Strona 22 z 73 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 723

Wątek: Zdjęcia m_a_g_iczne ;-)

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta

Na żyroskop kamery nie postawiłbym bym swojego auta. A dlaczego? Dron jest bardzo lekki i podatny na turbulencje. Nie masz pewności, że zdjęcia nie były robione w turbulencjach i żyroskop zdążył wypoziomować kamerę.
    Możesz to jeszcze raz przeanalizować, albo pozostać przy swoim zdaniu i w przekonaniu że sprzęt jest niezawodny.
    Nie twierdzę że jest niezawodny, tylko że mnie jeszcze nie zawiódł do tej pory. A co do turbulencji - musiałbyś potrzymać ten sprzęt w ręku - możesz nim wywijać jak chcesz, a kamera trzyma poziom. Do tego stopnia że zupełnie nie widać poruszeń kiedy patrzysz się na przekaz wideo z drona którego ktoś trzyma w ręku i nim trzęsie dla zabawy, co wiem bo mam dzieci które się nim bawią. No i druga sprawa - ja rozumiem że żaden system nie jest niezawodny, ma opóźnienia w działaniu, i tak dalej. No ale jak pisałem to jest HDR. Gdyby jakiś podmuch wiatru poruszył wtedy dronem, to HDR by się rozjechał przy składaniu. Tak mi się wydaje. Czy wykluczam możliwość błędu? Nie. Ale byłby to pierwszy raz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    ...

@fret, bardzo chciałbym zobaczyć jeden - słownie - jeden - Twój krajobraz na tym forum... w tym COVID chyba Ci nie przeszkadza? Bo jak doceniam Twoją konstruktywną krytykę tak nie lubię czepiania się, a chętne bym rzucił okiem na dzieła mistrza freta...
    Niestety, krajobrazy zupełnie mnie nie kręcą, ale nie muszę być mistrzem krajobrazu, żeby widzieć, że coś jest krzywo. W tym temacie zupełnie mi wystarczy, że mistrz krajobrazu paparapa jest po mojej stronie. Serio. Poza tym pionowe kreski też są po mojej stronie. To naprawdę wystarczy

Pojawiłeś się na forum, żeby dyskutować o zdjęciach, czy po to, żeby czytać same zachwyty na ich temat? Podejrzewam to drugie, więc pozwolę sobie już nie komentować Twoich zdjęć, bo widzę, że to niepotrzebnie podnosi Ci ciśnienie, a w czasie zarazy trzeba dbać o zdrowie
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    (...) No ale jak pisałem to jest HDR. Gdyby jakiś podmuch wiatru poruszył wtedy dronem, to HDR by się rozjechał przy składaniu. Tak mi się wydaje. Czy wykluczam możliwość błędu? Nie. Ale byłby to pierwszy raz.
    1. A ile czasu trwa wykonanie serii BRT (5)? Składam z ręki robione do 3".
    2. Algorytmy wykonania HDR'ów kompensują, lepiej lub gorzej, takie przesunięcia.
    3. To błędna sugestia.

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Nie twierdzę że jest niezawodny, tylko że mnie jeszcze nie zawiódł do tej pory. A co do turbulencji - musiałbyś potrzymać ten sprzęt w ręku - możesz nim wywijać jak chcesz, a kamera trzyma poziom. Do tego stopnia że zupełnie nie widać poruszeń kiedy patrzysz się na przekaz wideo z drona którego ktoś trzyma w ręku i nim trzęsie dla zabawy, co wiem bo mam dzieci które się nim bawią. No i druga sprawa - ja rozumiem że żaden system nie jest niezawodny, ma opóźnienia w działaniu, i tak dalej. No ale jak pisałem to jest HDR. Gdyby jakiś podmuch wiatru poruszył wtedy dronem, to HDR by się rozjechał przy składaniu. Tak mi się wydaje. Czy wykluczam możliwość błędu? Nie. Ale byłby to pierwszy raz.
    Są takie sytuacje w powietrzu, kiedy żaden żyroskop nie zadziała poprawnie przez pewien okres czasu. Jeśli np, statek powietrzny wpadnie w prąd zstępujący, tak zwany "uskok wiatru" albo dziurę termiczną, zanika na krótko ciążenie. I właśnie w tym czasie żyroskop nie pracuje poprawnie.
    Ale dajmy temu spokój bo teoretyzujemy i bijemy pianę, a zdjęcia trzeba robić .

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    1. A ile czasu trwa wykonanie serii BRT (5)? Składam z ręki robione do 3".
    2. Algorytmy wykonania HDR'ów kompensują, lepiej lub gorzej, takie przesunięcia.
    3. To błędna sugestia.
    1. Zależy od czasu naświetlania, w tym przypadku około sekundy na wszystko.
    2. Tak, kompensują, ale wtedy zdjęcie wynikowe jest wycinkiem części wspólnej zdjęć składowych mniejszym niż pojedyncze zdjęcie, co w PS widać doskonale bo zdjęcie przestaje być prostokątem a robi się czymś w rodzaju wieloboku. Tutaj tak nie było.
    3. Pozwolę sobie się nie zgodzić, skoro jako jedyny w tej dyskusji mam doświadczenie w tej kwestii

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Niestety, krajobrazy zupełnie mnie nie kręcą, ale nie muszę być mistrzem krajobrazu, żeby widzieć, że coś jest krzywo. W tym temacie zupełnie mi wystarczy, że mistrz krajobrazu paparapa jest po mojej stronie. Serio. Poza tym pionowe kreski też są po mojej stronie. To naprawdę wystarczy

Pojawiłeś się na forum, żeby dyskutować o zdjęciach, czy po to, żeby czytać same zachwyty na ich temat? Podejrzewam to drugie, więc pozwolę sobie już nie komentować Twoich zdjęć, bo widzę, że to niepotrzebnie podnosi Ci ciśnienie, a w czasie zarazy trzeba dbać o zdrowie

Ty mi @fret od mistrzów krajobrazu nie ubliżaj. Jeszcze mi troszkę brakuje....
    Jestem po swojej stronie, ale uważam że miałeś rację

Panowie dajmy koledze spokój.
    Róbmy zdjęcia, albo idźmy na piwo. Szkoda czasu na takie pierdoły
    Ostatnio edytowane przez paparapa ; 13.06.21 o 22:39

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Ale z tego wynika że nic Cię nie kręci, skoro nic nie wrzucasz Interesujesz się ogóle fotografią czy tylko komentowaniem tejże?
    Bo ja mam taką zasadę że jak czegoś nie fotografuję i mnie to nie kręci, to nie komentuję bo się nie znam. Widziałeś jakiś mój wpis w wątkach makro z robalami? No właśnie...
    Będę Cię męczył abyś w końcu wstawiał coś na forum bo bardzo ale to bardzo bym chciał - w samych superlatywach oczywiście -wypowiedzieć się o Twoich prac, może nauczyć się czegoś od Ciebie.

Hmmm... zastanów się nad tym co napisałeś. Wydaje mi się że właśnie nie robimy nic innego jak dyskutujemy o zdjęciach, prawda? I co całkiem intensywnie.
    Mnie to ciśnienia nie podnosi, jestem typem sportowca i na zdrowie nie narzekam, więc nie traktuj proszę tego jako wygodnego wyjścia z sytuacji i zakończenia dyskusji.
    Merytoryczną krytykę przyjmuję na klatę, jeżeli jest różnica zdań, lubię sobie podyskutować, byle bluzgów nie było a będzie OK.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    ...albo idźmy na piwo. Szkoda czasu na takie pierdoły
    To ostatnie jest najlepsze. Szkoda że mi nie wolno buuuuuu
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Są takie sytuacje w powietrzu, kiedy żaden żyroskop nie zadziała poprawnie przez pewien okres czasu. Jeśli np, statek powietrzny wpadnie w prąd zstępujący, tak zwany "uskok wiatru" albo dziurę termiczną, zanika na krótko ciążenie. I właśnie w tym czasie żyroskop nie pracuje poprawnie.
    Ale dajmy temu spokój bo teoretyzujemy i bijemy pianę, a zdjęcia trzeba robić .
    Zaletą żyroskopu jest to, że działa poprawnie. Ale klasyczny żyroskop w dronie się nie zmieści, tu będzie jakiś ekwiwalent elektroniczny.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    T

Panowie dajmy koledze spokój.
    Ale ja się cieszę z uwag krytycznych i dyskusji - zawsze można się czegoś dowiedzieć jak od Ciebie o chmurach.

No i pytanie do @jck - w jakim oprogramowaniu zrobiłeś tą siatkę na której było widać odchył od pionu przęseł na moście?

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Zaletą żyroskopu jest to, że działa poprawnie. Ale klasyczny żyroskop w dronie się nie zmieści, tu będzie jakiś ekwiwalent elektroniczny.
    Mechaniczny spokojnie się zmieści, widziałem na własne oczy przy wymianie. W tym konkretnym dronie są dwa. Słychać jak się rozkręcają i wirują po każdym włączeniu zasilania.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    To ostatnie jest najlepsze. Szkoda że mi nie wolno buuuuuu
    Od piwa brzuch rośnie, ja tam wolę konkretnie whisky