Z tym można polemizować, ale pewnie, można ustawić według własnego uznania
, nawet na światło żarowe, czy inne (słoneczko np.), którego nie było. Tylko co wtedy z ogólną kolorystyką się robi ?
Ogólnie wyszło Ci podobnie do mojej wersji..., no dobrze lepiej![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Muszę przegrzebać archiwa, ale za 45 min chcę być na przełęczy.
Za ciepło.
Najprościej byłoby siekierować na te stopnie niby szare ale nasycone bardziej niebieskim. Reszta uwag to złośliwości, nie o to tu chodzi.
---------- Post dodany o 20:58 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------
Można też otworzyć w OV3 i przestawiś na pochmurno, a może nawet na cień.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Jeśli masz na myśli moje uwagi co do dowolności (w/g własnego uznania) ustawiania WB, które skierowałem do A56 nie była to złośliwość i raczej tego tak nie odebrał, podejrzewam. Emotki też o czymś mówią, a tak poważniej to serio uważam, ze balans bieli należy ustawić stosownie do światła w jakim się robi zdjęcie lub zdać się na Auto WB (co najczęściej czynię). Zresztą robiąc w RAW nie ma to zbyt wielkiego znaczenia bo można to później skorygować.
---------- Post dodany o 21:01 ---------- Poprzedni post był o 20:59 ----------
Pewnie, że można i nie musi to być OV3.
Teraz widze,ze inaczej to bym wywolal.
Dzieki za zaproszenie.
A skoro juz to albo tak albo tak na szybko.Załącznik 181129Załącznik 181128Ups podopbno tu ma byc okreslona wielkosc-sorry zapomnialem.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Skoro był już tu przywołany program firmowy Olympusa czyli OV3 to może zobaczmy jak wygląda z niego ten RAW bez żadnej obróbki. Właściwie to tak też wygląda JPG z puszki E-M5MarkII, gdyż program OV3 przyjmuje wstępne ustawienia takie jak były dla jpg w aparacie. Jakby zdjęcie było tylko w jpg zrobione to z takim ustawieniem (jakie było dla balansu bieli) tak by wyglądało:
Dlatego twierdzę, że często Auto WB sprawi się lepiej od ręcznego ustawienia, chyba, że to ustawienie WB zrobimy na szarą kartę w danych warunkach oświetleniowych.
I jeszcze z OV3 z korekcją WB, z określeniem punktu szarości. Za taki punkt wybrałem ścianę po lewej tam gdzie te dwa krzaczki rosną:
![]()
Kol. Andor2 nie odbieram Twojego wpisu jak złośliwość, raczej uśmiecham się. A tak na serio, to balans bieli ustawiam w czasie pracy z RAW wg własnego uznania. Tak jak widzę dane zdjęcie. Tylko autor zdjęcia wie jak tam było, a aparat zawsze trochę przekłamuje, nawet jak będziemy ustawiać WB ręcznie na szarą kartę.
Nie wspomnę o monitorach na których to oglądamy.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Droga mleczna w zenicie 28.08.2016.
Puścilem to w automatycznym DNG z ACR-a.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Co Wy robicie z tym niebem. Przecież ono jest zachmurane to czemu niebieskie..........?
Henia wg mnie podejście najlepsze.
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()