprodukcji

Nazwa:	Zrzut ekranu z 2022-04-07 10-11-20.png
Wyświetleń:	408
Rozmiar:	1,72 MB
ID:	243296
    Bogdan, wiadomym jest że korekty są zaszyte w RAWie. I niech sobie będą. Tylko chciałbym mieć możliwość wyłączania ich albo modyfikowania.
    A gdyby, w co nie wierzę, odszumianie było zaszyte w RAWie OM-1... no to sorry.
    Dlatego obwiniam o ten zabieg OM W. I nadal czekam na podpowiedź jak je wyłączyć.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Oj żeby Ci tylko nie zaszkodziła ta beza. Objawy przejedzenia do fajnych nie należą.
    Spokojnie o moje zdrowie. Ja bardziej się niepokoję o Wasze bóle spowodowane przerostem pychy.

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Gorąca prośba do wszystkich... testosteron używamy do smażenia na patelni.
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Inni producenci robią inaczej - obiektyw można sobie skorygować profilami, ale one nie są zaszyte w plik RAW, tylko dostarczane do producentów oprogramowania takich jak Adobe. I domyślnie, po otwarciu pliku RAW widać oryginalną wersję bez korekty.
    Wszyscy zapisują profil korekcji w RAWach, tylko nie wszyscy dogadali się z Adobe, aby profil ten był ładowany automatycznie. Załaduj sobie RAWa z Fuji do Lightrooma - będzie tak samo. Obraz wyświetlany w aparacie jest już skorygowany. Obraz wyświetlany w firmowym sofcie (nie wiem, z czego tam inni producenci korzystają) też jest domyślnie skorygowany. Więc informacja musi być w RAWie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Nie, nie zgadzam się.
    Żaden producent nie zapisuje profilu korekcji w RAW-ach.
    Pomyście, jest tysiące obiektywów. Każdy z nich inaczej zachowuje się na APSC, FF czy MFT.
    Aby tę korekcję uzyskać i zapisać ją w RAW-ie to te profile musiałyby być wpisane w firmware aparatu. Baz sensu i nie logiczne. Wielu z Was pracuje / pracowało na binarkach, i wie jak pamięć jest cenna. Tysiące obiektywów...
    Za to w oprogramowaniu komputerowym - jak najbardziej.
    Jak to działa:
    Po podpięiu do body obiektyw się przedstawia. Aparat zapisuje jego parametry w pliku RAW.
    Program do demozaikowania - Adobe itp... odczytuje te dane i ładuje zapisany w swojej bazie danych profil danego obiektywu.
    Jedne programy robią to automatycznie, inne wymagają interwencji użytkownika.

Nazwa:	Zrzut ekranu z 2022-04-07 15-11-28.png
Wyświetleń:	361
Rozmiar:	2,50 MB
ID:	243300

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Pomyście, jest tysiące obiektywów. Każdy z nich inaczej zachowuje się na APSC, FF czy MFT.
    Aby tę korekcję uzyskać i zapisać ją w RAW-ie to te profile musiałyby być wpisane w firmware aparatu.
    Przecież te profile są zapisane w firmware obiektywów, przynajmniej tych współczesnych markowych.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przecież te profile są zapisane w firmware obiektywów, przynajmniej tych współczesnych markowych.
    Ciekawe zagadnienie. Mam body w pełni sprawne pierwszego aparatu systemu u4/3 czyli Panasonica G1 (bodajże zakupiony w 2009 r). Nie przypominam sobie abym kiedykolwiek uaktualniał jego firmware. Czy dla tego aparatu ma jakieś znaczenie jeśli podepnę do niego nowocześniejszy obiektyw u4/3 (obojętnie czy systemu olympusa czy panasonica), powiedzmy wyprodukowany w po roku 2015. Czy będzie zapisany odpowiedni profil korekcyjny (danego podpiętego obiektywu, zniekształceń geometrycznych, winietowania, aberracji chromatycznych) w pliku RAW ?. Co ma zasadnicze znaczenie ?, firmware obiektywu, czy firmware aparatu ?, aby te ewentualne korekcje dla LR były zapisane w pliku RAW ?
    PS.
    Tak nawiasem mówiąc myślę, że te korekcje mogą mieć znaczenie dla fotografów np. architektury i którzy chcieliby aby ich zdjęcia w miarę prawidłowo pokazywały rzeczywistość, bo chyba można architekturę pokazać również obiektywem typu "rybie oko" ?
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 7.04.22 o 17:13
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Nie ma znaczenia jak stary jest firmware w aparacie. Każde szkło, nawet najnowsze, będzie w nim korygowane, bo informacje o tym, jak je korygować, są w obiektywie, nie w aparacie. Aparat sobie te dane z obiektywu sczyta i zapisze w RAWie. Oczywiście mówimy o natywnych szkłach tego samego producenta, bo jak jest z produktami firm trzecich, to nigdy nie wiadomo.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie ma znaczenia jak stary jest firmware w aparacie. Każde szkło, nawet najnowsze, będzie w nim korygowane, bo informacje o tym, jak je korygować, są w obiektywie, nie w aparacie. Aparat sobie te dane z obiektywu sczyta i zapisze w RAWie. Oczywiście mówimy o natywnych szkłach tego samego producenta, bo jak jest z produktami firm trzecich, to nigdy nie wiadomo.
    Byłoby to nawet logiczne i bardzo możliwe, że tak jest. Nie wiem czy Bogdan się zgodzi po tej swojej wypowiedzi:
    Nie, nie zgadzam się.
    Żaden producent nie zapisuje profilu korekcji w RAW-ach.
    Aby tę korekcję uzyskać i zapisać ją w RAW-ie to te profile musiałyby być wpisane w firmware aparatu. Baz sensu i nie logiczne. ...
    Przyznam do końca nie jestem przekonany, ale raczej skłaniam się do tezy epicure w tej kwestii.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg