Ja wspomnę to co kiedyś pisałem:
mam czym focić. A jak się zepsuje to będę taki stary, że gazetę przez lupę będę czytał![]()
Ja wspomnę to co kiedyś pisałem:
mam czym focić. A jak się zepsuje to będę taki stary, że gazetę przez lupę będę czytał![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Bodziu, jak będziesz stary to gazet już nie będzie. Będą w formie hologramu lub biodegradowalnej folii ze skóry łososia lub będą przesyłane bezpośrednio do części naszego mózgu odpowiedzialnej za poznawczość za pomocą łifi 45 generacji lub 86G mobil internet![]()
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Poza rozwojem dronów, autonomicznych pojazdów, maszyn transportowych w portach, rozwojem robotyki w przemyśle, operacjach medycznych wykonywanych przez chirurga z dala od pacjenta, większej świadomości o degradacji środowiska, itp..... został nam tylko lekko większy telewizor.
Te kilka cali przekątnej to "MIŚ" na miarę naszych możliwości![]()
Chyba słabo pamiętasz ten koniec XX wieku. Nawigacja satelitarna była głównie domeną wojska i profesjonalnych zastosowań w lotnictwie i żegludze (gdy w 1999 roku kupiłem sobie pierwszego gps-a - Garmina 12 - ludzie mnie pytali co to za dziwny telefon komórkowy), telefony komórkowe też zresztą wyglądały zupełnie inaczej niż obecnie. O Internecie mobilnym można sobie było w Polsce pomarzyć, zresztą w ogóle Internet wyglądał zupełnie inaczej niż obecnie - wyszukiwarka Google wprawdzie powstała jeszcze w ubiegłym wieku (w 1997r) ale przez pierwsze lata mało kto o niej słyszał. Yahoo i MSN dopiero raczkowały (powstały w 1999r), Facebooka i Youtube w ogóle nie było (powstały w 2004 i 2005 roku). Informacje zdobywało się głównie w prasie (papierowej) radio i telewizji. Handel internetowy też w Polsce dopiero raczkował - Allegro wprawdzie już istniało - powstało w 1999 roku - ale ilość jego użytkowników była nieznaczna (mam tylko szczątkowe dane, ale w całym 2002 roku na Allegro sprzedano ok. 202000 przedmiotów - czyli niewiele ponad 550 transakcji dziennie). Bankowość internetowa też w Polsce praktycznie nie istniała, karty płatnicze i bankomaty już były, ale zarówno ilość ich użytkowników jak i ilość miejsc, gdzie można było nimi płacić były wielokrotnie mniejsze niż obecnie. O załatwieniu jakiejkolwiek sprawy urzędowej przez Internet można było tylko pomarzyć dokładnie tak, jak o wczasach na Marsie. Nie wiem jak wyglądał świat pod koniec XX wieku z punktu widzenia mieszkańca Zachodniej Europy lub USA, ale w Polsce był to zupełnie inny świat niż obecnie. Zresztą... daleko nie szukając - kto z użytkowników Forum miał przed 1 stycznia 2000 roku aparat cyfrowy (nawet nie koniecznie własny - wystarczy że miał w ręku)? Ciekaw jestem, ile osób się zgłosi...
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)