Strona 23 z 73 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 723

Wątek: Zdjęcia m_a_g_iczne ;-)

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Ale ja się cieszę z uwag krytycznych i dyskusji - zawsze można się czegoś dowiedzieć jak od Ciebie o chmurach.

No i pytanie do @jck - w jakim oprogramowaniu zrobiłeś tą siatkę na której było widać odchył od pionu przęseł na moście?
    Affinity Photo. Ctrl+'.
    Nazwa:  DJI_0299-HDR_2 stk AP.jpg
Wyświetleń: 142
Rozmiar:  440,2 KB
    Ostatnio edytowane przez jck ; 13.06.21 o 22:52

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Affinity Photo. Ctrl+'.
    Nazwa:  DJI_0299-HDR_2 stk AP.jpg
Wyświetleń: 142
Rozmiar:  440,2 KB
    No tak.... poszukałem u siebie, w PS też jest CMD/CTRL ' albo View --> Show -- Grid.

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    To ostatnie jest najlepsze. Szkoda że mi nie wolno buuuuuu
    @Bodzip....
    ...nie płacz maleńki... Postawię Ci bezalkoholowe .

Ale ja się cieszę z uwag krytycznych i dyskusji - zawsze można się czegoś dowiedzieć jak od Ciebie o chmurach.
    Od piwa brzuch rośnie, ja tam wolę konkretnie whisky
    No i bardzo ładnie

A co do whisky.... ostatni raz piłem dobrą whisky w Szkocji. To co jest sprzedawane teraz w EU jako ten trunek, oczywiście mówię o normalnych cenach, nadaje sie do mycia szyb w aucie i komory silnika.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Panowie daliście mi do myślenia więc zapraszam do dalszej dyskusji.
    Bo po prostu mnie to interesuje.
    Z wykorzystaniem funkcji show grid, bez żadnej korekty w oryginalnym zdjęciu, zaznaczyłem pewne elementy.
    Jak widać pionowe belki mostu + betonowa krawędź przęsła jest pionowa Owszem, tył przęsła już nie... bo jest pod kątem (zaznaczyłem).
    Więc czy ciągle uważacie żę most nie trzyma pionu, czy jednak fakt że zdjęcie jest zrobione pod kątem powoduje że tak się tylko wydaje?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screen Shot 2021-06-13 at 17.07.25.png
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	5,23 MB
ID:	234579

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    No moim zdaniem pionowo nie jest. Widać np po szczebelkach balustrady.
    A możesz wrzucić całą fotę sprzed obróbki? Będzie widać czy to krzywizna z obiektywu czy coś innego.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    No to jest ta fotka sprzed obróbki, ja nic nie robiłem, tylko nałożyłem siatkę na zdjęcie żeby zobaczyć gdzie są piony a gdzie nie.
    Jak potrzebujesz całe zdjęcie to ściągnij to pierwsze które wrzuciłem.
    To jest właśnie to co mnie nurtuje w tej całej dyskusji - na zdjęciu jest wiele elementów pionowych, niektóre ten pion trzymają idealnie, a inne nie.
    Tak jak z tymi szczebelkami o których piszesz - nie trzymają pionu - ale duży element stalowy pod nimi już tak, tak samo jak pierwsza krawędź przęsła.
    Powiem szczerze że nie widzę w tym logiki, tak jakby kilka różnych czynników tu się nakładało i dało ten dziwny efekt. @jck wrzucił fragment z siatką z przęsłem które jest bliżej brzegu i tam pionu nie było a odchylenia były tym większe im bliżej krawędzi. Przęśle w środku mostu (i zdjęcia) - pion jest.
    Jakieś zniekształcenia obiektywu są tu na pewno na rzeczy, plus może jeszcze coś innego.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 13.06.21 o 23:42

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Panowie daliście mi do myślenia więc zapraszam do dalszej dyskusji.
    Bo po prostu mnie to interesuje.
    Z wykorzystaniem funkcji show grid, bez żadnej korekty w oryginalnym zdjęciu, zaznaczyłem pewne elementy.
    Jak widać pionowe belki mostu + betonowa krawędź przęsła jest pionowa Owszem, tył przęsła już nie... bo jest pod kątem (zaznaczyłem).
    Więc czy ciągle uważacie żę most nie trzyma pionu, czy jednak fakt że zdjęcie jest zrobione pod kątem powoduje że tak się tylko wydaje?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screen Shot 2021-06-13 at 17.07.25.png
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	5,23 MB
ID:	234579
    Jeździłem motocyklem, rowerem, pływałem na żaglach, leciałem motolotnią a nawet w LWP Antonowem na ~300m. W tych przypadkach widać ziemię i błędnik z mózgiem wzajem tak to widzą. Wszystkie te środki transportu pochylają się w stronę skrętu. Tu w lewo. To tyko fizyka.

Dlatego w #200 napisałem: "Ale wyprostowany stracił chyba dynamikę zdjęcia z lecącego drona. Mnie oryginał nie przeszkadza.".

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Jeździłem motocyklem, rowerem, pływałem na żaglach, leciałem motolotnią a nawet w LWP Antonowem na ~300m. W tych przypadkach widać ziemię i błędnik z mózgiem wzajem tak to widzą. Wszystkie te środki transportu pochylają się w stronę skrętu. Tu w lewo. To tyko fizyka.
    Wszystko rozumiem, ale powtarzam raz jeszcze - dron się nie przemieszczał, nie skręcał, i nie pochylał. Utrzymywał stałą pozycję względem ziemi.
    Rozumiem też że nie widzisz w tym problemu i na zdjęciu Ci to nie przeszkadza, mnie też nie, nie o tym dyskutuję.
    Po prostu zainteresował mnie temat, bo zauważ że to nie trzymanie pionu zależy od przęsła. Na środku mostu jest OK, zobacz mój przykład. Na tym co ty wrzuciłeś - przy krawędzi - widać już kilka stopni odchyłu.
    Tak jakby problem nasilał się wraz z oddaleniem od centrum kadru. Dla mnie może to być oznaką dystorsji obiektywu, między innymi oczywiście.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    (...)
    Tak jakby problem nasilał się wraz z oddaleniem od centrum kadru. Dla mnie może to być oznaką dystorsji obiektywu, między innymi oczywiście.
    Dla mnie to kwestia perspektywy.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Dla mnie to kwestia perspektywy.
    Perspektywa nie zmienia pionów.
    Dla mnie jest to o tyle dziwne, że zdjęcie "wyprostowałem" poprzez wypoziomowanie i zniwelowanie pochylenia obiektywu.

Nazwa:  Zrzut ekranu (102).jpg
Wyświetleń: 139
Rozmiar:  857,3 KB

A tu jeszcze lepiej widać interesujące nas elementy.

Nazwa:  Zrzut ekranu (103).jpg
Wyświetleń: 129
Rozmiar:  1.006,3 KB
    Ostatnio edytowane przez paparapa ; 14.06.21 o 00:34