@Lilen bardzo Cię przepraszam, że zarzuciłem Ci niewłaściwą ekspozycję i takie tam....
Jeszcze raz przepraszam i zdrowia życzę w tych ciężkich czasach![]()
@Lilen bardzo Cię przepraszam, że zarzuciłem Ci niewłaściwą ekspozycję i takie tam....
Jeszcze raz przepraszam i zdrowia życzę w tych ciężkich czasach![]()
ad.1. Korzystam głównie z tego ustawienia, którego screen pokazałem. Nie korzystam z profilu Adobe RGB. To źle?
ad.2. Tak miałem i mam zaznaczone
ad.3. Może to jest rozwiązanie ale czy to by znaczyło, że profile dedykowane przekłamują kolory? Co rozumiesz przez "problem z kompatybilnością własnych profili"? Da się to sprawdzić i ewentualnie coś z tym zrobić?
Hmmm - trochę jednak rzecz gustu (przynajmniej mojego) bo na przygotowanych przez Ciebie przykładach z moich zdjęć w pięciu przypadkach zostałbym przy swojej wersji, w trzech mam dylemat a tylko w jednej uważam, że po zmianie jest lepiej. Coraz bardziej skłaniam się ku wersji, że to z moim czuciem kolorów może być coś nie tak
Czy prośba o analizę kotów kierujesz do mnie czy innych forumowiczów?
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Wiem, że to ironia ale doceniam ją, tak jak i Twoje wcześniejsze uwagi - niezależnie od tego czy się z nimi zgadzam czy nie. Nie każdemu chce się tak głęboko analizować czyjeś zdjęcia.
Jest wiele dróg w naszym hobby i nie ma jednej jedynej słusznej. Dobrze widzę to podczas fotowypraw z innymi fotografami. Niby fotografujemy to samo, z tego samego miejsca w tych samych warunkach ale każdy z nas pokazuje później inne kadry z takiej wyprawy.
Również zdrowia życzę i sukcesów w łapaniu wyjątkowego światła.
Zrób jak zaproponowałem i zobaczymy co się stanie.
No tak, nie byłem precyzyjny, ale sądziłem z kontekstu wynika. Było nas trzech takich co obrobiło, a co do dwóch wydałeś opinię.
Ty co o tym sądzisz? Ty jesteś autorem, a ja odczytywałem intencje. Tego jestem ciekaw. To tylko pierwsza próba była. Nie mam nic do forumowiczów jeśli chcą?
Z dwóch Twoich wersji bardziej podchodzi mi druga. Ma cieplejszy odcień, który bardziej mi pasuje. Wydaje mi się, że w Twoich wersjach tło jest jaśniejsze niż w moim i co dziwne, (w kontekście wcześniejszych uwag) to mi przeszkadza.
Jednak Ty przygotowałeś 3 wersje tego zdjęcia - jedno w zbiorczym porównaniu, w którym ściągnąłeś kolor zielony i to jest to jedno zdjęcie w tym zestawieniu, które wolę od swojej wersji![]()
Dziękuję za odpowiedź.
Przyciemnić tło to żaden problem. Nie podszedłem do tego z docelowym pomysłem, bowiem szukałem przyczyn zafarbu. Jak nie masz nic przeciwko to jeszcze się nad kotem pochylę.
Wracając do meritum, zapomniałem o jednym jeszcze. Zmiana w pkt. 2.
1. Z monitorem problemów nie masz, jak sądzę. Widzę na wyniku kalibracji profil Adobe RGB.
2. W ustawieniach aparatu trzeba wybrać profil Adobe RGB. E-M1 MarkII ma taka możliwość, zakładam, że Sony też.
3. W LR wybierz Adobe Color.
Jak najbardziej nie mam, jeżeli tylko Ci się chce to będę wdzięczny.
ad.2. Jasne, jest taka opcja.
Dlaczego mam Ci nie wierzyć? Skoro tak mówisz to tak jest.
Nie odbierałem tego jako "gównoburzy" czy kłótni a raczej jako dyskusję nad zauważonym problemem.
Dokładnie, myślę tak samo.
Czas chyba odpocząć na chwilę od dyskusji na temat odcienia/obróbki zdjęcia lub dać kolejny powód do wymiany poglądów na ten temat![]()
274. Koalicja Tano Bora, czyli grupa pięciu samców gepardów, w próbie przewrócenia Sasebi. Warto zwrócić uwagę na geparda z prawej strony, który wbił swoje kły w klejnoty antylopy. To nie przypadek a świadoma taktyka tej grupy, mająca na celu jak najszybsze powalenie antylopy.
Świetne,emocje muszą być ogromne![]()
Kolejna niesamowita sytuacja. Podziwiam i gratuluję. Chyba dość długo musiałeś przebywać w tamtych rejonach żeby tyle takich scen zobaczyć.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)