Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Tu chodzi o maksymalne wykorzystanie pola obrazowego obiektywów dla różnych proporcji boków wybranego formaty np od 4:3 do 16:9 https://i.imgur.com/rchr7.png
i zachowanie kąta widzenia obiektywu [po przekątnej]
przy jednoczesnym wykorzystaniu możliwie największej liczy pikseli matrycy.
Ostatnio edytowane przez dcs ; 28.06.20 o 17:48
Ale po co???
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
To co dzieje się obecnie, nie jest ani trochę zaskakujące...
Olo przez swoją opieszałość w działaniu utopił OM oraz 4/3. Po śmierci 4/3 nic nie wskazywało na to że z kolejnym systemem będzie inaczej.
Kiedyś wszedłem w 4/3, powiedziałbym że całkiem głęboko. Oczarowały mnie założenia oraz nowoczesność tego systemu (SSWF, jakość wykonania, prawdziwe uszczelnienia) a także ergonomia modelu E-1.
Potem dorzuciłem więcej aparatów, obiektywów, lamp i siedziałem w tym parę lat. Z czasem zaczęła uwierać mnie stagnacja w temacie jakości obrazu (obraz z bandingiem oraz DR jak z kompaktu) oraz dyskusyjny system AF. W pewnym momencie porównaliśmy z kumplem jaką jakość dają tanie puszki najkona w odniesieniu do Olka E-3 oraz E-330. Przepaść w zakresie tonalnym oraz w stosunku sygnału do szumu była znaczna.
Znudzony czekaniem na cud, w parę tygodni sprzedałem wszystkie graty. Cud nie nadszedł i w chwilę po sprzedaży ostatniego obiektywu (7-14) pojawiły się informacje o tym, że system 4/3 nie będzie już rozwijany. Zdążyłem, ale wiele osób nie zdążyło i wartość sprzętu poleciała w dół. Z tego forum poznikali ludzie, którzy focili 4/3 dla chleba a pozostali głównie pasjonaci. Trudno sobie wmawiać że szum i przepały są cool. Nie ja jeden zamieniłem czołg z podłą matrycą na plastikowy aparat od konkurencji ze świetną matrycą.
Po tej lekcji obiecałem sobie że Olo nie zobaczy już ode mnie ani cebuliona. Trzymałem się tego założenia, po pierwsze dlatego że się sparzyłem, po drugie dlatego że jakość obrazu w 4/3 oraz micro4/3 była i jest żenująca w stosunku do crop'a 1.5 czy FF.
Niektórzy zastanawiają się co dalej... Aparaty podziałają jeszcze kilka lat a jeśli coś padnie, zawsze można kupić drugi egzemplarz na części i złożyć wszystko w całość w jakimś serwisie. To samo tyczy się obiektywów. Baterie można pewnie rozebrać i starać się dobrać ogniwa na wymianę. Wszystko oczywiście ma sens przy umiarkowanych przebiegach rocznych.
Możliwe że Panas sprzeda swoje stany magazynowe a potem podliczy słupki. Jeśli temat będzie rentowny, będzie kontynuacja, jeśli nie to odpowiedź wydaje się być oczywistą. Przewidująco weszli również w duży bagnet.
m4/3 to wciąż spoko system do amatorki i do podróżowania a graty potanieją - jest to nieuniknione.
Upadek tego kramu był przewidywalny od samego początku, z racji marnych założeń odnośnie wielkości matrycy. Doszły do tego wałki finansowe, które mocno podkopały finanse firmy. Podejrzewam że tym właśnie wałkom zawdzięczamy podłe matryce w następcach Olka E-1, z E-3 włącznie. Pominę kłamstwa zamieszczane w materiałach marketingowych - było to wytykane nawet tu na forum.
Pozostała mi tęsknota za prawdziwym następcą E-1, z matrycą powiedzmy 8MPIX i w identycznej obudowie. E-1 był najwygodniejszym aparatem klasy DSLR, jaki miałem w rękach. Moim zdaniem, dla tego jednego aparatu wraz z obiektywami klasy PRO warto było poobcować z tym systemem. Po takim doświadczeniu graty korpusy i obiektywy klasy pro od konkurencji nie wydają się być nazbyt solidne.
Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 29.06.20 o 21:24
Najsmutniejsze jest to ile kosztuje FF w bezlusterkowym wydaniu, że o obiektywach nie wspomnę. Tutaj Olek był niezły, ceny korpusów i szkieł bywały znośne.
Rozglądam się dla rozrywki co tam w FF oferuje konkurencja i jedyne co jest w zasięgu to A7MkII z 50mm 1.8. Reszta to totalny kosmos dla hobbysty - amatora.
Fuji nie ma stabilizacji matrycy w X-T30, szkła mega drogie...
Pytanie jak szybko i do jakiego poziomu spadnie E-M5MkIII... ?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
@epicure ale jednak coś tam w M4/3 daje się kupić za ludzkie pieniądze. Taka 45mm 1.8, 25 1.7, nawet 12-40 2.8 można dostać do 2k zł.
A ile kosztuje klasyczna jasna portretówka od Fuji? Albo uniwersalny zoom ze stałym światłem? Albo klasyczna "50"?
Swoją drogą czym fotografujesz? (Pytam bez złośliwości)