Strona 254 z 332 PierwszyPierwszy ... 154204244252253254255256264304 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.531 do 2.540 z 3316

Wątek: Militaria wszelakie

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Tegoroczny MSPO za nami, więc pora na przegląd sprzętu prezentowanego w Kielcach, który rozpocznę od najnowszej wersji 5,56 mm karabinków Black Widow Mk IIIB.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Black Widow.jpg
Wyświetleń:	1016
Rozmiar:	317,2 KB
ID:	239984

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Fajnie że wątek wrócił - brakowało mi go.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Fajnie że wątek wrócił - brakowało mi go.
    Dzięki za zainteresowanie.

14,5 mm PG-14,5 Night Predator

Nazwa:	PG-14.5.jpg
Wyświetleń:	928
Rozmiar:	306,7 KB
ID:	240042

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Piękna rzecz ten Predator
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    No piękna rzecz ( jeśli można tak powiedzieć o broni ).
    Rozumiem że to karabin snajperski. Fajnie wygląda.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Prawdziwy smok - niemal 33kg i 247cm długości. Czy taki piękny? W/g mnie bardziej elegancko wygląda inny ukraiński karabin tego samego kalibru - Snipex Alligator. Fakt, że ten Night Predator (wprawdzie jednostrzałowy, podczas gdy Alligator ma magazynek na 5 naboi) ma dłuższą od Alligatora lufę (135cm, a Alligator tylko 120cm) więc można się spodziewać większego zasięgu strzału (podobno skuteczny zasięg to 4km) i większej zdolności przebijania pancerza. Co do zastosowania - przeznaczony jest do niszczenia lekko opancerzonych pojazdów i fortyfikacji. Ukraińcy twierdzą też że może być stosowany do walki z czołgami (pancerza współczesnego czołgu taki pocisk nie przebije, ale może niszczyć zewnętrzne elementy wyposażenia - celowniki, anteny itp, być może również uszkadzać gąsienice).
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koronax Zobacz posta
    No piękna rzecz (jeśli można tak powiedzieć o broni).
    Czy taki piękny?
    Piękno jest pojęciem względnym.

ZSU-01 uzbrojone w 12,7 mm WKM-BM/NSW-UTIOS.

Nazwa:	ZSU-01.jpg
Wyświetleń:	936
Rozmiar:	226,6 KB
ID:	240091

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Prawdziwy smok - niemal 33kg i 247cm długości. Czy taki piękny? W/g mnie bardziej elegancko wygląda inny ukraiński karabin tego samego kalibru - Snipex Alligator. Fakt, że ten Night Predator (wprawdzie jednostrzałowy, podczas gdy Alligator ma magazynek na 5 naboi) ma dłuższą od Alligatora lufę (135cm, a Alligator tylko 120cm) więc można się spodziewać większego zasięgu strzału (podobno skuteczny zasięg to 4km) i większej zdolności przebijania pancerza. Co do zastosowania - przeznaczony jest do niszczenia lekko opancerzonych pojazdów i fortyfikacji. Ukraińcy twierdzą też że może być stosowany do walki z czołgami (pancerza współczesnego czołgu taki pocisk nie przebije, ale może niszczyć zewnętrzne elementy wyposażenia - celowniki, anteny itp, być może również uszkadzać gąsienice).
    Trudno oprzeć się wrażeniu, że to nieco unowocześnione rusznice PTRS, ten sam pocisk, taka sama przebijalność. Teraz pewnie żałują, że kiedyś złomowali PTRS jako sprzęt przestarzały

Jeśli chodzi o urodę sprzętu wojskowego, to wystarczy popatrzeć na samoloty, niektóre zdecydowanie są piękne

Trochę poczytałem i wygląda na to, że ten Alligator, to modernizacja PTRS podobny magazynek, długość lufy, z wyglądu też spore podobieństwo. Predator wygląda na nową konstrukcję do tego nowatorski tłumik redukujący odrzut i utrudniający wykrycie strzelca.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 28.12.21 o 10:54
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria
    Trochę poczytałem i wygląda na to, że ten Alligator, to modernizacja PTRS podobny magazynek, długość lufy, z wyglądu też spore podobieństwo.
    Żarty się Ciebie trzymają. Sugerujesz, że Ukraińcy odświeżyli sprzęt z czasów II wojny światowej? Poza takim samym kalibrem, tożsamym przeznaczeniem i niektórymi wspólnymi cechami np. pojemnością magazynka, podobieństwa zapewne się kończą. Dziś takie uzbrojenie jest wykonane w kompletnie innej technologii - materiały, procesy produkcyjne, o amunicji nawet nie wspominając. Co do podobnego wyglądu obu konstrukcji, to również go nie dostrzegłem.

RRB-01 uzbrojony w 7,62 mm M134D Minigun.

Nazwa:	RRB-01.jpg
Wyświetleń:	918
Rozmiar:	183,0 KB
ID:	240126

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    Żarty się Ciebie trzymają. Sugerujesz, że Ukraińcy odświeżyli sprzęt z czasów II wojny światowej? ...
    Nie wiem kogo żarty się trzymają. Identyczne parametry, identyczne osiągi. Co się zmieniło? Dodanie lunety, ale to nie jest nowość, już dawno zauważono, że rusznica z lunetą może być karabinem snajperskim o duży zasięgu. Zmieniły się materiały i trwałość? Ok, ale obawiam się w sprzęcie tego typu, kluczowa jest trwałość operatora, a ta raczej zmalała w porównaniu z DWS.

Tak przy okazji, jeśli wierzyć wiki, to prędkość wylotowa pocisku nawet nieco zmalała
    Ostatnio edytowane przez fret ; 28.12.21 o 22:22