Fajnie że wątek wrócił - brakowało mi go.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Piękna rzecz ten Predator![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Prawdziwy smok - niemal 33kg i 247cm długości. Czy taki piękny? W/g mnie bardziej elegancko wygląda inny ukraiński karabin tego samego kalibru - Snipex Alligator. Fakt, że ten Night Predator (wprawdzie jednostrzałowy, podczas gdy Alligator ma magazynek na 5 naboi) ma dłuższą od Alligatora lufę (135cm, a Alligator tylko 120cm) więc można się spodziewać większego zasięgu strzału (podobno skuteczny zasięg to 4km) i większej zdolności przebijania pancerza. Co do zastosowania - przeznaczony jest do niszczenia lekko opancerzonych pojazdów i fortyfikacji. Ukraińcy twierdzą też że może być stosowany do walki z czołgami (pancerza współczesnego czołgu taki pocisk nie przebije, ale może niszczyć zewnętrzne elementy wyposażenia - celowniki, anteny itp, być może również uszkadzać gąsienice).
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Trudno oprzeć się wrażeniu, że to nieco unowocześnione rusznice PTRS, ten sam pocisk, taka sama przebijalność. Teraz pewnie żałują, że kiedyś złomowali PTRS jako sprzęt przestarzały
Jeśli chodzi o urodę sprzętu wojskowego, to wystarczy popatrzeć na samoloty, niektóre zdecydowanie są piękne
Trochę poczytałem i wygląda na to, że ten Alligator, to modernizacja PTRSpodobny magazynek, długość lufy, z wyglądu też spore podobieństwo. Predator wygląda na nową konstrukcję do tego nowatorski tłumik redukujący odrzut i utrudniający wykrycie strzelca.
Ostatnio edytowane przez fret ; 28.12.21 o 10:54
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Żarty się Ciebie trzymają. Sugerujesz, że Ukraińcy odświeżyli sprzęt z czasów II wojny światowej? Poza takim samym kalibrem, tożsamym przeznaczeniem i niektórymi wspólnymi cechami np. pojemnością magazynka, podobieństwa zapewne się kończą. Dziś takie uzbrojenie jest wykonane w kompletnie innej technologii - materiały, procesy produkcyjne, o amunicji nawet nie wspominając. Co do podobnego wyglądu obu konstrukcji, to również go nie dostrzegłem.
RRB-01 uzbrojony w 7,62 mm M134D Minigun.
![]()
Nie wiem kogo żarty się trzymają. Identyczne parametry, identyczne osiągi. Co się zmieniło? Dodanie lunety, ale to nie jest nowość, już dawno zauważono, że rusznica z lunetą może być karabinem snajperskim o duży zasięgu. Zmieniły się materiały i trwałość? Ok, ale obawiam się w sprzęcie tego typu, kluczowa jest trwałość operatora, a ta raczej zmalała w porównaniu z DWS.
Tak przy okazji, jeśli wierzyć wiki, to prędkość wylotowa pocisku nawet nieco zmalała![]()
Ostatnio edytowane przez fret ; 28.12.21 o 22:22