Hej jkr, na PW poszedł mój adres mailów. Dzięki!
Hej jkr, na PW poszedł mój adres mailów. Dzięki!
Bierz tego 12-40!!! Super szkło. Wprawdzie nie porównam go z żadną stałką systemu m4/3 (bo nie mam) ale używam regularnie i sprawdza się znakomicie. Świetna budowa, ostry, szybki.
Przymierzałem się do 12-100/4.0 (dla uniwersalności) - ale za bardzo mi szkoda tego co daje 12-40.
A jak 12-40 sprawuje się na korpusie Panasonic'a?
Spisuje się bardzo dobrze - sprawdzone na GX-8 i G9. Ale - nie miałem możliwości porównania z jego odpowiednikiem Panasonica - 12-35f2.8. Obiektywy Panasonica mają stabilizację w obiektywie - a więc z nimi stabilizacja będzie działała z każdym korpusem Panasonica, a z tymi wyposażonymi w stabilizację matrycy - podwójna stabilizacja (matryca+obiektyw). Obiektywy Panasonica wspierają też funkcję DFD co przyspiesza działanie automatycznego ustawiania ostrości. Ja jednak na szybkość AF 12-40 zarówno z GX-8 jaki i z G-9 nie narzekam.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
delikatny offtop - czy dużym błędem byłoby stwierdzenie, że obiektyw M43 F/2.8 przeliczając na FF byłby obiektywem z dość przeciętnym światłem? Podobnie z resztą jak na APS-C gdzie byłby odpowiednikiem ok F/3.6 jesli się nie mylę..
Dużym.
Światło jest takie same, jedynie masz głębię ostrości jak na 5.6 w FF (no i takie Sony A7 II ma blisko 3x większą powierzchnię piksela niż mój M10.2, więc automatycznie łapie więcej fotonów)
Ludzie o to toczyli dyskusje na 30 stron, więc bądź czujny![]()
To sa powtarzane bzdury haterow m43, swiatło to światło, na każdym systemie jest takie samo.
Inna jest wielkość matrycy a przez to mnoznik ogniskowej i głębia ostrości.
Ekspozycja np. 1/100s, f4, ISO200 w m43 to odpowiednik (ekwiwalent) 1/100s, f8, ISO800 na FF. Na matryce wpadnie taka sama ilość fotonow i zdjęcie będzie bardzo podobne.
Obejrzyj sobie filmik:
https://youtu.be/aQH-LVZwahk
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
dzięki za odpowiedzi. z chęcią bym jeszcze doprecyzował i zadał kilka pytań, ale to już będzie mega offtopchyba muszę przekopać się przez wątki na forum
wracając do zakupu 12-40
mam opcję na nowy za 2700 bez boxa i z gwarancją realizowaną w UK oraz na używke w dobrym stanie za 2100 z przelotem ok 14k
warto płacić az 6 stówek za ewentualą gwarancję, której realizacja byłaby drogą przez mękę?