Ostatnio edytowane przez yamada ; 22.07.16 o 18:29
Ładnie![]()
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Zapłodnienie w szyję
... pięknie![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dziś "pajączek"
Kolczak zbrojny (Cheiracanthium punctorium)
gatunek średniej wielkości pająka z rodziny zbrojnikowatych (Miturgidae). Osiąga około 10–15 mm długości), ma duże szczękoczułki.
Występuje w Europie (głównie w Niemczech, Francji, Szwajcarii, Włoszech i dawnej Jugosławii, w Polsce głównie na południu) i Azji.
Poluje na owady ze swojej rurkowatej pajęczyny.
Jest jednym z nielicznych pająków występujących w Polsce, których ukąszenie wywołuje objawy zatrucia.
Powoduje piekący ból i stan zapalny. Jad zawiera hemolizyny. Jest śmiertelny dla owadów, natomiast u człowieka powoduje długotrwałe bóle, osłabienie i dreszcze.
Objawy ukąszenia mogą utrzymywać się do dwóch tygodni
288
![]()
ważki bardzo fajne, zaś kolczak brrr![]()
Karol + Olek + kilka szkiełek
Kiedy byliśmy z Marysią w jaskini Wierzchowskiej - pani przewodniczka opowiadała nam i... pokazała pająka jaskiniowego "meta menardi" - jako najbardziej jadowitego pająka Polski.
Siła jego jadu jest porównywalna z mocą 6x większą od kobry indyjskiej. Oczywiście ilość jadu jest nieporównywalnie mniejsza, więc nie stanowi zagrożenia życia dla większości ludzi. Inaczej ma się rzecz z dziećmi i osobami uczulonymi. Dwa, trzy ugryzienia mogą spowodować zgon.
Ten pająk też należy do pokazywanego wyżej przez Roberta rodziny sieciarzy. Jego wielkość dochodzi do 15-20 mm bez odnóży.
Speleolodzy porównują ból po ukąszeniu do ugryzienia przez szerszenia.
...Robert, przepraszam za wtręt![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Motyle bomba
A z innej beczki jak świeżo testowany sprzęt się sprawuje panas 100-300?
Polecasz to ustrojstwo![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22