Strona 98 z 131 PierwszyPierwszy ... 488896979899100108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 1302

Wątek: Esy- floresy, fantasmagorie w multicolorze ;)

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    @Lilen bardzo Cię przepraszam, że zarzuciłem Ci niewłaściwą ekspozycję i takie tam....
    Jeszcze raz przepraszam i zdrowia życzę w tych ciężkich czasach

| OlyJedi Awatar Lilen
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta

Korzystając opisu sytuacji, skonfrontowałem kota z tłem.
    Pierwszego wywołałem nie wykorzystując w edycji żadnych narzędzi zmieniających kolor. Drugi to pierwszy, którego sobie delikatnie pokolorowałem Selective Colour Adjustment - na Red, Yellow i Green, i co ważne, ostatni wpłynął tylko na zieleń. Profil Adobe RGB.

@Lilen:

1. Z monitorem problemów nie masz, jak sądzę. Widzę na wyniku kalibracji profil Adobe RGB.

2. Warto sprawdzić w Panelu sterowania NVIDIA > Wyreguluj ustawienia kolorów pulpitu > zaznaczyć " Inne aplikacje sterują ustawienia kolorów".

3. W LR wybierz Adobe Color.

Może masz problem z kompatybilnością własnych profili?
    ad.1. Korzystam głównie z tego ustawienia, którego screen pokazałem. Nie korzystam z profilu Adobe RGB. To źle?
    ad.2. Tak miałem i mam zaznaczone
    ad.3. Może to jest rozwiązanie ale czy to by znaczyło, że profile dedykowane przekłamują kolory? Co rozumiesz przez "problem z kompatybilnością własnych profili"? Da się to sprawdzić i ewentualnie coś z tym zrobić?

Oczywiście, tło jest do luftu. Ale na małym jpg'u trudno o sensowne korekcje. Zresztą cel był inny, lekko przerysowany i osiągnął to co miał. To nie jest rzecz gustu. Widać to na naszych próbach. @Bodzip, @paparapa i mojej. Takie są też opinie śledzących ten wątek. Delikatnie się zielenią.

PS Proszę o analizę krytyczną moich kotów.
    Hmmm - trochę jednak rzecz gustu (przynajmniej mojego) bo na przygotowanych przez Ciebie przykładach z moich zdjęć w pięciu przypadkach zostałbym przy swojej wersji, w trzech mam dylemat a tylko w jednej uważam, że po zmianie jest lepiej. Coraz bardziej skłaniam się ku wersji, że to z moim czuciem kolorów może być coś nie tak

Czy prośba o analizę kotów kierujesz do mnie czy innych forumowiczów?

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    @Lilen bardzo Cię przepraszam, że zarzuciłem Ci niewłaściwą ekspozycję i takie tam....
    Jeszcze raz przepraszam i zdrowia życzę w tych ciężkich czasach
    Wiem, że to ironia ale doceniam ją , tak jak i Twoje wcześniejsze uwagi - niezależnie od tego czy się z nimi zgadzam czy nie. Nie każdemu chce się tak głęboko analizować czyjeś zdjęcia.
    Jest wiele dróg w naszym hobby i nie ma jednej jedynej słusznej. Dobrze widzę to podczas fotowypraw z innymi fotografami. Niby fotografujemy to samo, z tego samego miejsca w tych samych warunkach ale każdy z nas pokazuje później inne kadry z takiej wyprawy.
    Również zdrowia życzę i sukcesów w łapaniu wyjątkowego światła.
    Więcej moich zdjęć na tomekszpila.com lub spotkajmy się na Instagramie

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lilen Zobacz posta
    ad.1. Korzystam głównie z tego ustawienia, którego screen pokazałem. Nie korzystam z profilu Adobe RGB. To źle?
    ad.3. Może to jest rozwiązanie ale czy to by znaczyło, że profile dedykowane przekłamują kolory? Co rozumiesz przez "problem z kompatybilnością własnych profili"? Da się to sprawdzić i ewentualnie coś z tym zrobić? (...)
    Zrób jak zaproponowałem i zobaczymy co się stanie.

(...) Czy prośba o analizę kotów kierujesz do mnie czy innych forumowiczów?
    No tak, nie byłem precyzyjny, ale sądziłem z kontekstu wynika. Było nas trzech takich co obrobiło, a co do dwóch wydałeś opinię.
    Ty co o tym sądzisz? Ty jesteś autorem, a ja odczytywałem intencje. Tego jestem ciekaw. To tylko pierwsza próba była. Nie mam nic do forumowiczów jeśli chcą?

| OlyJedi Awatar Lilen
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    No tak, nie byłem precyzyjny, ale sądziłem z kontekstu wynika. Było nas trzech takich co obrobiło, a co do dwóch wydałeś opinię.
    Ty co o tym sądzisz? Ty jesteś autorem, a ja odczytywałem intencje. Tego jestem ciekaw. To tylko pierwsza próba była. Nie mam nic do forumowiczów jeśli chcą?
    Z dwóch Twoich wersji bardziej podchodzi mi druga. Ma cieplejszy odcień, który bardziej mi pasuje. Wydaje mi się, że w Twoich wersjach tło jest jaśniejsze niż w moim i co dziwne, (w kontekście wcześniejszych uwag) to mi przeszkadza.
    Jednak Ty przygotowałeś 3 wersje tego zdjęcia - jedno w zbiorczym porównaniu, w którym ściągnąłeś kolor zielony i to jest to jedno zdjęcie w tym zestawieniu, które wolę od swojej wersji

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    ad.3. Może to jest rozwiązanie ale czy to by znaczyło, że profile dedykowane przekłamują kolory? Co rozumiesz przez "problem z kompatybilnością własnych profili"? Da się to sprawdzić i ewentualnie coś z tym zrobić?

Hmmm - trochę jednak rzecz gustu (przynajmniej mojego) bo na przygotowanych przez Ciebie przykładach z moich zdjęć w pięciu przypadkach zostałbym przy swojej wersji, w trzech mam dylemat a tylko w jednej uważam, że po zmianie jest lepiej. Coraz bardziej skłaniam się ku wersji, że to z moim czuciem kolorów może być coś nie tak

Czy prośba o analizę kotów kierujesz do mnie czy innych forumowiczów?

Wiem, że to ironia ale doceniam ją , tak jak i Twoje wcześniejsze uwagi - niezależnie od tego czy się z nimi zgadzam czy nie. Nie każdemu chce się tak głęboko analizować czyjeś zdjęcia.
    Jest wiele dróg w naszym hobby i nie ma jednej jedynej słusznej. Dobrze widzę to podczas fotowypraw z innymi fotografami. Niby fotografujemy to samo, z tego samego miejsca w tych samych warunkach ale każdy z nas pokazuje później inne kadry z takiej wyprawy.
    Również zdrowia życzę i sukcesów w łapaniu wyjątkowego światła.
    Możesz wierzyć czy nie, nie ma tu grama ironii.
    Zreflektowałem się i nie chcę bezsensownej gównoburzy właściwie o nic.
    Ja mam inne preferencje Ty inne. Ale to nie znaczy, że nie możemy tu funkcjonować obok siebie bez kłótni i forsowanie swojej prawdy.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Z dwóch Twoich wersji bardziej podchodzi mi druga. Ma cieplejszy odcień, który bardziej mi pasuje. Wydaje mi się, że w Twoich wersjach tło jest jaśniejsze niż w moim i co dziwne, (w kontekście wcześniejszych uwag) to mi przeszkadza.
    Jednak Ty przygotowałeś 3 wersje tego zdjęcia - jedno w zbiorczym porównaniu, w którym ściągnąłeś kolor zielony i to jest to jedno zdjęcie w tym zestawieniu, które wolę od swojej wersji
    Dziękuję za odpowiedź.

Przyciemnić tło to żaden problem. Nie podszedłem do tego z docelowym pomysłem, bowiem szukałem przyczyn zafarbu. Jak nie masz nic przeciwko to jeszcze się nad kotem pochylę.

Wracając do meritum, zapomniałem o jednym jeszcze. Zmiana w pkt. 2.

1. Z monitorem problemów nie masz, jak sądzę. Widzę na wyniku kalibracji profil Adobe RGB.

2. W ustawieniach aparatu trzeba wybrać profil Adobe RGB. E-M1 MarkII ma taka możliwość, zakładam, że Sony też.

| OlyJedi Awatar Lilen
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Dziękuję za odpowiedź.

Przyciemnić tło to żaden problem. Nie podszedłem do tego z docelowym pomysłem, bowiem szukałem przyczyn zafarbu. Jak nie masz nic przeciwko to jeszcze się nad kotem pochylę.
    Jak najbardziej nie mam, jeżeli tylko Ci się chce to będę wdzięczny.

Wracając do meritum, zapomniałem o jednym jeszcze. Zmiana w pkt. 2.

2. W ustawieniach aparatu trzeba wybrać profil Adobe RGB. E-M1 MarkII ma taka możliwość, zakładam, że Sony też.

ad.2. Jasne, jest taka opcja.

Możesz wierzyć czy nie, nie ma tu grama ironii.
    Zreflektowałem się i nie chcę bezsensownej gównoburzy właściwie o nic.
    Dlaczego mam Ci nie wierzyć? Skoro tak mówisz to tak jest.
    Nie odbierałem tego jako "gównoburzy" czy kłótni a raczej jako dyskusję nad zauważonym problemem.
    Ja mam inne preferencje Ty inne. Ale to nie znaczy, że nie możemy tu funkcjonować obok siebie bez kłótni i forsowanie swojej prawdy.
    Dokładnie, myślę tak samo.

Czas chyba odpocząć na chwilę od dyskusji na temat odcienia/obróbki zdjęcia lub dać kolejny powód do wymiany poglądów na ten temat

274. Koalicja Tano Bora, czyli grupa pięciu samców gepardów, w próbie przewrócenia Sasebi. Warto zwrócić uwagę na geparda z prawej strony, który wbił swoje kły w klejnoty antylopy. To nie przypadek a świadoma taktyka tej grupy, mająca na celu jak najszybsze powalenie antylopy.
    Nazwa:  20210218_Tano_Bora_001.jpg
Wyświetleń: 159
Rozmiar:  736,1 KB

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    J(...) 274. Koalicja Tano Bora, czyli grupa pięciu samców gepardów, w próbie przewrócenia Sasebi. Warto zwrócić uwagę na geparda z prawej strony, który wbił swoje kły w klejnoty antylopy. To nie przypadek a świadoma taktyka tej grupy, mająca na celu jak najszybsze powalenie antylopy.
    To prawidłowość, że same samce?

Mieszka w
    UK/Białystok
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Świetne,emocje muszą być ogromne

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Kolejna niesamowita sytuacja. Podziwiam i gratuluję. Chyba dość długo musiałeś przebywać w tamtych rejonach żeby tyle takich scen zobaczyć.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)