Ciekawy i krótki przewodnik po obróbce tego zdjęcia. Ale mniej zaawansowani mogą mieć problem ze zrozumieniem co robią np. maski, jakie funkcje wspomagają. Jedno, dwa zdania mogłyby rozwiać wątpliwości. Ale ogólnie ciekawie rozbite na poszczególne etapy i pokazane jak zmieniało się zdjęcie w kluczowych momentach.
---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post był o 10:24 ----------
Nie chce niczego narzucać. To była tylko moja opinia o prezentowaniu efektów obróbki. Gdybyśmy robili to analogowo to pewnie pisalibyśmy o odczynnikach i procesie z dokładnością do czasu w sekundach poświęconego na płukanie w roztworach, które nie są tak oczywiste, ale bardzo ważne. Waga procesu cyfrowego suchej ciemni nie różni się dla mnie niczym od procesu analogowego. To że zdjęcie wychodzi prosto z puszki nawet jako JPEG, to o niczym nie świadczy. Dopóki nie trafi na papier to tak jakby cały czas pozostawało nie wywołane na filmie i pozostawione jako slajd do podglądu.
Maski, które pokazałem bardzo pomagają przy łączeniu poszczególnych zdjęć. Kolor czarny maski zakrywa zdjęcie, kolor biały odkrywa zdjęcie. Kolory szarości odkrywają mniej (im ciemniejsze), lub więcej (im jaśniejsze). To pozwala na dużą dokładność i łagodne przejścia w łączeniu zdjęć. Maski są modyfikowane w zależności od potrzeby. Taka maska jest też łatwa do modyfikacji. Wystarczy zakryć to czego nie chcemy ze zdjęcia a resztę maski zostawić. I mamy nadal łagodne przejścia.
Maska wykonana z krawędzi zdjęcia (ta na której drzew i trawa są białe została zmodyfikowana tak, że zostały tylko jasne drzewa. Trawę zakryłem czarnym kolorem i taką maskę wykorzystałem do wzmocnienia koloru w jesiennych liściach.
Korzystałem także z tradycyjnych masek tj czarna maska i odkrywałem za pomocą pędzla lub gradientu to co mnie interesowało.
To tak w skrócie . Gdyby ktoś był zainteresowany szczegółami to proszę pytać.
A te maski to jak zostały zrobione? sam próbuję odtworzyć to w u siebie ale jakoś ciężko idzie
Nie żebym się czepiał ale takie wyjaśnienie nic nie wyjaśnia.
Po co tyle zdjęć, dlaczego trzy maski?
Znam zasadę działania, wiem do czego służą maski.
Z Twojego opisu obróbki, przeciętny fotoamator zrozumie jedynie, że to wyższa szkoła jazdy i nie ma się za to co zabierać bez odpowiednich kursów.
Zrób jakiegoś tutka, z którego będzie można zrozumieć po co tyle zdjęć. Przecież każde wołasz by coś innego uwypuklić. Potem, używając odpowiednich masek, te obszary ze zdjęć (nazwijmy je pomocniczymi) składasz w jeden kadr wynikowy. Która maska do czego służy, co pokazuje a co ukrywa.
To nie ma być przepis ale metoda.
Nie wystarczy znać składniki aby upiec ciasto, trzeba jeszcze wiedzieć co z tymi składnikami zrobić i dlaczego.![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
No to już smaczny opis. Więcej nie trzeba by nie przedobrzyć.
---------- Post dodany o 14:22 ---------- Poprzedni post był o 14:16 ----------
Pewne rzeczy trzeba mieć opanowane by korzystać z tego wątku. Pełnego tutoriala w tym wątku nie ma co publikować. Trudno się zatrzymać w szczegółach. Ale osobny wątek o tym jak korzystać z masek to dobry pomysł i rozwinięcie tego wątku.
Tyle zdjęć robię, aby mieć wybór. Z każdego zdjęcia coś się przydaje. Czasem tylko 10% odkrywam, czasem więcej. Dla każdego zdjęcia wygląda to inaczej. Tu tylko wyobraźnia mnie ogranicza. Maski trzy to podstawowe maski, które mam zapisane pod klawiszem i w dwie sekundy mam je zrobione. Ale to nie wszystkie maski jakie stosuje. Napisałem też, że używam zwykłych masek (czarna lub biała) i takich masek też jest kilka. Wszystko zależy od zdjęcia.
Kol. helmuth wiem, że Ty potrafisz poruszać się w photoshopie, ale napisałeś aby coś napisać, to napisałem dla kogoś, kto nie bardzo się w tym programie orientuje.
Co do "wyższej szkoły jazdy" to chyba masz trochę racji. Trzeba wiedzieć co to są maski, jak je stosować, jak używać. Ale to nie jest takie trudne, wiec zachęcam wszystkich, którzy chcą się nauczyć obróbki zdjęć do poznania warstw, kanałów i masek. Bez tych znajomości będzie trudno mi tu od podstaw tłumaczyć wszystko.
"Zrób jakiegoś tutka, z którego będzie można zrozumieć po co tyle zdjęć. Przecież każde wołasz by coś innego uwypuklić. Potem, używając odpowiednich masek, te obszary ze zdjęć (nazwijmy je pomocniczymi) składasz w jeden kadr wynikowy. Która maska do czego służy, co pokazuje a co ukrywa. "
Tu zaczynają się trudności. Uczyć przez internet photoshopa od podstaw to już się na to nie pisze. Kiedyś dałem się na to namówić i nauczyłem Rosjankę, która mieszka w miejscowości Siergiej Posad (70 km od Moskwy) To zajmuje zbyt wiele czasu. Więc zachęcam do poznania podstaw, a tu możemy sobie w skrócie coś pokazać.
Teraz odpowiem kol. Fisher7811
Jeżeli mas Cs6 to zrób to tak:
Maska nr1. Naciśnij klawisz D - będą ustawione kolory tła czarny nad białym
teraz Obraz / Dopasowania / Mapa gradientu
Masz maskę czarno - białą
Maska nr2 - negatyw.
Można zrobić z maski nr1 naciskając klawisze Ctrl+I
Proponuje zrobić tę maskę inaczej.
Obraz / Dopasowania / Czarno-biały /Ok
teraz klawisz Ctrl+I
Maska negatywowa gotowa.
Maska nr3 z krawędzi.
Filtr / Stylizacja / Szukanie krawędzi / Obraz / Dopasowania / Mapa gradientu / OK / Ctrl+I
Maska z krawędzi gotowa.
Jeszcze jedna uwaga.
Maski rbię ze zdjęcia, które jest zdjęciem podstawowym wywołanym w ACR
Ostatnio edytowane przez A56 ; 19.04.16 o 15:29
Nie chodzi o pełnego tutka w tym wątku.
Zauważyłem, że to już drugie zdjęcie apz-a "zrobione" przez A56 tą samą metodą. Dlatego zaproponowałem tutka w wątku np "Jak zrobiłem to zdjęcie". Nie musiałby tu za każdym razem opisywać tylko odesłałby do tamtego wątku. Tam można by popytać, pogadać, wyjaśnić itp.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
![]()
Obróbka w LR + Viveza2.
Mam pytanie do kolegi A56. Czy "szum"(?) dodałeś celowo ?
Tak sobie porównałem (ten sam fragment nieba) po jednokrotnym powiększeniu (200%) Twoją i moją wersję, tą 1080pix.
To również jest mocno widoczne i bez powiększania. Mi jakoś ten efekt (jeśli to celowo) się nie widzi.
PS.
Do prowadzącego kol. apz, wstawiłeś tylko jeden rozmiar (1080pix w pionie).
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg