Strona 72 z 73 PierwszyPierwszy ... 226270717273 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 723

Wątek: Zdjęcia m_a_g_iczne ;-)

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    155. Pożary lasów w Kanadzie i od kilku dni niebo zasnute dymem że w południe słońce ledwo widać - ale kurde jakie mega światło do zdjęć to się w głowie nie mieści.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 8.06.23 o 22:49

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cóż... dym ładnie rozprasza. Dziecioł piękny.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    156. Bielik Amerykański (Bald Eagle) w akcji - niestety od d....y strony. Tak to jest czasami, może kiedyś uda się uchwycić nalot od drugiej strony.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Nikkor 800/6.3

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Nikkor 800/6.3
    No ba…W odróżnieniu od Olympusa 150-400 f4.5 TC Nikkor jest tańszy, no i był dostępny w sklepie od ręki

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    156. Bielik Amerykański (Bald Eagle) w akcji - niestety od d....y strony. Tak to jest czasami, może kiedyś uda się uchwycić nalot od drugiej strony.
    Następnym razem spojrzysz mu w oczy, może nie ustawiłeś się pod wiatr. Przy starcie to pewnik , przy polowaniu nie wiem. Ale w teorii to zawsze jest łatwiej niż w praktyce. A fota i tak świetna .
    Jacek

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Ale że tak tyłem do pełnej klatki? I takiego obiektywu? Rozumiem, jakby tyłem do m43, ale tak...?

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    @yac faktycznie teraz jak o tym myślę to rzeczywiście cały nalot i atak na rybę był pod wiatr. Muszę się zastanowić jak tą wiedzę wykorzystać w praktyce, jeżeli w ogóle. Czytałem w sieci że ludzie jakieś ryby sznurkiem przywiązują tak aby unosiły się na wodzie w wybranym miejscu, i planują takie zdjęcia - moje były 100% naturalne, to znaczy pływałem sobie łodzią po jeziorze obserwując ptaki, ale to gdzie on wypatrzył rybę to już było zupełnie poza moją kontrolą. Przeleciał nade mną i zaatakował. Gdyby wypatrzył ofiarę przed moją łodzią a nie za, to miałbym pewnie kilka bardzo udanych zdjęć. No ale i tak było fajnie nie ukrywam
    @koza no widzisz jakie wredne ptaszysko zero szacunku dla sprzętu

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    ...cały nalot i atak na rybę był pod wiatr. Muszę się zastanowić jak tą wiedzę wykorzystać w praktyce, jeżeli w ogóle...
    Spłoszone zwierzęta i ptaki zawsze uciekają pod wiatr, czworonogi bo "widzą" co jest przed nimi (większość ma lepszy węch niż wzrok) a ptakom jest łatwiej wzbić się w powietrze, co jest dawna wykorzystywana w szybownictwie. Oczywiście docelowy kierunek jest obierany po kilkudziesięciu pierwszych metrach dla których cel jest jeden - oby jak najdalej od zagrożenia. Kilka razy korzystałem z tej zasady, w szczególności jak widziałem miłośników fotografii podchodzących stado dzikich gęsi, wystarczy wtedy stanąć i poczekać na przewidywanej drodze ucieczki. Pomysł z rybą ciekawy o ile jej wielkość zainteresuje bielika, wielu wędkarzy wyrzuca mniejszy połów lub łowi na tzw. żywca, nie raz widziałem zwabionego w ten sposób perkoza ale bielika nigdy. Powodzenia.
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    157. Kormoran