gratulacje dla zwycięzcy
jedyne moje ale to nie narzucałabym różnicowania ocen
jak chce równorzędnie ocenić prace dając im po 1 punkcie to why not ?
Praca 1. Zelik76 - Głos za 3 pkt.
Praca 1. Zelik76 - Głos za 2 pkt.
Praca 1. Zelik76 - Głos za 1 pkt.
Praca 2. scaners3d - Głos za 3 pkt.
Praca 2. scaners3d - Głos za 2 pkt.
Praca 2. scaners3d - Głos za 1 pkt.
Praca 3. henry1 - Głos za 3 pkt.
Praca 3. henry1 - Głos za 2 pkt.
Praca 3. henry1 - Głos za 1 pkt.
Praca 4. A56 - Głos za 3 pkt.
Praca 4. A56 - Głos za 2 pkt.
Praca 4. A56 - Głos za 1 pkt.
Praca 5. Cru - Głos za 3 pkt.
Praca 5. Cru - Głos za 2 pkt.
Praca 5. Cru - Głos za 1 pkt.
Praca 6. Witold - Głos za 3 pkt.
Praca 6. Witold - Głos za 2 pkt.
Praca 6. Witold - Głos za 1 pkt.
Praca7. Bodzip - Głos za 3 pkt.
Praca 7. Bodzip - Głos za 2 pkt.
Praca 7. Bodzip - Głos za 1 pkt.
Praca 8. - Marek61 - Głos za 3 pkt.
Praca 8. - Marek61 - Głos za 2 pkt.
Praca 8. - Marek61 - Głos za 1 pkt.
Praca 9. Mirek63 - Głos za 3 pkt.
Praca 9. Mirek63 - Głos za 2 pkt.
Praca 9. Mirek63 - Głos za 1 pkt.
Praca 10. easy_rider. - Głos za 3 pkt.
Praca 10. easy_rider. - Głos za 2 pkt.
Praca 10. easy_rider. - Głos za 1 pkt.
Praca 11. a123 - Głos za 3 pkt.
Praca 11. a123 - Głos za 2 pkt.
Praca 11. a123 - Głos za 1 pkt.
Praca 12. helmuth - Głos za 3 pkt.
Praca 12. helmuth - Głos za 2 pkt.
Praca 12. helmuth - Głos za 1 pkt.
Praca 13. DzejPi - Głos za 3 pkt.
Praca 13. DzejPi - Głos za 2 pkt.
Praca 13. DzejPi - Głos za 1 pkt.
Praca 14. paparapa - Głos za 3 pkt.
Praca 14. paparapa - Głos za 2 pkt.
Praca 14. paparapa - Głos za 1 pkt.
Praca 15. ogc13 - Głos za 3 pkt.
Praca 15. ogc13 - Głos za 2 pkt.
Praca 15. ogc13 - Głos za 1 pkt.
Praca 16. jkr - Głos za 3 pkt.
Praca 16. jkr - Głos za 2 pkt.
Praca 16. jkr - Głos za 1 pkt.
Praca 17. Wiejo - Głos za 3pkt.
Praca 17. Wiejo - Głos za 2 pkt.
Praca 17. Wiejo - Głos za 1 pkt.
gratulacje dla zwycięzcy
jedyne moje ale to nie narzucałabym różnicowania ocen
jak chce równorzędnie ocenić prace dając im po 1 punkcie to why not ?
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
No więc tak...
Na wstępnie zaznaczę, że jest to moje, mocno subiektywne, amatorskie zdanie
Dalej chciałem napisać, że może nieco przesadziłem pisząc, że "bezdyskusyjnie", aczkolwiek przyznałem jej najwięcej punktów w głosowaniu. To tak w ramach czepiania się słówek jakby co, bo może i źle dobrałem słowo, dyskusja w głowie się toczyła i to nie mała
Cóż, nie było pracy, która była by idealna, tak więc głosując szedłem na akceptowalne przeze mnie kompromisy.
Na początku odrzuciłem prace przesadzone ... zostało mi wtedy 7 prac.
Zaserwowałem sobie wydruk tych 7 prac i zestawiłem je sobie bezpośrednio na podłodze tak, abym je wszystkie widział. Wcześniej je sobie oczywiście jeszcze raz "prześwietliłem" na kompie
Potem przekładałem, odrzucałem, wracały itd itd ... w końcu zostały cztery sztuki. Generalnie nie chciałem ich jakoś wartościować, bo wszystkie były już "ok" i nie zamierzałem ich porównywać z lupą
Co do samego zdjęcia zwycięzcy...
Na plus pozbycie się umiejętnie gałęzi po lewej, przeszkadzały. Ja miałem zbyt dużego lenia, żeby się bawić, autorowi się chciało i zrobił to z dobrym efektem.
Na drugi plus kolor zieleni. Pomimo, że kolory odrobinę zbyt ocieplone w stosunku do rzeczywistości jako całość, to jednak spowodowało, że zdjęcie odbierało mi się przyjemniej.
Na trzeci plus, nie zauważyłem aberracji.
Na czwarty plus, nieusunięty cień na dachu ale usunięte anteny.
Były jeszcze mikro plusiki za detale w stylu wyciachany płot itp![]()
Plus też i za dobrze ukryte korekty na niebie, co wielu sprawia duże kłopoty.
Delikatnie zmieniony aspect w granicach rozsądku.
Ogólnie w kwestii technicznej znalazłoby się lepsze zdjęcie ale odbiór na wydruku mi najbardziej podchodził.
O minusach pisać nie będę
---
No, tak czy inaczej nie wiem z kolei jak ja dostałem tyle punktów, że starczyło na trzecie miejsce, ale jeszcze raz dziękuję.
Swojej pracy nie porównywałem ani nie oceniałem ale zdawało mi się, że jest na tyle mało dopracowana, że jak będą dwa głosy to będzie spoko![]()
- Konkurs popRAWka
WEŹ UDZIAŁ!
- N D7500 + S10-20 F/3,5 + S17-50 + S18-35 + N50 1.8 G + N55-300 + PORST MC 135 || FotoPro Traveller TT-1 (x4i) || Stroboss 36N, 60N, X2, X rec + stary Olympus pod wodę
- Flickr Pstryk
Podpisuję się pod tym wszystkimi czterema kończynami. Jeśli chodzi o głosowanie, to moim zdaniem najistotniejsza w tym konkursie była korekta geometrii i poprawne oddanie bryły zamku. Reszta, to imponderabilia, chyba, że komuś dach wyszedłby fioletowy, a niebo zielone, ale takich przypadków nie było. O bryle pisał już Krakman, do tego dochodzi jeszcze w kilku pracach nadanie zamkowi nadmiernej smukłości. Np. praca zwycięska poległa u mnie już w przedbiegach właśnie za karykaturalne prostowanie, to, że w wielu aspektach jest świetne nie mialo dla mnie znaczenia, bo akurat w tym temacie były to sprawy drugo-, trzecio-, a nawet czwartorzędne.. W pracach, które uporały się z prostowaniem rzucał się dziwnie wyglądający dach, tu jako jedyny poradził sobie autor pracy nr. 10, miałem jednak wątpliwości, czy regulaminowo. Po upewnieniu się, że prowadzący nie widzi problemu, zagłosowałem na tę pracę. Nie ważne, czy dach był fizycznie wycięty, czy odseparowany od reszty obiektu zaznaczeniem, na jedno wychodzi, w czasie obróbki została naruszona ciągłość zdjęcia, w przykładzie Andtora też to widać, a PS słunie z tego, że każdy efekt można uzyskać na kilka sposobów, wycięcie wydawało mi się rozwiązaniem najprostszym i dającym największą kontrolę.. Autor pracy nr. 10 przypomina mi Aleksandra Macedońskiego, miał odwagę, żeby nierozwiązywalny problem zlikwidować jednym skutecznym cięciem.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
A była praca bez baboli? Nie, to może trzeba było unieważnić głosowanie?Zaś tu są sami pro samozwańczy
Nasuwa się jeden wniosek, głosujący, w tym ja, nie wiedzą co robią, ich głosy nie powinny mieć znaczenia a w konsekwencji waga ich głosu powinna być scropowana
Drodzy forumowicze, czy o to chodzi w tej zabawie?
Bo konkurs to raczej inna para kaloszy.
Być może aby zaspokoić zapędy niektórych osób należaloby mieć komisję przyjmująca głosy, być może to ta komisja powinna wyłaniać zwycięzcę po wnikliwej analizie. W przypadku takiej zabawy chcecie na siłę zrobić coś, co z mojego punktu widzenia nigdy się nie uda![]()
Ostatnio edytowane przez Cru ; 31.01.20 o 09:16
- Konkurs popRAWka
WEŹ UDZIAŁ!
- N D7500 + S10-20 F/3,5 + S17-50 + S18-35 + N50 1.8 G + N55-300 + PORST MC 135 || FotoPro Traveller TT-1 (x4i) || Stroboss 36N, 60N, X2, X rec + stary Olympus pod wodę
- Flickr Pstryk
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
E tam, myślę, że troche demonizojesz Fret
Jeżeli aspekty techniczne trzeba zrównać w dół w ocenie bo klasa się nie przykłada, to trzeba szukać innych plusów, w tym również kolorków. No jakoś trzeba wyłonić zwycięzcę przecieżwtedy szuka się małych rzeczy, które wyróżniają się pozytywnie na tle innych.
Ostatnio edytowane przez Cru ; 31.01.20 o 09:51
- Konkurs popRAWka
WEŹ UDZIAŁ!
- Flickr Pstryk
Gratulacje dla zwycięzcy
Cóż, podpisuję się pod tym wszystkimi ośmioma mackami.
Ludziowie kochani, to nie konkurs, to zabawa.
O!!! mam pomysła - wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że zlot jakiś uda mi się zorganizować. Ale to będzie raczej kameralne spotkanie, tak circa 20 osób. Więc może zrobimy konkurs o bilety ?
... żartuję oczywiście.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Co wyście takie radykały stały się teraz...
Nie o komisję, jury i tym podobne chodzi.
Jakieś 69 postów wcześniej czytałem, że każdy kto patrzy konia jakim jest widzi, że nie należy dyskutować o anonimowych pracach bo zakłóca to głosowanie, był nawet głos o wartościach edukacyjnych, w które w poprawce ja sam straciłem już dawno wiarę.
Teraz znowu czytam, że to tylko zabawa, a w ogóle plebiscyt pt. 3 z 17 byłby najlepszy....
Razem Andtorem musicie sobie wybrać i sprofilować swoją zabawę zatem.
Ostatnio edytowane przez apz ; 31.01.20 o 11:26
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro