155. Pożary lasów w Kanadzie i od kilku dni niebo zasnute dymem że w południe słońce ledwo widać - ale kurde jakie mega światło do zdjęć to się w głowie nie mieści.![]()
155. Pożary lasów w Kanadzie i od kilku dni niebo zasnute dymem że w południe słońce ledwo widać - ale kurde jakie mega światło do zdjęć to się w głowie nie mieści.![]()
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 8.06.23 o 22:49
Cóż... dym ładnie rozprasza. Dziecioł piękny.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
156. Bielik Amerykański (Bald Eagle) w akcji - niestety od d....y strony. Tak to jest czasami, może kiedyś uda się uchwycić nalot od drugiej strony.
![]()
Nikkor 800/6.3
Ale że tak tyłem do pełnej klatki? I takiego obiektywu? Rozumiem, jakby tyłem do m43, ale tak...?
@yac faktycznie teraz jak o tym myślę to rzeczywiście cały nalot i atak na rybę był pod wiatr. Muszę się zastanowić jak tą wiedzę wykorzystać w praktyce, jeżeli w ogóle. Czytałem w sieci że ludzie jakieś ryby sznurkiem przywiązują tak aby unosiły się na wodzie w wybranym miejscu, i planują takie zdjęcia - moje były 100% naturalne, to znaczy pływałem sobie łodzią po jeziorze obserwując ptaki, ale to gdzie on wypatrzył rybę to już było zupełnie poza moją kontrolą. Przeleciał nade mną i zaatakował. Gdyby wypatrzył ofiarę przed moją łodzią a nie za, to miałbym pewnie kilka bardzo udanych zdjęć. No ale i tak było fajnie nie ukrywam
@koza no widzisz jakie wredne ptaszysko zero szacunku dla sprzętu![]()
Spłoszone zwierzęta i ptaki zawsze uciekają pod wiatr, czworonogi bo "widzą" co jest przed nimi (większość ma lepszy węch niż wzrok) a ptakom jest łatwiej wzbić się w powietrze, co jest dawna wykorzystywana w szybownictwie. Oczywiście docelowy kierunek jest obierany po kilkudziesięciu pierwszych metrach dla których cel jest jeden - oby jak najdalej od zagrożenia. Kilka razy korzystałem z tej zasady, w szczególności jak widziałem miłośników fotografii podchodzących stado dzikich gęsi, wystarczy wtedy stanąć i poczekać na przewidywanej drodze ucieczki. Pomysł z rybą ciekawy o ile jej wielkość zainteresuje bielika, wielu wędkarzy wyrzuca mniejszy połów lub łowi na tzw. żywca, nie raz widziałem zwabionego w ten sposób perkoza ale bielika nigdy. Powodzenia.
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
157. Kormoran
![]()