@Bodzip....
...nie płacz maleńki... Postawię Ci bezalkoholowe.
No i bardzo ładnie
A co do whisky.... ostatni raz piłem dobrą whisky w Szkocji. To co jest sprzedawane teraz w EU jako ten trunek, oczywiście mówię o normalnych cenach, nadaje sie do mycia szyb w aucie i komory silnika.![]()
Panowie daliście mi do myślenia więc zapraszam do dalszej dyskusji.
Bo po prostu mnie to interesuje.
Z wykorzystaniem funkcji show grid, bez żadnej korekty w oryginalnym zdjęciu, zaznaczyłem pewne elementy.
Jak widać pionowe belki mostu + betonowa krawędź przęsła jest pionowa Owszem, tył przęsła już nie... bo jest pod kątem (zaznaczyłem).
Więc czy ciągle uważacie żę most nie trzyma pionu, czy jednak fakt że zdjęcie jest zrobione pod kątem powoduje że tak się tylko wydaje?
![]()
No moim zdaniem pionowo nie jest. Widać np po szczebelkach balustrady.
A możesz wrzucić całą fotę sprzed obróbki? Będzie widać czy to krzywizna z obiektywu czy coś innego.
No to jest ta fotka sprzed obróbki, ja nic nie robiłem, tylko nałożyłem siatkę na zdjęcie żeby zobaczyć gdzie są piony a gdzie nie.
Jak potrzebujesz całe zdjęcie to ściągnij to pierwsze które wrzuciłem.
To jest właśnie to co mnie nurtuje w tej całej dyskusji - na zdjęciu jest wiele elementów pionowych, niektóre ten pion trzymają idealnie, a inne nie.
Tak jak z tymi szczebelkami o których piszesz - nie trzymają pionu - ale duży element stalowy pod nimi już tak, tak samo jak pierwsza krawędź przęsła.
Powiem szczerze że nie widzę w tym logiki, tak jakby kilka różnych czynników tu się nakładało i dało ten dziwny efekt. @jck wrzucił fragment z siatką z przęsłem które jest bliżej brzegu i tam pionu nie było a odchylenia były tym większe im bliżej krawędzi. Przęśle w środku mostu (i zdjęcia) - pion jest.
Jakieś zniekształcenia obiektywu są tu na pewno na rzeczy, plus może jeszcze coś innego.
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 13.06.21 o 23:42
Jeździłem motocyklem, rowerem, pływałem na żaglach, leciałem motolotnią a nawet w LWP Antonowem na ~300m. W tych przypadkach widać ziemię i błędnik z mózgiem wzajem tak to widzą. Wszystkie te środki transportu pochylają się w stronę skrętu. Tu w lewo. To tyko fizyka.
Dlatego w #200 napisałem: "Ale wyprostowany stracił chyba dynamikę zdjęcia z lecącego drona. Mnie oryginał nie przeszkadza.".
Wszystko rozumiem, ale powtarzam raz jeszcze - dron się nie przemieszczał, nie skręcał, i nie pochylał. Utrzymywał stałą pozycję względem ziemi.
Rozumiem też że nie widzisz w tym problemu i na zdjęciu Ci to nie przeszkadza, mnie też nie, nie o tym dyskutuję.
Po prostu zainteresował mnie temat, bo zauważ że to nie trzymanie pionu zależy od przęsła. Na środku mostu jest OK, zobacz mój przykład. Na tym co ty wrzuciłeś - przy krawędzi - widać już kilka stopni odchyłu.
Tak jakby problem nasilał się wraz z oddaleniem od centrum kadru. Dla mnie może to być oznaką dystorsji obiektywu, między innymi oczywiście.