Strona 252 z 336 PierwszyPierwszy ... 152202242250251252253254262302 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.511 do 2.520 z 3360

Wątek: Militaria wszelakie

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Sekcja torpedowa okrętu podwodnego S 341 TCG Çanakkale (ex USS Cobbler) - Muzeum Rahmi M. Koç w Stambule.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	S 341.jpg
Wyświetleń:	1302
Rozmiar:	520,4 KB
ID:	236708

tt
    Gość

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Zaraz będzie afera, że nie napisałeś co i gdzie robione , ale foty super, środkową chętnie bym zobaczył z punktem ostrości przesuniętym na granicę jasnych i ciemnych blach. Nie wiem, czy byłoby lepiej, ale w obecnej wersji czuję delikatny niedosyt...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Zaraz będzie afera, że nie napisałeś co i gdzie robione
    Bez przesady z tą aferą, jednak należało napisać, gdzie te MiG-i 29 były focone.

ISU-152 z kijowskiego Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej.

Nazwa:	ISU-152.jpg
Wyświetleń:	1296
Rozmiar:	507,8 KB
ID:	236727

tt
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Zaraz będzie afera, że nie napisałeś co i gdzie robione , ale foty super, środkową chętnie bym zobaczył z punktem ostrości przesuniętym na granicę jasnych i ciemnych blach. Nie wiem, czy byłoby lepiej, ale w obecnej wersji czuję delikatny niedosyt...
    Ups, przepraszam.
    Port lotniczy Mărculeşti (LUBM). 2010 r.
    Mam sporo zdjęć wszystkiego, co tam stało, w tym wnętrze rządowego Mi8PS.
    Byliśmy hmm... atrakcją podczas gospodarskiej wizyty prezydenta

Załącznik 236733

Załącznik 236734

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Ostatnia fota super, tylko jakoś słabo poskręcany ten samolot
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Bałbym się tak poskręcanym lecieć Aczkolwiek - może nie przy obecnych standardach, ale kiedyś tak poskręcane samoloty latały. Pamiętam przelot sprzed prawie 50 lat z Moskwy do Tbilisi samolotem Tu-104 - pierwszym radzieckim odrzutowcem komunikacyjnym. Miałem miejsce przy oknie z widokiem na silnik i skrzydło (w tym samolocie podobnie jak w wielu bombowcach silniki były po bokach kadłuba wbudowane w nasady skrzydeł). Niebo było zachmurzone, brak widoczności ziemi, więc podczas lotu liczyłem sobie łby śrubek lub nitów łączących blachy skrzydła - pierwszy jest, drugiego brakuje, trzeci i czwarty są, piątego brakuje...
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    To chyba normalne, że wytrzymałość takiego płatowca projektuje się ze sporym zapasem, z drugiej strony, to ten zapas chyba nie jest po to, żeby z niego korzystać bez istotnej przyczyny

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Każdą konstrukcję mechaniczną buduje się z jakimś zapasem - choćby ze względu na brak możliwości dokładnego określenia zarówno jej wytrzymałości (ze względu na takie czynniki jak np. niejednorodność materiału, dokładność wykonania spawów, postępujące procesy korozji w trakcie eksploatacji) jak i sił które będą na nią działać podczas eksploatacji (np. nie wiemy jaka będzie w rzeczywistości największa prędkość wiatru oddziałującego na budynek i z której będzie wiał strony, jaka będzie największa masa śniegu zalegającego w zimie na dachu) - pewne wielkości możemy jedynie oszacować. Mam jednak wrażenie że w lotnictwie gdzie każdy kilogram dodatkowej masy przekłada się bardzo silnie na osiągi i koszt zużywanego paliwa konstruktorzy starają się te wielkości szacować możliwie dokładnie po to by umożliwić zmniejszenie marginesów bezpieczeństwa i dzięki temu zmniejszenie ciężaru konstrukcji. Spodziewam się zatem, ze te zapasy wytrzymałości są w przypadku samolotu znacznie mniejsze niż np. w przypadku mostu.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Spodziewam się zatem, ze te zapasy wytrzymałości są w przypadku samolotu znacznie mniejsze niż np. w przypadku mostu.
    Niektóre samoloty akrobacyjne wytrzymują przeciążenia do +/- kilkunastu g, więc powiedziałbym, że jest raczej odwrotnie.

Republic P-47D Thunderbolt - Muzeum Lotnictwa i Astronautyki Le Bourget.

Nazwa:	P-47D.jpg
Wyświetleń:	1271
Rozmiar:	249,1 KB
ID:	236800