Ale jesteście upierdliwcy, przecież to szerokie szkło i jeszcze fota robiona pod skosem.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Panowie, chyba trochę mylicie tutaj pojęcia. Przecież ten most nie ma prawa być równolegle do linii horyzontu, bo aby tak było, to musiałbym fotografować prostopadle do mostu z miejsca gdzie jest jego środek symetrii, a nie wschodniego brzegu w kierunku zachodu. Zwracam uwagę że jego filary są prawie pionowe, a horyzont (chociaż w sumie go nie widać bo góry przesłaniają) idealnie poziomy. Zniekształcenia perspektywiczne wynikające z odległości (kurde przecież to 2 km obiekt jest) jakieś tam są, ale przecież tak to wygląda w naturze z punktu widokowego i moim zdaniem nie ma co sztucznie przesadza korekcją.
Co do dynamiki lecącego drona - nic z tych rzeczy - M2P to cudo technologii, GPS + GLONASS + 6 żyroskopów i stabilizowany gimball - dron może sobie beczki robić, a kamera trzyma horyzont idealnie.
@fret, bardzo chciałbym zobaczyć jeden - słownie - jeden - Twój krajobraz na tym forum... w tym COVID chyba Ci nie przeszkadza? Bo jak doceniam Twoją konstruktywną krytykę tak nie lubię czepiania się, a chętne bym rzucił okiem na dzieła mistrza freta...
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 13.06.21 o 19:11
Aż sobie ściągnąłem tą fotkę i ....
Ja i fret wielkimi przyjaciółmi nie jesteśmy, ale akurat zgodzę się z nim.
Moim zdaniem problemem jest to e horyzont leci na lewą stronę. Góry w głębi po prawej są za wysoko, rzeka ma strasznie pod górkę w PG.Chyba za bardzo .
Oczywiście rozumiem, że zdjęcie było zrobione z ca 150-200 m na skoś i z pochylonym obiektywem szerokokątnym co powoduje pewne zniekształcenia.
Jeśli m_a_g pozwolisz, według mnie tak mniej więcej powinno to wyglądać. Jeśli nie pozwolisz to usunę.
"Opuściłem" prawą stronę zdjęcia i skorygowałem pochylenie.
![]()
Pewnie że pozwolę
Jak dla mnie Twoja opinia to potwierdzenie teorii że poprawne zdjęcie to niekonieczne prawdziwe zdjęcie.
Te góry po lewej są jak mają być... bo takie są. Takie je pamiętam kiedy je oglądałem chodząc po tym moście a potem z pokoju hotelowego z podobnym widokiem jak to zdjęcie, z tym że hotel nie był tak wysoko oczywiście. Przez całą szerokość horyzontu widzimy pasma górskie które idą raz wyżej, raz niżej, i jak powinien być horyzont to można się tylko domyślać, to znaczy oglądając zdjęcie można się tylko domyślać.
Natomiast M2P ma wbudowaną poziomicę która pokazywałą jakby ten horyzont wyglądał gdyby go było widać, i z automatu poziomowała obiektyw. Tego nawet nie można wyłączyć, więc nie mogłem się pomylić w ustawieniach.
Ponieważ wykonałem tym dronem tysiące zdjęć w różnych warunkach i sceneriach, w tym także nad oceanem gdzie można po prostu zobaczyć czy to co robi żyroskop w dronie pokrywa się z widoczną jak na dłoni linią horyzontu, i nigdy nie było żadnej odchyłki, to nie mam powodu wątpić w to co ustawiła poziomica w aparacie.
Co do wysokości to było to 200 do 300 metrów nie pamiętam dokładnie, a obiektyw to 10.5mm (28mm w ekwiwalencie) i nie da się ukryć że pewne zniekształcenia (beczkowate) wprowadza w różnych miejscach kadru, pomimo korekty programowej.
Tak czy owak panowie, ja tu się nie zamierzam kłócić, zdjęcie ma bronić się samo a jakie jest każdy widzi
Jak uważacie że jest krzywe, to najwyraźniej takie sprawia wrażenie, i tylko to się liczy - wasz odbiór.
Mój stosunek to tego zdjęcia najwyraźniej nie jest obiektywny bo nauczyłem się pokładać zaufanie w sprzęcie którym je wykonałem.
PS. Proszę zauważyć że do pozostałych moich zdjęć robionych tym samym sprzętem nie było uwag że horyzont jest krzywo, no a druga sprawa - to zdjęcie to HDR złożony z 5 klatek. Nie chce mi się wierzyć że aparat wykonał pod rząd 5 identycznie niepoprawnie pochylonych zdjęć, bo każda z tych 5ciu klatek pokrywa się co do piksela.
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 13.06.21 o 21:33
"Chyba" nie znaczy na pewno.
Ktoś tu to twierdził? Możesz podać: kto gdzie i kiedy?
"Prawie" tutaj jest wszystkim.
To "prawie":
A to skorygowane. Widzisz tu most w poziomie?!
To tylko urządzenie techniczne. Przeceniasz jego możliwości, wszak nawet jak "dron może sobie beczki robić", to musi mieć czas na korekcję położenia.
Fret jaki jest, każdy widzi. To troll całkiem wredny i złośliwy, ale nie fotograficzny kretyn! Gdyby nie trollował, mógłby całkiem dużo wnosić do forum.
Przeczytaj mój poprzedni wpis, jestem daleki od przeceniania możliwości tego sprzętu, no i wierz mi, nie fotografuję robiąc beczki
System ma specjalny "tripod mode", gdzie dron wisi nieruchomo w powietrzu i trzyma pozycję. Jasne, żadne urządzenie nie jest doskonałe.
Co do reszty - widziałem Twoje zdjęcia z poprawkami o te 3-5 stopni. Ale mam wątpliwości na ile one wynikają z nietrzymania horyzontu (czytaj poprzedni wpis) a na ile z niedoskonałości obiektywu.
Zauważ że niektóre elementy pionowe na moście (te wyżej) trzymały pion jeszcze przed Twoją korektą, natomiast te niżej bliżej wody - i jednocześnie krawędzi zdjęcia - nie.
Być może tu leży brak porozumienia w tej dyskusji, więc doprecyzuję o co mi chodzi: absolutnie nie twierdzę że to zdjęcie jest wolne od zniekształceń, wszystko jedno z czego wynikających. Tak, widzę że niektóre elementy na moście są trochę odchylone od pionu. Natomiast ciągle jestem przekonany że linia horyzontu przebiega poprawnie.
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 13.06.21 o 21:58
Moja opinia nie powstała na podstawie mojego widzimisię, ale na konkretnej przesłance.
Oparłem się na pewnej regule. która jest podstawą meteorologii. Na środku kadru, w jego głębi. Nad górami są chmury.
I wspomniana przeze mnie reguła dotyczy właśnie chmur, a właściwie ich budowy i sposobu powstawania.
Najprościej ujmując, chmury tworzą się zawsze od pewnej określonej parametrami pogodowymi czyli gradientem temperatury, wysokości. Na tej wysokości zaczyna się kondensacja pary wodnej w powietrzu,
i rozpoczyna się wypiętrzanie chmury. Ta najniższa jej część zwana podstawą, zawsze jest pozioma. A podstawy wszystkich okolicznych chmur są na niemal identycznej wysokości.
To na tym oparłem się wyrównując zdjęcie.
Na żyroskop kamery nie postawiłbym bym swojego auta. A dlaczego? Dron jest bardzo lekki i podatny na turbulencje. Nie masz pewności, że zdjęcia nie były robione w turbulencjach i żyroskop zdążył wypoziomować kamerę.
Możesz to jeszcze raz przeanalizować, albo pozostać przy swoim zdaniu i w przekonaniu że sprzęt jest niezawodny.